Top 10 Beste Boeken Ooit Geschreven

De top 10 beste boeken ooit geschreven zijn stuk voor stuk pareltjes. Het is niet makkelijk om tien boeken te benoemen als de beste ooit. Er zijn honderden uitstekende schrijvers die een boek hebben uitgebracht die onze fantasie prikkelt en de lezer meesleurt in een prachtige wereld. Verhalen worden verteld, en we leven mee met de karakters en avonturen die beleefd worden.

Alle emoties zoals verdriet, spanning, angst, vreugde en liefde komen aan bod in de beste boeken. Sommige zijn onderdeel van een serie, andere boeken zijn parels die op zichzelf staan. Maar met zoveel boeken en meningen is het lastig om tot overeenstemming te komen. Toch hebben we geprobeerd om tien toppers op een rijtje te zetten. Dit zijn de top 10 beste boeken ooit geschreven.

1. Pride and Prejudice

Beeld: Bol.com

Jane Austen is de vrouw achter het beste boek ooit geschreven. Pride and Prejudice wordt gezien als het absolute meesterwerk van Austen, en is een echte tijdloze klassieker. Ze wist op een geniale manier filosofie, humor, spanning en romantiek te combineren in dit prachtige boek.

Elizabeth zoekt in de victoriaanse tijd een man om mee te trouwen. Ze komt Darcy tegen, een knappe en succesvolle man. Met humor vertelt Jane Austen haar verhaal, waarin een hoop struikelblokken voorkomen. Elizabeth navigeert de liefde, lastige relaties met familie en de verwachtingen van de samenleving. Pride and Prejudice is een klassieker en voor velen het beste boek ooit geschreven.

2. Great Expectations

Beeld: Bol.com

Charles Dickens schreef Great Expectations volledig vanuit het oogpunt van Pip, een weeskind. Het boek volgt het leven van Pip, die te maken krijgt met liefde, angst, wroeging en het verlies van dierbaren. 

Great Expectations is een kunstwerk, en Dickens wist de uitdagingen van het weeskind uitstekend te vertalen naar een prachtig verhaal. Voor veel lezers zit het boek vol met herkenbare momenten, en iedereen leeft mee met Pip.

3. To Kill a Mockingbird

Beeld: Bol.com

To Kill a Mockingbird neemt je mee op een emotionele rollercoaster in het Zuiden van de Verenigde Staten tijdens de grote depressie. Harper Lee schreef dit unieke boek vanuit de ogen van een zesjarige genaamd Jean Louise Finch.

De vader van Jean Louise Finch is een advocaat die Afrikaans- Amerikaanse man probeert te verdedigen die ten onrechte beschuldigd wordt van de verkrachting van een blanke vrouw. Het boek beschrijft racisme en de strijd van gelijkheid tot in detail, met een prachtig boek als resultaat.

4. 1984

Beeld: Bol.com

George Orwell is de man achter 1984, het boek wat wordt gezien als het beste werk omtrent dystopische fictie ooit geschreven. Orwell schreef het boek al in 1948, heel wat jaren voordat de technologische vooruitgang ver was gevorderd. De schrijver was altijd al gefascineerd over een totalitaire wereld, en wist dit te vertalen in een Big Brother achtig boek.

Winston woont in deze dystopische wereld van 1984, en probeert te overleven tussen alle camera’s en strenge regels. Maar hij probeert zich te verzetten tegen het regime, en riskeert zijn leven voor zijn vrijheid.

5. Don Quixote

Beeld: Bol.com

In 1615 verscheen de eerste editie van Don Quixote al, geschreven door Miguel de Cervantes. Het boek groeide uit tot een van de beste literaire werken ooit, en is er eentje die je gelezen moet hebben.

In Don Quixote wordt Don Quixote de la Mancha gevolgd, die een romantisch beeld van ridders heeft en erop uit trekt om aan dit beeld te voldoen. Maar het leven van Don Quixote is niet makkelijk, en hij heeft zijn eigen ideaalbeeld die niet met de werkelijkheid klopt. Een prachtige roman over een ridder die de held wilt zijn, en een boek die vele anderen heeft geïnspireerd. 

6. A Passage to India

A Passage to India kwam uit in 1924 nadat de schrijver, E.M. Forster, zelf meerdere keren in India was geweest. In het verhaal staat een dokter genaamd Aziz en Engelse professor genaamd Cyril Fielding centraal. Het boek benadrukt de culturele verschillen tussen de inwoners van India, en de kolonisten van Engeland. 

Maar ondanks de spanningen in die tijd, proberen de hoofdrolspelers toch hun vriendschap te behouden. Foster wist het land te vertalen op een kleurrijke manier, met prachtige beschrijvingen van India in een tijd toen reizen nog heel ongewoon was.

7. Frankenstein

Mary Shelley schreef als een van de eersten een echt horrorboek. Frankenstein was het resultaat van een weddenschap tussen Mary Shelley en Percy Shelley, wie het beste boek kon schrijven.

In geen enkel ander boek komt een monsterlijke creatie voor die tegelijkertijd ook geliefd is bij de lezers. We leven mee met Frankenstein, en zijn tegelijkertijd bang van hem. Mary Shelley inspireerde veel andere schrijvers en legde de basis voor het genre.

8. The Handmaid’s Tale

Beeld: Bol.com

Margaret Atwood was verantwoordelijk voor de dystopische wereld waarin vruchtbare vrouwen een ongeschikte rol speelden en geen eigen leven konden leiden. The Handmaid’s Tale is een gruwelijk, maar zeer spannend boek over een toekomst die we niemand gunnen.

In het boek is de Verenigde Staten overgenomen door een regime die de touwtjes strak in handen heeft nadat de meeste vrouwen niet meer vruchtbaar zijn. Offred is dat nog wel, en leeft als slaaf en draagmoeder voor de rijken. Ze doet er alles aan om te ontsnappen aan deze verschrikkelijke wereld.

9. Lord of the Flies

Beeld: Bol.com

William Golding bracht dit uitstekende boek uit waarin een groep jongetjes centraal staan. Maar in Lord of the Flies leven ze niet een perfect leven, maar komt de groep op een onbewoond eiland terecht.

In het begin werken ze samen om te overleven, maar al snel vervalt dit gedrag en komt de groep terecht in een spiraal van geweld en mishandeling. Het boek zet je aan het denken over de geciviliseerde maatschappij, en hoe snel deze kan omvallen.

10. Things Fall Apart

Beeld: Bol.com

Dit klassieke Nigeriaanse boek wordt gezien als een van de eerste en beste Afrikaanse literatuur die is uitgebracht. Het boek neemt de lezer mee in de effecten van het kolonialisme en de vooruitgang op Nigeria.

Het boek vindt plaats in een fictief dorpje waar Okonkwo woont. Hij krijgt te maken met een verschrikkelijk voorval waardoor hij het dorp verlaat. Wanneer hij jaren later terugkeert, is het dorp veel veranderd onder leiding van Christelijke missionarissen. 

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Nederlandse Boeken Ooit Geschreven

Top 10 Beste Actiefilms Op Netflix