Wanneer je hoort dat een eiwitrijk dieet belangrijk is, kan het zomaar zijn dat je direct denkt aan de zeer gespierde mannen en vrouwen die dagelijks uren in de fitness school zitten. Eiwitten zijn namelijk essentieel om spieren op te bouwen.
Maar nog belangrijker dan dat, eiwitten zijn met name belangrijk om spieren in goede conditie te houden. Zeker voor oudere mensen is het dus belangrijk om voldoende eiwitten in hun voeding op te nemen. Zodat ze vitaler, behendiger en uiteindelijk dus gezonder ouder kunnen worden. Eiwitten zijn voornamelijk in dierlijke producten aanwezig.
Zeker in vlees zitten grote hoeveelheden eiwit maar het is natuurlijk wat omslachtig om steeds te moeten koken. Dus wat zijn nu de 10 beste eiwitrijke tussendoortjes voor ouderen? Dat lees je hieronder allemaal terug.
Inhoudsopgave
1. Gerookte zalm

Gerookte zalm is niet meer dan fijngesneden zalmfilet die warm of koud gerookt is. Dit geeft de karakteristieke smaak waar we allemaal zo gek op zijn. Heerlijk voor op sneetje brood of op een toastje maar je kan er bijvoorbeeld ook een salade van maken. Gerookte zalm is de topper onder het voedsel voor wie op een gezonde manier eiwitten binnen wilt krijgen. Zalm zit namelijk vol met gezonde onverzadigde vetzuren, mineralen en vitamines. En het eiwitgehalte ligt tot 20 gram eiwitten per 100 gram vis.
2. Gekookt ei

Het zit natuurlijk al in de naam. Eieren zitten barstensvol eiwitten en dan vooral in het.. Eiwit. Goedkoop en lekker zijn eieren voor velen een favoriet om de eiwitbalans in het lichaam in orde te houden. Hardgekookte eitjes zijn perfect om wat langer te bewaren en ergens onderweg als snack te kunnen eten. Misschien nog wel lekkerder natuurlijk is een zacht of halfzacht gekookt eitje versneden op wat brood met misschien wat kaas, peper en zout. Afhankelijk van het soort ei zit er maar liefst 13 tot 15 gram eiwit in 100 gram eieren.
3. Notenmix

Zoals de pompoenpitten hierboven zitten alle noten en zaden barstensvol eiwitten. Daarom is het handig om altijd een zakje notenmix in je tas of voorraadkast opgeslagen te hebben. Supersimpel en een rijke en lekkere manier om de eiwitten in je lichaam aan te vullen. Alle noten en zaden zijn in principe goed maar de meest eiwitrijke noten zijn pistache noten (20 gram per 100), amandelen (22 gram per 100) en als topper de pinda met maar liefst 26 gram eiwitten per 100 gram aan noten.
4. Eiwitreep

Eiwitrepen zijn eigenlijk een meer gezonde variant van de bekende snoeprepen. Ze worden vooral gebruikt door sporters om te herstellen naar een oefening maar dat is ook precies de reden waarom ze goed zijn voor ouderen om na bijvoorbeeld een mooie wandeling of lange fietstocht te gebruiken. De energievoorraad in je spieren wordt razendsnel weer aangevuld en alle complexe eiwitten zorgen ervoor dat je spieren nadien zo goed mogelijk kunnen herstellen.
5. Humus dip

Humus is een exotische puree die voornamelijk in de landen uit het Midden Oosten gemaakt werd maar tegenwoordig over heel de wereld razend populair is. De ingrediënten zijn onder andere kikkererwten, tahin (een soort pasta van sesamzaad) en nog enkele specerijen. Omdat het geen officieel Nederlands woord is kan je het in de winkel soms ook terugvinden als hoummous of hoemoes. Maar het belangrijkste van allemaal is dat ze allemaal even lekker, gezond en vol eiwitten zijn. Gemiddeld zo’n 8 gram per 100 gram product en ontzettend lekker op brood of een toastje.
6. Bulgaarse yoghurt

Wist je dat alle yoghurts in de wereld gemaakt worden met de bacterie Lactobacillicus Bulgaricus? Zoals de naam al verklapt is deze bacterie enkel maar te vinden op bepaalde locaties in Bulgarije. De Bulgaarse yoghurt verschilt in een paar opzichten van Griekse yoghurt. De Bulgaarse yoghurt is namelijk iets dikker en minder zuur. Ook het eiwitgehalte ligt iets hoger dan bij de andere varianten, wat het een goede keuze maakt wanneer je op het aantal eiwitten in je voeding wilt letten. De verhouding is ongeveer 5 gram eiwitten op 100 gram yoghurt. De yoghurt valt ook goed te combineren met andere eiwitrijke producten zoals bijvoorbeeld muesli.
7. Pannenkoek

Tussen alle gezonde producten is het soms natuurlijk ook wel lekker om iets zoeter te eten. En wat is dan lekkerder dan een oud Hollandse pannenkoek? Ze zijn natuurlijk ook voorverpakt te koop maar nog veel lekkerder om zelf te maken. Pannenkoeken bevatten los gemiddeld 6 gram eiwitten per 100 gram maar je kan dit flink verhoogd worden door een gezonde pannenkoek met nog meer ingrediënten te maken. Wat denk je bijvoorbeeld van een pannenkoek met banaan? Of een pannenkoek met ham, kaas en een spiegelei? Hartstikke lekker en bomvol gezonde eiwitten
8. Pompoenpitten

Deze pitten hebben ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwitten als cottage cheese maar omdat het gecompliceerde eiwitten zijn, zijn ze nog gezonder voor je lichaam. Je kan ze natuurlijk los uit de hand eten maar lekkerder is het om de pitjes te mixen in andere gerechten. Bijvoorbeeld wanneer je een schaaltje cottage cheese met fruit hebt gemaakt of anders gewoon toegevoegd aan een lekkere salade. Of natuurlijk in een gezonde en eiwitrijke pompoensoep.
9. Cottage cheese

Cottage cheese wordt ongeveer hetzelfde bereid als kwark maar heeft een iets meer zure smaak en andere structuur. Evengoed zit cottage cheese bomvol eiwitten. Gemiddeld zo’n 12 tot 14 gram per 100 gram. Door de andere vorm en smaak in vergelijking met kwark is het ook een prettiger product om tussendoortjes mee te maken. Cottage cheese is bijvoorbeeld heerlijk om te mixen met fruit zoals banaan, aardbeien of wat voor lekkers er dan ook in het seizoen te vinden is.
10. Proteïne shake

Gemakkelijk en boordevol eiwitten. Een proteïne shake is eigenlijk niets anders dan een milkshake met extra toegevoegde eiwitten. Het poeder is beschikbaar in een breed assortiment aan smaken dus of je nu trek hebt in chocolade, vanille, aardbei of één van de vele andere smaken, het is allemaal mogelijk. Meng één enkele lepel met water, jus d’orange of melk, schud goed en geniet van jouw extra portie eiwitten.