“Leuker kunnen we het niet maken”, aldus de Nederlandse belastingdienst in tal van promotionele uitingen. En inderdaad, er zullen maar weinig mensen zijn, die vrolijk fluitend jaarlijks een smak geld naar de blauwe enveloppenbrigade overboeken.
Belasting ontduiken is echter strafbaar en dat is zeker niet iets dat we met dit artikel willen aanmoedigen. Maar belasting ontwijken, door slimme constructies op te bouwen, mag officieel wel.
Daarmee is niet gezegd dat de belastingdienst happy is als je dat doet. De Nederlandse Staat loopt daardoor namelijk inkomsten mist.
Aan de andere kant is Nederland zelf voor bepaalde groepen vermogende buitenlanders ook een belastingparadijs. Kortom, de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.
In het onderstaande overzicht presenteren we je de 10 beste belastingparadijzen ter wereld, met de aantekening dat lokale regels rondom belastingregels van tijd tot tijd kunnen wijzigen. Wil je zelf profiteren van een van de onderstaande routes om belasting te ontwijken? Schakel daar dan altijd een expert voor in.
Inhoudsopgave
1. Luxemburg

Grenzend aan zowel Frankrijk, België en Duitsland profiteert Luxemburg van een optimale centrale ligging in de E.U. Het kleine landje heeft slechts 550.000 inwoners en beschikt over een wetgeving die bijzonder vriendelijk is voor (buitenlandse) bedrijven die zich er willen vestigen.
Een van de meest in het oog springende bedrijven is in dit geval Amazon, dat in Luxemburg z’n Europese hoofdkwartier heeft neergezet. Deze strategie zorgt ervoor dat het bedrijf jaarlijks vele miljarden aan belasting kan besparen, waardoor er aan het einde van elk boekjaar meer winst voor de aandeelhouders overblijft.
2. Kaaimaneilanden

De belastingconstructies die de Kaaimaneilanden aan zowel particulieren als bedrijven bieden, zijn in internationaal opzicht voor velen waarschijnlijk de interessantste ontwijkingsmethode. De bedrijven die op deze locatie worden opgericht hoeven niet bang te zijn voor een belastingaanslag, want er wordt gewoon geen vennootschapsbelasting geheven.
Toch is de constructie niet zo eenvoudig als het klinkt. Om voor alle voordelen in aanmerking te kunnen komen, moet je wel aan een reeks voorwaarden voldoen. Het inschakelen van een expert is dan ook een must als je deze route wilt nemen om op je belasting te besparen.
Wellicht is het een geruststellende gedachte voor je om te weten dat multinationals als Pfizer, Pepsi en Marriott je voorgingen en inmiddels financieel volop profiteren van deze constructie.
3. Isle of Man

Isle of Man profileert zichzelf als een financieel centrum met een lage belastingdruk. Het eiland, dat tussen Engeland en Ierland ligt, kent namelijk geen winstbelasting, geen erfbelasting en geen vennootschapsbelasting.
Daarnaast bedraagt het allerhoogste tarief voor inkomstenbelasting slechts 20 procent. Verdien je als individu jaarlijks meer dan 600.000 pond, dan hoef je daar ‘slechts’ 120.000 pond inkomstenbelasting over te betalen. Het overschot mag je vervolgens gewoon in je eigen zak steken.
Veel internationale bedrijven stallen tenslotte het pensioengeld voor hun werknemers op Isle of Man, omdat de lokale belastingregelingen er allerlei voordelen voor senioren van 50 jaar en ouder opleveren.
4. Jersey

Dit eiland ligt tussen Frankrijk en Engeland. Het won vanaf het midden van de vorige eeuw terrein in de reeks wereldwijde belastingparadijzen, toen vooral een groot aantal vermogende Britten op het eiland ging wonen.
De reden daarvoor was eigenlijk heel eenvoudig. Zouden ze in Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland blijven, dan konden hun erfgenamen erop rekenen dat op vermogens van 1 miljoen pond of meer 80 procent erfbelasting moest worden afgerekend. Op Jersey bestaat erfbelasting daarentegen helemaal niet.
Daarnaast betalen de meeste bedrijven die op het eiland gevestigd zijn geen vennootschapsbelasting en staat ook de teller voor winstbelasting al sinds jaar en dag vastgeroest op nul procent.
5. Ierland

De Ierse autoriteiten ontkennen stellig dat hun land een belastingparadijs is, maar grote multinationals weten wel beter en vestigen zich daarom graag en bewust op deze plek in Europa.
De lokale vennootschapsbelasting bedraagt er namelijk slechts 12,5 procent. Dat is het laagste tarief in de complete Europese Unie.
Door Ierland als tussenstation voor hun economische activiteiten te gebruiken kunnen onder meer Apple en Google tientallen miljarden euro’s per jaar besparen. Ze profiteren in dit geval met name van belastingverdragen tussen Ierland en de Verenigde Staten, die voorkomen dat een onderneming twee keer belasting over de gemaakte winst af moet dragen.
6. Mauritius

Ook Mauritius is een eiland. Het ligt in de Indische Oceaan, op enkele honderden kilometers ten oosten van Madagaskar.
Met name vermogende personen en ondernemingen die economische banden met India onderhouden maken gebruik van dit belastingparadijs. Maar ook multinationals, zoals Pepsi, JPMorgan Chase en Citigroep profiteren volop van de financiële voordelen die Mauritius hen te bieden heeft.
Er wordt weliswaar officieel 15 procent vennootschapsbelasting geheven, maar door slim van de belastingregels gebruik te maken kan dat percentage fors verlaagd worden. Daarnaast wordt er helemaal geen belasting op persoonlijke winsten en rente-inkomsten geheven.
7. Bermuda

Eilanden hebben iets magisch en zeker in tropische regionen in de wereld fungeren ze ook nog eens regelmatig als aanlokkelijk belastingparadijs. Bermuda is wat dat betreft een oudgediende.
Menig multinational heeft er een vestiging – of soms alleen maar een brievenbus – om te kunnen profiteren van het feit dat op Bermuda geen vennootschapsbelasting betaald hoeft te worden.
Een ander financieel voordeel is het plaatselijke bankgeheim. Het is voor het personeel van de lokale banken aldaar namelijk ten strengste verboden om persoonlijke gegevens van rekeninghouders met derden te delen.
8. Monaco

Dit aan de Franse zuidkust grenzende ministaatje telt slechts 36.000 inwoners, waarvan de overgrote meerderheid schatrijk is.
De verklaring daarvoor is eenvoudig. Sinds het jaar 1869 betaalt de plaatselijke bevolking geen cent inkomstenbelasting meer. Kortom, als je serieus aan kunt tonen dat je daadwerkelijk in Monaco woont, dan mag je alles dat je verdient gewoon voor jezelf houden.
Omdat er onder vermogende wereldburgers natuurlijk volop animo is om van dat voordeel te kunnen profiteren , is de vraag naar woonruimte groot, terwijl het aanbod beperkt is. Dit heeft een stevig prijsopdrijvend effect. Voor de aankoop van een stulpje van slechts 50 vierkante meter moet je al snel een miljoen euro of meer neertellen.
9. Zwitserland

Het bankgeheim in Zwitserland is heilig. Bankbeambten die – bijvoorbeeld in de media – uit de school klappen over het reilen en zeilen binnen een Zwitserse bank, kunnen rekenen op pittige gevangenisstraffen.
Dit bankgeheim maakt een leven in Zwitserland voor vermogenden natuurlijk extra interessant. Combineer dit met extreem lage belastingtarieven en er ontstaat een gouden combinatie om het maximale uit je zuur verdiende geld te kunnen halen.
Vanwege het gunstige belastingklimaat is Zwitserland niet alleen interessant voor individuen om er te wonen. Ook menig internationaal opererend bedrijf opent er graag een (hoofd)vestiging om van alle financiële voordelen te kunnen profiteren.
10. Bahama’s

De Bahama’s staan niet alleen bekend om hun heerlijke klimaat en prachtige stranden. Vermogende wereldburgers stallen er graag hun geld omdat allerlei soorten belastingen er totaal onbekend zijn.
In de eerste plaats is er geen inkomstenbelasting, dus hoef je ook geen jaarlijkse aangifte te doen. Daarnaast ontbreken ook de vermogensrendementsheffing, de schenkbelasting en de erfbelasting in het belastingsysteem van de Bahama’s.
Vooral het ontbreken van erfbelasting is aantrekkelijk voor vermogende senioren, die op die manier na hun dood hun complete vermogen, zonder enige vorm van belastingaftrek, aan hun erfgenamen door kunnen sluizen.