Top 10 Beste Nederlandse Barbecue Boeken

Gezellig barbecueën is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een compleet culinair eetfestijn dat vaak veel verder gaat dan zomaar wat worstjes of hamburgers op de gloed van kolen gaar laten worden.

Er zijn inmiddels tal van inspirerende boeken over dit onderwerp verschenen, waarin allerlei verschillende recepten en technieken aan je worden gepresenteerd. Bij deze laten we je graag kennismaken met de 10 beste boeken over barbecueën.

1. 500 barbecuegerechten (P. Kirk)

Dit boek kost je nog geen 10 euro en biedt je gegarandeerd erg veel waar voor je geld. Zoals de titel al aangeeft, tref je er maar liefst 500 verschillende recepten in aan.

Met zo’n groot aantal kun je er zeker van zijn dat je een grote variatie in huis haalt. Naast de bereidingswijzen van tal van overheerlijke vlees- en visgerechten, ontdek je ook hoe je allerlei smakelijke vegetarische hapjes, bijgerechten en desserts met behulp van een barbecue klaar kunt maken.

De samensteller van dit uitgebreide receptenboek heeft de hele wereld voor de lezers afgespeurd, zodat je ook van unieke barbecuegerechten uit verre streken kunt smullen. We kunnen dan ook gerust stellen dat de nummer 1 in deze toplijst een barbecueboek is, waarin letterlijk voor elk wat wils te vinden is.

2. Smokey goodness (Jord Althuizen)

Australië is het barbecueland bij uitstek. Nergens anders in de wereld wordt er jaarlijks zoveel gegrild. In dit boek maak je samen met de auteur een culinaire reis door dit land en krijg je tal van smakelijke recepten voorgeschoteld, die zelfs de meest onervaren barbecueërs succesvol klaar kunnen maken.

Het fijne aan dit boek is dat Althuizen zich niet alleen maar concentreert op de bereiding van hoofdgerechten. Ook kleinere gegrilde lekkernijen komen aan bod. Daarnaast besteed de auteur uitgebreid aandacht aan bijpassende salades en dranken bij specifieke gerechten.

Aangezien een deel van de recepten in dit boek een Australische oorsprong hebben, kan het soms voorkomen dat bepaalde ingrediënten lastig in Nederland verkrijgbaar zijn. Lukt het je wel om alle benodigdheden bij elkaar te sprokkelen, dan ben je er dus ook meteen zeker van dat je je barbecuegasten iets unieks voor kunt schotelen.

3. Barbecue voor elke gelegenheid (Richard Caroll)

Goed kunnen barbecueën is in wezen een culinaire kunst. Aan de hand van expert Richard Caroll leer je in dit boek alle fijne kneepjes, zodat je tijdens je eerstvolgende barbecueparty als een ware grillkampioen zal worden gezien.

De auteur beperkt zich overigens niet alleen maar puur tot het uitleggen van allerlei barbecuetechnieken. Ook het roken van etenswaren komt uitgebreid aan bod.

In dit spotgoedkope boek tref je ook 100 verschillende recepten aan, zodat je je opgedane theoretische kennis ook meteen in de smakelijke praktijk om kunt zetten. Kortom, een ideaal boek als barbecueën helemaal nieuw voor je is en voor een ieder die graag z’n technieken wil verbeteren.

4. Barbecue en plancha (Stephane Reynaud)

Het maakt niet uit of je nu over een houtskool-, gas- of elektrische barbecue beschikt, of dat je liever gebruikmaakt van een plancha, want in dit boek vind je gegarandeerd overheerlijke gerichten die naadloos op je gewenste bereidingsmethode aansluiten.

Naast 150 eenvoudig klaar te maken vlees- en visgerechten, bevat dit boek ook een heleboel extra informatie over de boeiende ontstaansgeschiedenis van de barbecue en de plancha. Om tijdens het lezen alvast het water bij je in de mond te laten lopen zijn veel van de 256 pagina’s rijkelijk gevuld met prachtige foto’s van smakelijke eindresultaten.

5. Barbecue & bier (Guido Schmelich)

Dit boek brengt het beste van twee smakelijke werelden bij elkaar. Het bevat in totaal 70 verschillende barbecuerecepten met daarbij het passende advies voor het bier dat je er het beste bij kunt drinken.

Auteur Guido Schmelig legt alles in eenvoudig te begrijpen taal uit, zodat dit ook een prima boek voor beginnende barbecueërs is. Het bevat namelijk ook een basiscursus, waarin onder meer wordt verteld wat voor barbecue en toebehoren je het beste kunt kopen en hoe je de meest geschikte temperatuur bereikt om de etenswaren op de grill goed te garen.

In het boek ligt de nadruk weliswaar op vleesrecepten, maar voor de liefhebbers zijn er ook enkele alternatieven met vis of vegetarische lekkernijen aan het geheel toegevoegd.

6. Tijd voor een barbecue (Ross Dobson)

De auteur van dit boek is een Australische chef-kok, die maar wat graag zijn favoriete barbecuerecepten met je deelt.

Naast traditionele gerechten, zoals gemarineerde spareribs, gehaktballen en kruidige kippendijen, laat Dobson de lezer ook kennismaken met allerlei verrassend creatieve combinaties. Denk in dat geval onder meer aan Marokkaanse kwartels of lamsspiesen met yoghurtmarinade. Ook besteed de chef-kok uitgebreid aandacht aan de smakelijke bereiding van visgerechten.

Dit boek bevat ook lekker veel tips om uiteindelijk het beste bakresultaat te kunnen bereiken. Het gaat bij smakelijk barbecueën tenslotte niet alleen maar om de kwaliteit van het vlees, de vis en de groenten die op de grill terecht komen, maar ook om de manier waarop je het zo optimaal mogelijk gaart.

7. Fantastische vleesrecepten voor een culinaire BBQ (Steven Raichlen)

Sinds de eerste druk in 2017 is dit een van de populairste barbecueboeken van Nederland geworden. En dat is niet zo vreemd, want in dit 352 pagina’s tellende boek, legt de auteur op een begrijpelijke manier alles uit dat je over vlees op de barbecue moet weten.

Dat we hier met een ware expert te maken hebben wordt al snel duidelijk als we naar de achtergrond van Steven Raichlen kijken. In zijn thuisland, de VS, staat hij namelijk bekend als de oprichter van de Barbecue University.

Dit meesterwerk bevat niet alleen maar allerlei heerlijke vleesrecepten. Je treft er ook uitleg in aan over praktische zaken, zoals de beste bereidingswijzen op houtskool- en gasbarbecues.

Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s, zodat meer dan duidelijk wordt hoe je de beste eindresultaten kunt bereiken.

8. Hete rook – De basis voor low & slow barbecue (Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas)

Met name in het noordwesten van Europa wordt regelmatig voedsel bereid door het te roken. Vooral vissoorten als zalm en makreel krijgen op die manier hun kenmerkende smaak.

Aan de andere kant van de oceaan, in de VS, is een variant hierop gebruikelijker. Daar gaart men de etenswaren liever langzaam boven een knapperend houtvuur. Over deze specifieke manier van grillen gaat dit boek.

De auteurs leggen je precies uit welke apparatuur je nodig hebt om zelf met deze alternatieve grillmethode aan de slag te kunnen gaan. Daarnaast gaan ze uitgebreid in op het aansteken van het vuur en behandelen ze de beste manieren om het vervolgens continue goed te laten branden.

9. De barbecuebijbel (Linda Tubby)

Dit 256 pagina’s tellende boek bevat maar liefst 180 verschillende barbecuerecepten. Voor de bereiding ervan maakt auteur Linda Tubby niet alleen maar gebruik van een barbecue. Ook de grillpan komt meer dan eens aan bod. Hierdoor kun je in principe het hele jaar door van de informatie uit dit boek gebruikmaken.

Naast een zeer grote receptenvariatie bevat dit boek ook uitgebreide info over het opzetten, plaatsen en organiseren van een barbecue. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over het beste gebruik van een grillpan.

Voor de prijs hoef je dit barbecueboek niet te laten liggen. Het kost je slechts slechts 10 euro en is z’n geld meer dan waard!

10. Groen op kolen (Leonard Elenbaas & Jeroen Hazebroek)

Dat barbecueën ook leuk kan zijn voor vegetariërs en veganisten bewijzen de twee auteurs van dit boek. Het blijken ware grill-specialisten te zijn, die precies weten hoe je groenten en fruit op een veelzijdige en smakelijke manier op de gloeiende kolen kunt bereiden. Naast standaard grillen legt het duo je ook haarfijn uit hoe je het beste lekkernijen klaarmaakt door ze te poffen of te roken.

Aardig extraatje van dit boek is dat de lezer ook meteen kennis kan maken met allerlei vleesvervangers. Daarbij leggen Elenbaas en Hazebroek je natuurlijk ook meteen goed uit hoe je die in overheerlijke gegrilde lekkernijen omtovert.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Acer Laptops

Top 10 Bestemmingen Voor Een Goedkope Luxe Huwelijksreis