Top 10 Beste Bezienswaardigheden In Luik

Luik is een van de grotere steden van België en ligt in Wallonië. In het Frans noemen we Luik Liège. Eigenlijk ligt Luik heel erg dichtbij Nederland, zeker voor de mensen in Limburg. Het is namelijk slechts 30 kilometer vanaf Maastricht naar Luik. Van origine is Luik een stad met heel veel industrie.

De mijnbouw is erg groot geweest in dit deel van Belgie en vele arbeiders woonden in de stad. Daarom is Luik lange tijd geen aantrekkelijke stad geweest voor toeristen, maar de laatste jaren is er het nodige veranderd. Tegenwoordig kun je je er echt wel vermaken en daar zal dit top 10 lijstje met bezienswaardigheden bij helpen!

1. Beklim de Montagne de Bueren

Luik ligt natuurlijk in de Ardennen, een gebied waar je veel steile bergen vindt. De Montagne de Bueren is daar een van. De top van deze berg ligt middenin Luik, en dat biedt een hoop mogelijkheden. Je kunt er via een speciaal aangelegde trap naar boven. In totaal zijn er 374 treden.

Het hoogste punt van de trap is 194 meter hoog. De trap begint rond de 62 meter, dus je legt aardig wat af. Bovenaan heb je een schitterend uitzicht over de stad en de omgeving. De trap is erg stijl, en is op een lijst zelfs uitgeroepen tot de meest extreme trap van de wereld. Niet voor iedereen weggelegd dus!

2. Bezoek het treinstation van Luik

Het station Luik-Guillemins is een van de mooiste treinstations van de wereld en daarnaast het grootste station van Luik. Het station opende in 1842 a, zijn deuren, maar is meerdere keren volledig vernieuwd. Dit gebeurde twee keer voor een Wereldtentoonstelling.

De eerste was in 1905, de andere in 1958. In 2009 werd de laatste verbouwing afgerond. Het station lijkt van de buitenkant een beetje op het station van Rotterdam, en verdient zeker een bezichtiging. Als je via de trein aankomt in Luik – wat heel goed mogelijk is – heb je de eerste bezienswaardigheid dus alvast gehad!

3. Brasserie C

Brasserie C is een hele leuke plek om te bezoeken als je in Luik bent. Het is namelijk een grote brouwerij middenin het centrum van de stad. Je kunt hier eten, op een terrasje genieten van een biertje en natuurlijk een ronddeling volgen.

Hier kun je echt het bourgondische leven leiden voor een paar uurtjes. Het helpt natuurlijk een boel als het zonnetje schijnt, maar ook zonder mooi weer is het een gezellige plek om te zijn. De binnenplaats is idyllisch en voelt middeleeuws aan. Erg leuk!

4. Het Coteaux de La Citadelle

Dit park ligt rondom Luik en is prachtig om te bezoeken als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad. Bovenop de heuvels vind je een prachtig uitzicht. Ook zijn er in het park veel historische dingen die nog uit de 13e eeuw komen.

Dit zijn ruïnes van de citadel dit hier toentertijd stond. Je kunt hele tochten afleggen door deze heuvels. Er zijn meerdere aanbieders van dit soort wandelingen – waar je heel veel van kunt leren!

5. Marche de la Batte

De Marche de la Batte is een markt die elke zondag plaatsvindt in het centrum van de stad. De markt is prachtig aangezien hij langs de oevers van de rivier is. Je kunt er van alles kopen. Het is zelfs de grootste markt van heel België.

De markt is meer dan 3 kilometer lang en de kraampjes verkopen zowel voedsel als kleding. Als het weer een beetje goed is komen er rond de 100.000 bezoekers op een enkele dag. 3 kilometer aan markt langs de oevers van de Maas, dat klinkt toch perfect?

Lekker afdingen bij de verkopers en op zoek naar de mooiste spulletjes. Vergeet zeker niet om ook een wafel te kopen. Je vindt hier de beste Luikse Wafels – en we weten allemaal dat de wafels uit Luik de beste van de wereld zijn.

Hiermee kun je weer wat energie binnenkrijgen voor de rest van de wandeling van 3 kilometer.

6. Eglise Saint-Jacques

De Kerk Saint-Jacques is ene hele oude, prachtige kerk in het centrum van Luik. In het Nederlands noemen we dit ook wel de Sint Jacobskerk. Als er geen dienst is kun je de kunstwerken die het interieur vormen rustig bekijken.

Anders is de buitenkant van de kerk ook zeker niet mis. De gotische bouwstijl is prachtig en je ziet aan alles dat dit een kerk is die rijk is aan historie.

7. Het Aquarium van Luik

In dit aquarium, vind je de meest exotische dieren die in de zee leven. Er zijn verschillende aquaria te vinden en er zijn meer dan 2500 vissen. Van piranha’s tot een aantal zeer gevaarlijke haren.

Er is ook een gedeelte van het gebouw omgebouwd tot een waar museum. Hier kun je het nodige leren over hoe de oceaan er vroegre uitzag. Met zelfs een walvis van wel 18 meter lang.

Ook andere opgezette dieren en informatie kun je hier vinden. Je kunt je echt wel even vermaken in het aquarium van Luik. Helemaal een leuk uitstapje als je met kinderen op pad bent.

8. Kathedraal Saint-Paul

Wederom een oud kerkelijk gebouw in het centrum van Luik. De Kathedraal Saint-Paul is iets minder oud dan de Sint Jacobskerk en stamt uit de 13e eeuw. Van origine stond er al een kathedraal in de 10e eeuw op deze plek, maar deze werd volledig vervangen.

De bouw van deze nieuwe kathedraal duurde meer dan 3 eeuwen lang. Aan het einde van de 19e eeuw is het kathedraal nog een keer grond gerestaureerd, en sindsdien ziet de Saint-Paul er zo uit als nu het geval is. De ramen zijn gebrandschilderd en je vindt verschillende prachtige kunstwerken in deze kathedraal. 

9. La Boverie

Langs de Maas vind je La Boverie. Dit is een museum en bevindt zich in het gelijknamige park. Je kunt prachtig door de tuinen wandelen, en het museum zelf bezoeken.

Er is zowel moderne als klassieke kunst dus er is voor ieder wat wils. Daarnaast is het museum en de grond eromheen alleen al prachtig. We raden je dan ook zeker aan om La Boverie te bezoeken als je in Luik bent.

10. Place Saint Lambert

We sluiten deze lijst af met een prachtig plein. La Place Saint Lambert is in het midden van het centrum van Luik te vinden en is zeer mooi. Auto’s zijn volledig geweerd dus je kunt er vrij wandelen.

Op het plein heeft ooit de Sint-Lambertus kathedraal gestaan, maar deze is in 1792 afgebroken door burgers. Onder het plein is een museum gesitueerd.  

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Bezienswaardigheden In Malaga

Top 10 Populairste Begrafenisnummers Aller Tijden