Top 10 Beste Blues Artiesten Aller Tijden

Om te beginnen een disclaimer; er is natuurlijk niet iets zoals een officiële top 10 als het gaat om blues artiesten. Over smaak valt niet te twisten en iedereen heeft zijn eigen favorieten.

Toch gaan we een poging doen. Om het een beetje acceptabel voor allen te houden, kijken we grotendeels naar de impact die blues artiesten hebben gehad op het genre.

1. Rory Gallagher

We beginnen met Rory Gallagher. Deze man, die leefde van 1948 tot 1995, kwam uit Ierland. Hij was een blues gitarist, zanger en producer. Kortom, hij was van alle markten thuis binnen de blues.

Hij werd alom geprezen voor zijn natuurlijke talent binnen het genre. Ondanks het feit dat Gallagher maar 47 jaar oud werd, heeft hij een aantal zeer populaire albums en nummers gemaakt.

Zijn bekendste twee liedjes zijn waarschijnlijk A Million Miles Away en Shadow Play. Hij overleed nadat een levertransplantatie complicaties opleverden.

2. Joe Bonamassa

Joe Bonamassa werd al op zijn twaalfde bekend bij het grote bluspubliek. Dat kwam omdat hij toen de show opende voor de grote BB King. Joe is een Amerikaan die net als Gallagher zowel gitarist, zanger als songwriter was.

Bonamassa is geboren in 1977, en is dus nog relatief jong. Bekendste album van de zanger is Redemption, en het nummer dat bij de meeste fans kippenvel oproept is I’d Rather Go Blind.

3. Gary Moore

Gary Moore overleed op 6 februari 2011 op 58 jarige leeftijd. Hij was een Noord-Ierse gitarist die ook liedjes zong. Hij begon al op zijn 6e met optreden, toen hij bij een festival op het podium kwam.

Hierna volgde tal van soloalbums die hits opleverde. Hij werd door vele bluesartiesten gezien als een voorbeeld door zijn rauw stijl. Het nummer Still Got the Blues staat elk jaar steevast in de Top 2000.

4. Stevie Ray Vaughan

Stevie Ray Vaughan was een Amerikaanse blues artiest. Hij leefde van 1954 tot 1990 en werd slechts 55 jaar. Ray Vaughan speelde gitaar en zong. Het gitaarspelen leerde hij op vroege leeftijd al van zijn broer.

Ondanks het feit dat hij in Nederland niet zo bekend is – slechts het nummer Pride and Joy staat in de top 2000 – wordt hij door de echte bluesfanatici geroemd voor zijn prachtige gitaarspel.

Er waren er weinig die die dingen die Ray deed met een gitaar, konden (na)spelen. Ook zijn ruwe stem maakten dat hij zeer populair werd, zij het vooral in Amerika

5. Walter Trout

Walter Trout is een blues artiest uit Amerika. Hij is vooral bekend als gitarist, en werd geboren in 1951. Hij is vooral bekend van zijn band Walter Trout and the Radicals. Deze band bestaat al meer dan 30 jaar en treedt normaal gesproken meer dan 200 keer per jaar op.

Hij is een echte liefhebber die leeft voor de blues. Ook in Nederland is Walter Trout redelijk populair, al weten wij in ons land echte blues niet zo te waarderen als ze doen in de Verenigde Staten. 

6. Eric Clapton

Eric Clapton is een Britse gitarist die wereldwijd zeer bekend is. Met nummers als Layla, Tears in Heaven en Wonderful Tonight staat hij steevast op hoge posities in de Top 2000, en hij wordt alom geroemd voor zijn skills op de gitaar.

Niet alles wat hij speelt is blues, maar een blues artiest mogen we hem toch zeker wel noemen. Staat bekend als een van de beste gitaristen van de wereld.

7. B.B. King

Riley Ben King, zoals B.B. King zijn geboortenaam is, overleed in 2015, iets wat wereldwijd als een bom insloeg. In het blad Rolling Stone kwam B.B. King te staan op plek nummer 3 van de 100 beste gitaristen aller tijden. Dat zegt al genoeg over hoe goed B.B. was.

Deze blues artiest zong en speelde de sterren van de hemel. Vooral zijn bekendste hit The Thrill is Gone doet het nog steeds goed. Naast zijn leven als blues artiest was King ook vaak te horen als Gospel zonder.

8. Jimi Hendrix

Jimi Hendrix is een van de bekendste leden van de Club of 27. Dit zijn de artiesten die op hun 27e kwamen te overlijden. Jimi Hendrix word gezien als een van de meest legendarische gitaristen aller tijden. Zijn bekendste hit – All along the watchtower – staat jaarlijks in de Top 2000.

Helemaal blues was Hendrix misschien niet, aangezien hij graag nieuwe dingen probeerde. Toch was alles gebaseerd op de blues. Iets wat overigens geldt voor de meeste muziekgenres.

9. Peter Green

Op nummer 9 van deze lijst vinden we Peter Green. Hij overleed in 2020 op 73 jarige leeftijd. Hij was een Engelsman die fabuleus op de gitaar kon spelen. Hij was de oprichter van Fleetwood Mac, de legendarische band.

Vooral de eerste periode van Fleetwood Mac heeft Peter Green de populariteit gegeven waardoor hij in dit lijstje staat. Een hele grote blues artiest die het genre samen met zijn band blijvend heeft veranderd. 

10. Joanne Shaw Taylor

We sluiten het lijstje af met een vrouw. Hoewel er niet heel veel grote vrouwelijke bluesartiesten waren, hoort Joanne Shaw Taylor zeker op dit lijstje. Taylor was een Britse gitarist die pas actief is sinds 2003.

Ze heeft met allerlei grote artiesten samengewerkt, die allemaal de potentie in haar zagen. Tegenwoordig koopt ze grote podia uit, en speelt ze vooral blues, met soms wat uitstapjes naar rock.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Bekendste Nederlandse Illusionisten

Top 10 Nederlandse Youtubers Met De Meeste Volgers