Top 10 Beste Bezienswaardigheden Op Lefkas, Griekenland

Lefkas is niet het meest bekende Griekse eiland, maar het is absoluut zeker een prachtige bestemming voor een heerlijke zonvakantie.

De locatie is rijk aan gezellige pittoreske dorpjes en adembenemende kliffen en kan dankzij het gevarieerde landschap aan tal van verschillende vakantiewensen tegemoet komen. Laat je aangenaam verrassen door in de onderstaande toplijst kennis te maken met de 10 beste bezienswaardigheden van dit schitterende eiland.

1. De haven van Lefkas-Stad

Deze haven biedt plaats aan maar liefst 600 boten. De oppervlakte is dan ook een indrukwekkende 70.000 vierkante meter groot. De vele luxe schepen die er aanmeren hebben – zeker onder botenliefhebbers – veel bekijks.

Maar ook als je niet zoveel met boten op hebt is dit een leuke locatie om te vertoeven. In de nabijheid van de haven tref je namelijk een heleboel gezellige winkels en restaurants aan.

Overigens is ook de rest van Lefkas-Stad een bezoek meer dan waard, al was het alleen al om de vele festivals die er het hele jaar door plaatsvinden.

2. De drijvende brug van Lefkas

Een bezoek aan Lefkas is eigenlijk niet compleet als je niet tenminste eenmaal een ritje over de drijvende brug hebt gemaakt. Dit is de enige in z’n soort in heel Griekenland en verbindt het eiland met het vasteland.

Het bijzondere aan deze 70 meter lange brug is niet alleen dat het een drijvende constructie is, maar ook dat er een mogelijkheid in verwerkt zit om schepen op een unieke manier te laten passeren. In dat geval vaart een deel van deze drijvende brug weg, zodat er voldoende ruimte voor de passant ontstaat om verder te kunnen varen.

3. De watervallen bij Nidri

Lefkas kent meerdere specifieke badplaatsen en Nidri is daarbij zonder twijfel de populairste. De hoofdstraat bruist er zowel overdag als in de avonduren en bevat tal van leuke winkeltjes en gezellige restaurants en bars.

Besluit je om er een wandeltocht van de rivier richting de bergen te maken, dan kom je vanzelf bij het hoogste punt van de omgeving uit. Hier buldert een spectaculaire waterval naar beneden. Ben je niet zo goed ter been, dan kun je deze locatie overigens ook gewoon met de auto of scooter bereiken.

Vanwege de vrij beperkte neerslag in de zomermaanden, bestaat de kans dat de waterval dan droog staat. Het meeste succes om hem in vol bedrijf te zien is dan ook in het voorjaar.

4. Karia

Elk dorpje op Lefkas heeft zo z’n eigen geschiedenis, maar dat van Karia is waarschijnlijk het meest bijzondere.

De reden daarvoor is de jonge Maria Stávraka geweest, die vanwege een ongeluk haar rechterarm verloor. Ze wilde graag weven en borduren, maar met slechts één hand was in wezen ondoenlijk. Maria ging echter niet bij de pakken neerzitten en ontwikkelde een geheel eigen techniek, zodat ze tóch prachtige geborduurde kunstwerken kon creëren.

Dit vormde een inspiratiebron voor de rest van de dorpsbewoners, die Maria’s techniek sinds de 19de eeuw van generatie op generatie door hebben gegeven. Hierdoor is Karia als het ware het ‘borduurdorp’ van Lefkas geworden en kun je de daarin ontstane kunstwerken in het plaatselijke Folklore Museum bewonderen.

5. De klif van Kaap Lefkatas

Deze kaap bestaat al heel lang. Hij werd in de oudheid zelfs al door Homerus beschreven. In het verleden stond er een tempel op de top. Tegenwoordig is het de plek van de plaatselijke, 60 meter hoge vuurtoren.

Aan de kaap kleeft een legende van de Griekse godin Aphrodite. Ze zou zoveel liefdesverdriet gehad hebben, dat ze besloot om van de top van de klif te springen. Een soortgelijke legende wordt overigens ook verteld over de Griekse dichteres Sappho.

In principe zou je naar de top van de Kaap kunnen lopen, maar dat is dan wel een behoorlijke klim. Een autoritje er naartoe is dus het beste alternatief.

6. Agio Nikitas

Dit is een knus, typisch Grieks dorpje op zo’n 15 kilometer afstand van Lefkas-Stad. Je treft er allerlei smalle straatjes en steegjes aan, waarin gezellige winkeltjes en restaurant verborgen zitten.

Het berglandschap achter Agio Nikitas is daarnaast een perfecte plek voor een heerlijke wandeltocht. Geef je daarentegen de voorkeur aan heerlijk luieren in de zon, dan kun je daarvoor op de plaatselijke zand- en kiezelstranden terecht. Kortom, dit gezellige dorpje biedt voor elk wat wils.

7. Meganisi

Klein, maar fijn. Dat is zeker iets wat op Meganisi van toepassing is. Het is het kleine zustereiland van Lefkas, dat je met de veerboot vanaf Nidri kunt bereiken.

De totale oppervlakte van Meganisi bedraagt slechts 20 vierkante kilometer en je treft er slechts drie dorpjes aan. Een van die dorpjes, Vathy om precies te zijn, heeft een eigen haven en is een populaire aanlegplaats voor jachten.

De toeristische attractie bij uitstek van Meganisi is de zeegrot Papanikolis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze grot namelijk de geheime schuilplaats van een onderzeeër, die een belangrijke rol speelde in het verslaan van de vijand.

8. Het Fort van Santa Mavra

Om eerlijk te zijn smokkelen we een klein beetje met deze bezienswaardigheid, want dit fort bevindt zich net buiten Lefkas. Je treft dit historische prachtstuk net voor de drijvende brug naar het eiland aan.

Het fort werd in de 14de eeuw gebouwd en was bedoeld om Lefkas en haar bewoners tegen ongewenste indringers te beschermen. Omdat er veel werk aan restauraties is verricht, verkeert het gebouw nog steeds in goede staat.

Het fort bevat ook een inpandige kerk, die ten tijde van de Turkse bezetting van het eiland tijdelijk dienst deed als moskee. In de zomermaanden worden er op deze historische locatie ook geregeld allerlei culturele evenementen georganiseerd.

9. Katouna

Beeld: Wikimedia / ΞΗΡΟΜΕΡΟ

Als vakantie vieren ook voor je betekent dat je even helemaal op adem wilt komen, dan is het bergdorpje Katouna daarvoor een uitgelezen plek. Je treft er sfeervolle straatjes aan en huisjes die in een klassieke stijl zijn herbouwd. Daarnaast stuit je er gegarandeerd op enkele prachtige uitzichtpunten, die je een wijde blik over de Ionische Zee presenteren.

Ondanks het prachtige, schilderachtige geheel is Katouna verre van toeristisch. Je zal er slechts één restaurant aantreffen, dat op het dorpsplein een typisch Griekse taverne heeft gebouwd. Hier kun je in alle rust genieten van een hapje en een drankje.

10. Het Fanromenis klooster

In dit klooster, even buiten Lefkas-Stad, wonen al sinds de 4de eeuw onafgebroken meerdere monniken.

Vandaag de dag heeft het klooster een dubbele functie. In de eerste plaats is het een religieus centrum, waar nog regelmatig heilige ceremonies plaatsvinden. Daarnaast is het ook een toeristische attractie. De monniken hebben namelijk een museum ingericht, waar je onder meer oude manuscripten kunt bewonderen.

Ook word je de mogelijkheid geboden om de toren van het klooster te beklimmen. Eenmaal boven aangekomen kun je genieten van een schitterend uitzicht over Lefkas-Stad.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Films Over Seriemoordenaars

Top 10 Meest Bekende Oud Politici Van Nederland