Top 10 Beste Bestemmingen Voor Een Avontuurlijke Gezinsvakantie In Europa

Vakanties naar verre en exotische oorden over de wereld worden met het jaar gebruikelijker. Maar al dat verre vliegen heeft zijn impact op het klimaat. Buiten dat biedt Europa meer dan genoeg om een unieke vakantie te kunnen beleven.

De coronacrisis heeft er ook voor gezorgd dat mensen meer en meer naar eigen continent gaan kijken. Maar wat zijn dan de opties voor de mensen die net iets meer willen dan de hele dag aan het strand te liggen. Dit zijn de top 10 beste bestemmingen voor een avontuurlijke gezinsvakantie in Europa.

1. Ierland

Het eiland van Ierland krijgt vaak de bijnaam ‘smaragdeiland’ wegens het altijd groene landschap. Dit land vol over de heuvels rollende graszeeën, mythes en legenden biedt voor het hele gezin wat wils. Ruim 30.000 kastelen en ruïnes vullen het landschap, soms enkel maar te bereiken via lange wandelingen langs eindeloze en tientallen meters hoge kliffen.

Niet zonder reden is Game of Thrones hier opgenomen! Schitterend om per fiets of boot te ontdekken en een herinnering die de hele familie een leven lang bij zal blijven.

2. België

Ook dicht bij huis zijn er mogelijkheden genoeg om met het hele gezin een actieve vakantie te hebben. Niet ver over Belgische grens bij Limburg beginnen de Ardennen al, een bosrijk middelgebergte dat zich uitstekend leent voor een mooie reis. Je kan er urenlang wandelen in de bossen of juist mountainbiken over modderige bospaden.

En wie van al de modder bekomen wil kan altijd nog per kano één van de vele rivieren ontdekken. Met bergen tot bijna 700 meter zit je bovenop het dak van de lage landen en zijn spectaculaire vergezichten over de eindeloze dalen en valleien verzekerd!

3. Slovenië

Op de grens met het Balkanschiereiland ligt het kleine landje Slovenië. In oppervlakte iets groter dan de helft van Nederland maar laat je daardoor niet vergissen. Slovenië is een divers land waar je weken op vakantie kunt zonder ook maar een minuut verveeld te raken.

Gelegen aan de zuidelijke rand van de Alpen zijn alle vormen van bergsport mogelijk en wanneer je dat toch een keertje zat ben en gewoon eens lekker wil uitrusten, dan lig je binnen anderhalf uur te bakken op het strand. Bijkomend voordeel, ben je eenmaal in Slovenië dan ligt Venetië, één van de meest speciale steden van Europa, ook op ritafstand.

4. Oostenrijk

De Oostenrijker berglucht lokt al vele eeuwen mensen richting de Alpen. Eerst als kuuroord en tegenwoordig voornamelijk voor avontuurlijke vakanties in een aantrekkelijke bergomgeving.

Sommige van de hoogste bergen van Europa liggen in Oostenrijk zonder dat ze direct zo onbegaanbaar zijn als in Zwitserland. Dankzij het aangename klimaat ontleent Oostenrijk zich uitstekend voor lange fietstochten waarbij onderweg in een kristalhelder meer een frisse duik genomen kan worden.

5. Duitsland

Bekijk ook: Top 10 Mooiste Oude Steden van Duitsland

Duitsland is om tal van redenen één van de fijnste vakantielanden. Goed aan te reizen, een vriendelijke bevolking en grotendeels even dichtbevolkt als Nederland maar dan met grote natuur- en berggebieden tussen de drukte.

Wandelen in de Eifel, fietsen in het Zwarte Woud of meer avontuurlijke sporten zoals raften, ziplinen en kajakken in de Duitse Alpen. En wanneer je een dagje geen zin hebt in al dat natuurgeweld dan is er altijd een knusse stad in de buurt waar je op je gemak even wat kunt eten of één van de vele attractieparken bezoeken kan.

6. Noorwegen

In het uiterste westen van het Scandinavisch schiereiland vind je Noorwegen, bekend van de vele indrukwekkende fjorden. Deze fjorden zijn één van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. Bultruggen, grienden, potvissen en zelfs orka’s zijn een paar van de soorten die je op een walvissafari dikwijls ziet vissen in de diepe wateren.

Ondertussen kan je zelf ook een hengel uitgooien om een forel, kabeljauw of zalm voor op je eigen BBQ te vangen. En wanneer je vissen niets vindt dan zijn de fjorden alsnog geweldig om per kajak te doorkruisen.

7. Noorderlicht in IJsland

Bekijk ook: Top 9 Meest Bijzondere Hoogtepunten in IJsland

Een van de mooiste winterbestemmingen is het IJsland. Dit uitgestrekte en haast onbevolkte eiland, gelegen in het uiterste noordwesten van Europa biedt tal van geothermische en ijzingwekkende avonturen die voor het gehele gezin toegankelijk zijn.

IJsland is één van de beste landen ter wereld om het natuurlijk vuurwerk genaamd het noorderlicht te kunnen zien en dit alles in een betoverend en sprankelend sneeuwlandschap.

IJsklimmen over gletsjers en bevroren watervallen om na een tocht per sledehond heerlijk bij te komen in één van de vele duizenden warmwaterbronnen. In IJsland kan het allemaal.

8. Schotland

Diep in het noorden van Groot-Brittannië ligt Schotland, het land van Braveheart. De prachtige film heeft 15% van de buitenlandse bezoekers doen beslissen naar Schotland te gaan om de prachtige Highlands van dichtbij te zien. Deze mystieke gebergten zitten vol mogelijkheden voor een actieve vakantie.

Ziplinen is zowat in Schotland uitgevonden en in het ietwat regenachtige land is overal wel een meer of rivier aanwezig om in een kano te ontdekken. En met een beetje geluk vang je zelfs nog een glimp op van het mysterieuze monster van Loch Ness!

9. Zweden

De allerlaatste wildernis van Europa, zo wordt Zweden ook wel gezien. Het nog enigszins bevolkte zuiden is bij vele Nederlanders bekend om de wandelmogelijkheden langs één van de duizenden meren. De regio rond Stockholm is dan weer perfect voor een stoere stadsvakantie terwijl je de honderden unieke eilandjes per gehuurde boot kan bezoeken. Maar de echte avonturiers gaan naar het verre noorden.

Zweden heeft het unieke ‘allemansrecht’ wat inhoudt dat men overal mag wandelen en kamperen als maar een paar voornamelijk hygiënische basisregels in acht worden genomen. Ideaal dus voor georganiseerde bushcraft vakanties waar alle fijne kneepjes van survivallen je worden bijgebracht.

10. Frankrijk

Frankrijk kent een lange en rijke campinggeschiedenis. Dit grote land kent tal van gebergtes en uitgestrekte natuurgebieden terwijl het verschil in klimaat in het noorden en zuid groot te noemen valt. Wat voor avontuurlijke vakantie men dan ook naar op zoek is, alles valt in Frankrijk terug te vinden.

Klimmen in de Alpen, fietstochten door de Jura, survivallen in de Dordogne of gewoon lekker wandelen langs een paar van de ruigste kusten van Europa. Niet gek dus dat het onder de Nederlandse campingganger de absolute nummer 1 is!

Wat vond je van dit artikel?

Alle 9 Koningen En Koninginnen Die Nederland Heeft Gekend

Top 10 Leukste Steden Van Nederland In De Winter