Top 10 Beste Cafés van Amsterdam

Amsterdam, de hoofdstad van ons land. Geliefd onder bewoners en toeristen, in 2019 bezochten er ruim negen miljoen de eeuwenoude stad. In de stad zijn vele restaurants en cafés te vinden, er zijn meer dan 7000 horeca locaties.

Voordat we verder gaan is het belangrijk om vast te stellen wat wij onder een café verstaan. Want vooral voor toeristen kunnen de Nederlandse benamingen nog wel eens voor verwarring zorgen. Een coffeeshop is in Nederland natuurlijk iets anders dan in de rest van de wereld.

Dus, wat is dan een café? Het is een plek waar je in ieder geval koffie kan bestellen, en in veel gevallen met eten erbij. Sommige zullen alcohol serveren, maar dat is geen vereiste. Een plek waar je de hele dag terecht kan. Een bruin café of kroeg is dan weer vooral gericht op drinken van bier en andere alcoholische dranken.

Met zo veel cafés is het soms lastig kiezen in onze hoofdstad Wij hebben een lijst samengesteld met de beste cafés van de stad. Waar moet je zeker eens langs voor een bak koffie of een hapje en een drankje? Lees snel verder.

1. Café de Jaren

Beeld: Café de Jaren

En dan zijn we nu aangekomen bij de nummer 1 van onze lijst. Café de Jaren ligt tussen het Muntplein en het muziektheater. Binnen vind je sfeervolle tegelvloeren en bistro-tafels en de enorme kamerhoge ramen geven de ruimte veel licht.

Café de Jaren bevindt zich in een voormalig bankgebouw. Aan de achterkant van het pand bevindt zich een balkon en terras met uitzicht op de Amstel. Op dit terras kunnen, in tegenstelling tot veel andere terrassen, tafels gereserveerd worden. En kom je per boot, dan kan je de aanlegsteiger van het café gebruiken.

2. Coffee & Coconuts

Beeld: Coffee & Coconuts

Op nummer twee een café aan de ceintuurbaan. CT Coffee & Coconuts bevindt zich in een voormalige bioscoop uit 1920. De ruimte lichte ruimte met hoog plafond is perfect voor een kop koffie en een lunch.

En ja, je kunt hier zowel koffie als kokosnoten krijgen, de laatste wordt heel geserveerd met een rietje en limoen erbij. Ook het eten is de moeite waard. De kokospannenkoekjes met kokosroom zijn een aanrader.

3. De Bakkerswinkel

Beeld: De Bakkerswinkel

We beginnen onze top drie met de Bakkerswinkel, met drie locaties in het centrum, Oud-Zuid en bij het Westergas terrein. De Bakkerswinkel staat bekend om zijn de vers gebakken scones geserveerd met room en zelfgemaakte jam. De ananas-basilicum jam is een aanrader.

De locatie op de Wallen is een oase van rust, weg van de drukte van de toeristische straten buiten. En gek genoeg hoor je binnen meer Nederlands dan Engels, een zeldzaamheid in dit toeristisch deel van de stad.

4. Winkel 43

Beeld: Winkel 43

Op nummer vier een café in de Jordaan. Winkel 43 staat bekend om de huisgemaakte appeltaart die ze serveren. Deze bruisende plek is enorm populair, en aangezien ze geen reserveringen aannemen, kan het zijn dat je in een rij voor de deur staat.

Het is het wachten waard op de beste taart van de stad meer dan waard. Blijkbaar vond zelfs Bill Clinton dat het fantastisch was. Ze serveren ook fatsoenlijke maaltijden, dus ook als je niet van taart houdt kan er terecht.

5. Hartje Oost

Beeld: Hartje Oost

We gaan door met de nummer vijf, een koffiezaak en boetiek in een. Deze ‘koffieboetiek’ in Oost is de perfecte plek voor een kopje koffie, een glaasje wijn of een lichte maaltijd tijdens het shoppen. Het eten en de wijn zijn eenvoudig, maar lekker.

In de boetiek vind je unieke sieraden, kleding en huishoudelijke artikelen, uitgestald om gemakkelijk rond te snuffelen. In een industrieel-chique ruimte met betonnen vloeren, witgekalkte bakstenen muren en een dakraam waar veel licht doorheen valt.

6. Back to Black

Beeld: Back to Black

En dan de nummer zes van onze top tien. Back to Black, opgericht door twee Amsterdamse vrouwen, staat bekend om zijn hoogwaardige, zelfgebrande duurzame koffies. Back to Black heeft twee locaties; in het centrum en in Amsterdam-West.

De grote ramen, lange tafels, hangende lampen en niet bij elkaar passende stoelen zorgen ervoor dat de ruimte aanvoelt als een woonkamer. Een woonkamer waar je de lekkerste koffies en gebak kan bestellen dan.

7. Café de Sluyswacht

Beeld: Café de Sluyswacht

Wanneer je dit scheve oude huis aan het Oudeschanskanaal ziet zul je ongetwijfeld meteen naar binnen willen. Het werd gebouwd in 1695 en was oorspronkelijk de thuisbasis van de sluismeester, die de waterstroom naar de grachten van de stad controleerde.

Tegenwoordig zit er een gezellige bar en café, met houten balken, een wankele stenen vloer en grote ramen met uitzicht op de grachten. Het eten bestaat voornamelijk uit Hollandse snacks zoals bitterballen, kaasstengels en kaas-tosti’s.

8. Bar Botanique

Beeld: Instagram / barbotaniqueamsterdam

Dan gaan we door met de nummer acht van onze lijst. Bar Botanique is een vrolijk café in Oost. Het heeft een lange bar, een lichte lounge met banken en een eetgedeelte op de loft. Allemaal, niet verwonderlijk als we naar de naam kijken, vol met planten.

In de zomer is er een groot verwarmd overdekt terras. Hier vindt je de lokale bevolking tot diep in de avond buiten aan de borrel. De brunch is hier bijzonder goed: probeer het roerei met truffel of de chia bowl.

9. Scandinavian Embassy

Beeld: Facebook / Scandinavian Embassy

Op nummer negen een café aan het Sarphatipark. Met Zweedse eigenaren en een Scandinavische uitstraling doet dit minimalistische, maar vrolijke café zijn naam eer aan. Ze kopen hun koffiebonen in bij microbranders in Denemarken, Zweden en Noorwegen.

Op het menu vind je seizoensgerechten die zijn geïnspireerd op de Scandinavische keuken. De weekendbrunch kan erg druk worden, maar je kan altijd even langs komen voor een cappuccino in combinatie met een heerlijk kaneelbroodje.

10. The Cottage

Beeld: The Cottage

We beginnen de lijst met The Cottage aan de Linnaeusstraat. Het menu hier lijkt erg Brits, denk aan comfortvoedsel zoals vlees en groentetaarten of Sunday Roast, maar de eigenaren zijn Nederlands.

Ze hebben een Engelse landelijke inrichting gecombineerd met Nederlandse gezelligheid. In de zomer kan je genieten van een brunch op het zonnige terras. Op het menu vindt je creatieve versies van de Engelse scone en je kan er ook een kan Pimm’s bestellen voor de borrel.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Waterparken Ter Wereld

Top 10 Mooiste Spaanse Eilanden