Top 10 Beste Cabaretiers Van Nederland

Hoewel humor subjectief is, zijn er bepaalde cabaretiers die het bijzonder goed doen onder een groot publiek. In tijden waar alles grauwer is dan normaal, kunnen we soms wel wat humor gebruiken. Daarom zetten we in dit artikel de in onze ogen tien beste cabaretiers op een rijtje.

1. Daniël Arends

Daniël Arends begon als cabaretier in de cabaretgroep ‘Vier Gasten’, waar hij – vanzelfsprekend – samen met drie andere cabaretiers samenwerkte. Later, in 2003, maakte hij deel uit van een andere cabaretgroep: de Comedytrain.

Zijn eerste prijs mocht hij in ontvangst nemen in 2006 bij het Cameretten cabaretfestival, waar hij de jury- én publieksprijs won. Arends kun je naast meerdere stand-upshows ook gezien hebben in de film Bro’s Before Ho’s, waarin hij een van de hoofdrollen, Jules, speelde.

2. Guido Weijers

De prijs die Daniël Arends in 2006 won, de prijs van de Cameretten, ontvang Guido Weijers ook al in 2000. Gedurende 2001 tot 2003 speelde hij zijn eerste voorstelling Oxymoron maar liefst 350 keer, zelfs in Noorwegen en Dubai.

Volgende voorstellingen zouden hem nog populairder maken. De kans dat je ooit eerder zijn cabaret hebt gezien is groot: Weijers heeft naast andere shows negen keer de Oudejaarsconference op TV mogen spelen.

3. Herman Finkers

Wat Herman Finkers uniek maakt is zijn droge humor. Zijn carrière vol woordgrappen en deze droge humor startte rond de jaren zeventig. In 1979 won hij de publieksprijs op het Camerettenfestival. Finkers vond het in 2001 wel even genoeg en stopte toen met optreden.

Negen jaar later verscheen hij weer op het podium met de voorstelling Na de pauze. Maar liefst drie miljoen kijkers keken naar de Oudejaarsconference van Herman Finkers in 2015. Tijdens het Kleinkunstfestival Amsterdam kreeg Finkers een eerbetoon van zijn collega-cabaretiers, met als reden dat de cabaretier een uniek figuur is in de Nederlandse cabaretwereld.

4. Theo Maassen

Actief als cabaretier sinds 1990 is Theo Maassen al enige tijd bekend in de wereld van cabaret. In 1990 won de cabaretier het Camerettenfestival en sloot hij zich aan bij de Comedytrain. Voor zijn cabaretprogramma’s heeft hij meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen.

Zijn cabaret zit vol zwarte humor en in zijn programma’s is hij vaak kritisch naar de maatschappij. Maassen was een van de andere hoofdrolspelers in de film Bro’s Before Ho’s.

5. Najib Amhali

Het debuut van Najib Amhali was in 1990 in de serie Barst, want naast cabaretier is Najib Amhali acteur. In 1995 ontving hij zijn eerste prijs voor zijn cabaret met de Comedytrain: de Pall Mall Exportprijs.

Toen hij in 1998 meedeed aan het Leids Cabaret Festival, mocht hij daarnaast ook nog eens de jury- en publieksprijs in handen nemen. Door zijn carrière heen heeft hij in meerdere films en tentoonstellingen gespeeld.

6. Youp van ’t Hek

Toen Youp van ’t Hek nog maar zeventien was, richtte hij cabaretgroep Nar op. Met deze groep hield hij nog kleine optredens. Dertien jaar later speelde hij voor volle theaters.

Ondertussen heeft hij al negen Oudejaarsconferences verzorgd en 27 cabaretprogramma’s gespeeld. Naast cabaretier is van ’t Hek al sinds 1987 columnist voor het NRC Handelsblad.

7. Jochem Myjer

Dat Jochem Myjer ADHD heeft mag wel duidelijk zijn. Zijn cabaret zit dan ook vol met hyperactieve typetjes. Daarnaast begeleidt hij zichzelf vaak op de piano in zijn cabaret en imiteert hij verschillende BN’ers.

Myjer heeft zeven cabaretprogramma’s gespeeld en hiervoor drie prijzen ontvangen: de Poelifinario, de CabaretAward en de André van Duin Comedy Award.

8. Hans Teeuwen

Omdat de humor van Hans Teeuwen grof en apart is, moet je er maar van houden. Zijn cabaret bewijst zo maar weer dat humor subjectief is. Met zijn debuutprogramma Hard en Zielig uit 1994 maakte hij desondanks furore onder groot publiek.

Teeuwen was een van de eerste leden van Comedytrain. Van 2007 tot 2010 richtte de cabaretier zich op Engelstalig cabaret in Groot-Brittannië. Teeuwen was ook te zien als gastacteur in het televisieprogramma Jiskefet.

9. Peter Pannekoek

Als cabaretier is Peter Pannekoek vaak op televisie te zien. Zo is hij te zien als teamcaptain in Dit was het nieuws, heeft hij voor de Comedy Central Roast Gordon, Giel Beelen en Johnny de Mol op nogal grove wijze geroast en is hij teamcaptain voor het programma Sterke verhalen.

Voordat hij in 2017 teamcaptain werd voor Dit was het nieuws, was hij eerst een van de schrijvers voor het programma. Ook nu schrijft hij nog regelmatig columns voor de Volkskrant.

10. Henry van Loon

Het was voor het eerst dat Henry van Loon bekend werd onder een breed publiek toen zijn persiflage van De Wereld Draait Door een internethit werd in 2010. Daarvoor was hij al al op televisie te zien met meerdere programma’s, waaronder Draadstaal en Kopspijkers. Daarnaast had hij gastrollen in andere programma’s.

Als conciërge Volkert was Henry van Loon te zien in de populaire serie De Luizenmoeder. Onlangs scoorde van Loon nog een hit met het nummer Fuifje onder zijn personage DoeMaarDave, afkomstig van zijn Videoland-serie Random Shit.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Netflix Series

De 20 Beste Torrent Sites