Top 10 Beste Bezienswaardigheden Op Lombok, Indonesië

Lombok, door sommigen ook wel het kleine broertje van Bali genoemd. Gelegen ten oosten van Bali en het westen van Sumbawa is Lombok één van de 17.000 eilanden van Indonesië. Het eiland hoort bij de provincie Nusa Tenggara Barat, waar ook buureiland Sumbawa bij hoort.

In tegenstelling tot Bali zijn de bijna drie miljoen bewoners van Lombok voornamelijk Moslim. Het eiland wordt ook wel het eiland van de duizend moskeeën genoemd. Maar ook andere religies zoals het Boeddhisme en Hindoeïsme zijn vertegenwoordigd. In de hoofdstad Mataram is zelfs een Protestantse kerk te vinden.

Naast de nationale taal worden er in Indonesië 700 andere talen gesproken. In Lombok spreekt de bevolking Sasak. De taal verschilt zoveel van dorp tot dorp, dat de versie in het noorden niets lijkt op die van het zuiden.

Het eiland heeft toeristen veel te bieden. Watervallen, vulkanen en prachtige stranden. Maar wat mag je echt niet overslaan? Wij hebben een top tien samengesteld met de mooiste bezienswaardigheden van Lombok.

1. De Gili Eilanden

We zijn aangekomen bij de nummer één van onze lijst; de Gili Eilanden. De drie eilanden gelegen in het noordwesten van Lombok zijn mateloos populair en niet voor niets. Witte stranden, turquoise water en geen gemotoriseerde voertuigen. Voor velen een rustpunt tijdens een reis door Indonesië.

Rond de drie eilanden kan prachtig gedoken en gesnorkeld worden, schildpadden zijn bijna gegarandeerd. Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air zijn alle drie het bezoeken waard, maar als je er één moet kiezen biedt de grootste van de drie, Gili Trawangan, de meeste variatie. Maar van eiland naar eiland hoppen is natuurlijk het allerleukste!

2. Rinjani

Gunung Rinjani, de op één na hoogste vulkaan van Indonesië. De actieve vulkaan is te vinden in het noorden van Lombok en is 3726 meter hoog. Vanuit Senaru en Sembalun Lawang kan de actieve vulkaan zo’n negen maanden per jaar beklommen worden.

De beklimming kan in twee of drie dagen gedaan worden. Een goede conditie is wel vereist, want de weg kan erg stijl worden en de lucht zeer ijl. Maar het uitzicht aan de top is fenomenaal, dus het zwoegen meer dan waard.

3. Tiu Kelep waterval

We gaan door met de top drie van onze lijst. In het noorden van Lombok zijn meerdere watervallen te vinden. Rond de vulkaan Rinjani zijn de twee watervallen Sendang Gile en Tiu Kelep de moeite waard. Vanuit het dorp Senaru kunnen de watervallen bezocht worden.

Beide watervallen zijn niet ver van elkaar verwijderd, dus in één trip kan je beide watervallen bezoeken. De spectaculaire watervallen zijn het hele jaar geopend, maar in- en net na het regenseizoen is de beste tijd.

4. Kuta

Niet te verwarren met de gelijknamige plaats in Bali, Kuta is namelijk ook een plaats in het zuiden van Lombok. Steeds meer toeristen weten het plaatsje te vinden. De hoofdstraat heeft meerdere barretjes en restaurants en er is een grote variatie in accommodatie.

De omgeving verkennen op een scooter is iets wat niet mag ontbreken aan een reis door Lombok. Daarnaast kan er erg goed gesurft worden rond Kuta. Zowel beginners als professionele surfers kunnen bij één van de surfspots terecht.

5. Selong Belanak

We zijn aangekomen bij de top vijf van onze lijst. Selong Belanak is een dorpje in het zuiden van Lombok. Vanuit Kuta rij je er binnen een half uur naar toe. Het strand staat bekend als één van de mooiste in de omgeving. Ook zijn de golven erg populair onder, vooral beginnende, surfers.

Het uitgerekte strand ligt in een baai en wordt omringt door groene heuvels. Het strand is ook bekend door de buffels die twee keer per dag over het strand lopen. Dit is een prachtig gezicht, vooral tijdens zonsondergang.

6. Tetebatu

Aan de zuid kant van de vulkaan Rinjani is het dorp Tetebatu te vinden. Door sommige bezoekers wordt het dorp ook wel het Ubud van twintig jaar geleden genoemd. In de omgeving van het dorp is veel te bezichtigen.

De grote trekpleister is de natuur. Rond het dorp vind je eindeloze rijstvelden en meerdere watervallen. Ook is het niet ver naar de Pergasingan heuvel, deze kan binnen drie uur beklommen worden en geeft een prachtig uitzicht over de junglerijke omgeving.

7. Secret Gili’s

Rond Lombok liggen veel verschillende kleinere eilanden, ook wel “Gili’s” genoemd. De Secret Gili’s liggen in het zuidwesten en zijn al lang niet meer zo geheim. Vanaf het vaste land kunnen de vijftien verschillende eilanden per boot bezocht worden.

Op sommige eilanden is accommodatie gebouwd, maar de meeste zijn onbewoond. Op deze eilanden kan wel overnacht worden in een tent. Het water rond de eilanden is glashelder, daarom is snorkelen en duiken erg populair en zeker de moeite waard.

8. Tanjung Aan

In Lombok zijn veel verschillende stranden te vinden, maar Tangung Aan is wel één van de mooiste. Vanuit Kuta is het ongeveer een half uurtje rijden. Het langgerekte strand is wit en het water turquoise en meerdere strandhutjes verkopen verse kokosnoten.

Naast het prachtige strand is een uitkijkpunt te beklimmen. Vanuit hier kan je over de verschillende baaien uitkijken. Op de heuvel kan je ook buffels en apen spotten en de plek is vooral erg populair tijdens zonsondergang.

9. Mataram

Op nummer negen vinden we de plaats Mataram. De stad is de hoofdstad van Lombok en heeft meer dan 400.000 inwoners. De moskee Islamic Centre is de grootste van het eiland en kan bezocht worden. Houdt wel rekening met het dragen van gepaste kleding.

Verder zijn er in de hoofdstad veel winkels en een aantal winkelcentra te vinden. Omdat de stad is ontstaan uit meerdere dorpen kan je heerlijk verdwalen in de smalle straatjes en de lokale keuken uit proberen.

10. Senggigi

We beginnen onze lijst met Senggigi. Deze badplaats is waarschijnlijk de meest bekende van het eiland. Vroeger veel bezocht door Australische toeristen, maar tegenwoordig ook erg populair onder lokale toeristen uit Java.

In Senggigi zijn vooral veel luxe resorts te vinden. Door de ligging in het westen kijk je vanaf het strand naar een prachtige zonsondergang. Ook kan er op sommige plaatsen gesurft worden. In de avond zijn vooral de vele bars en restaurants erg populair.

Wat vond je van dit artikel?

Top 4 Beste Sokaantrekkers

Top 10 Grootste Studentensteden Van Nederland