Nederland heeft in vergelijking met veel andere landen geen absurd hoog aantal musea maar scoort altijd hoog in de diversiteit en zeker ook kwaliteit van de musea. Veel van de beste musea ter wereld zijn in Nederland terug te vinden.
Denk bijvoorbeeld aan het Rijks- en Van Goghmuseum. Minder bekend is het automuseum Louwman, dat wereldwijd als één van de meest indrukwekkende wordt gezien. Met deze en nog ruim 30 andere scoort Nederland wel hoog met het aantal auto musea. De beste 10 hebben we voor jou op een rij gezet.
Inhoudsopgave
- 1. DAF Museum (Eindhoven)
- 2. Automuseum Schagen (Schagen)
- 3. Classic Park (Boxtel)
- 4. Veiligheidsmuseum PIT (Almere)
- 5. Louwman Museum (Den Haag)
- 6. Healey Museum (Vreeland)
- 7. De Wolfsburcht (Wijk en Aalburg)
- 8. Oldtimermuseum Staalduinen (Maasdijk)
- 9. Carel Wüst Museum (Dordrecht)
- 10. Nationaal Bus Museum (Hoogezand)
1. DAF Museum (Eindhoven)

De Van Doorne AanhangwagenFabriek werd in 1928 door de broers Hub en Wim van Doorne opgericht in Eindhoven en was de grondlegger van de wereldberoemde DAF Trucks. Logischerwijs ligt het museum dat terugziet op de geschiedenis van het roemruchte merk dan ook gelegen in deze stad.
In het museum vind je hun eerste werkplaats terug net als ruim 40 vrachtwagens en nog veel meer personenauto’s van DAF. Hieronder veel bijzondere prototypes als de strandwagen en een auto die thuis in de gang zou passen en zou moeten functioneren als ‘rijdende regenjas’.
Pronkstuk is de DAF waar Rob Slotemaker in het jaar ’66 de bizarre London-Sydney Marathon voltooid heeft,
2. Automuseum Schagen (Schagen)

In het Automuseum Schagen vind je een verscheidenheid aan Europese merken alhoewel DAF als typisch Nederlandse fabrikant zijn eigen hoekje heeft gekregen. Bijzonder aan dit museum is is dat er geen entree gevraagd wordt, alles draait op vrijwilligers en donaties.
Er is speciale aandacht voor de eerste massaal gefabriceerde wagen, de T-Ford, maar het oudste exemplaar mag al bijna als antiek door het leven gaan. Dit is een Citroën Trèfle uit het jaar 1923.
Omdat er regelmatig privé-wagens van mensen uit de omgeving tijdelijk worden tentoongesteld valt er altijd weer iets nieuws te vinden. Vergeet dan alleen niet af en toe een kleine donatie achter te laten zodat we nog lang kunnen genieten van dat stukje historie.
3. Classic Park (Boxtel)

Het Boxtels Classic Park is meer dan een museum. Het leeft en beweegt in de zin van dat het museum er geen dag hetzelfde uitziet. Dit komt omdat 40% van het Classic Park in eigendom is van de organisatie. De overige 60% van de wagens zijn tentoongesteld door particulieren en worden direct ook te koop aangeboden.
Wie weet rijd jij dus in een vintage klassieker of misschien wel nieuwe sportwagen naar huis! Het Classic Park is voor deelnemers van toertochten dikwijls een vaste stop wat nog eens extra dynamiek kweekt, zowel binnen als buiten op de parkeerlocatie.
En wanneer je zowaar eens genoeg hebt van auto’s te spotten kan je altijd even bijkomen met een glaasje fris of een (alcoholvrij) biertje op het terras.
4. Veiligheidsmuseum PIT (Almere)

PIT is hét museum voor politie, brandweer en ambulance. De naam is afkomstig van het kenmerkende blauwe zwaailicht dat bij de veiligheidsdiensten op de wagen geplakt is.
De collectie bestaat uit schenkingen van lokale overheidsinstellingen, veiligheidsregio’s of is overgenomen van andere musea of geschonken door private eigenaren. De missie van PIT is haar bezoekers meer te leren over het werk van de veiligheidsdiensten en hoe hun voertuigen hierbij helpen.
Leuk voor jong maar zeker ook voor oud die vele politiewagens of brandweerwagens uit hun eigen jeugd zullen herkennen.
5. Louwman Museum (Den Haag)

Zonder twijfel het beste automuseum van Nederland en zelfs wereldwijd één van de meest gerespecteerde is het Louwman museum in Den Haag. Importeur Pieter Louwman legde in 1934 al het fundament van dit museum in het wordt nog steeds door de familie gerund.
Een echte James Bond auto, Cadillac van Elvis, een Dion-Bouton et Trépardoux (de auto van Kuifje!) uit 1887 en een limousine van Winston Churchill zijn slechts enkele van de vele bijzondere auto’s die in het Louwman Museum tentoongesteld staan.
Een absolute must om te bezoeken voor iedereen die ook maar in de buurt van Den Haag is.
6. Healey Museum (Vreeland)

De naam zegt het al, dit museum wijdt zich volledig aan het Britse automerk Healey. Na in 1952 overgenomen te zijn door de Austin Motor Company ontstond Austin-Healey.
In het museum nemen de oudste Healeys een prominente plek in beslag en buiten de vele auto’s staat het museum ook bomvol posters, modellen, trofeeën, foto’s en films vertoond van wat nu de meest populaire oldtimer ter wereld is.
De fabrikant is er zelf overigens in 1972 mee gestopt.
7. De Wolfsburcht (Wijk en Aalburg)

De Wolfsburcht is het eerste museum van Nederland dat zich volledig richt op luchtgekoelde auto’s van Volkswagen. Doel van het museum is de bezoeker mee te nemen in de geschiedenis van de luchtgekoelde Volkswagens en wat er zich in die periode van de geschiedenis in de wereld afspeelde.
Hierdoor is het zelfs nog meer dan enkel een auto museum. Voor iedereen die zelf een Kever wil kopen is een bezoekje ook een must. Eigenaar André van Wijlen is immers één van de grootste kenners van het land en deelt met liefde zijn kennis.
8. Oldtimermuseum Staalduinen (Maasdijk)

Bedrijfswagens, bedrijfswagens en… Nog eens bedrijfswagens. Het oldtimermuseum Staalduinen in het Zuid-Hollandse Maasdijk draait maar om één ding.
Dat kan saai klinken maar door de grote variatie van auto’s over verschillende tijdperken in combinatie met de bijzondere bedrukkingen is een bezoek aan het museum meer dan de moeite waard.
9. Carel Wüst Museum (Dordrecht)

Net als het Louwman museum is het Carel Wüst Museum een uit de hand gelopen privéverzameling.
Auto Wüst is in het zuiden van Zuid-Holland een grote naam op het gebied van autodealers en deze schitterende verzameling aan bijzondere auto’s is ook gevestigd op de bovenverdieping van een locatie in Dordrecht.
Omdat het een privé-initiatief is, is een bezoekje aan het museum ook nog eens geheel kosteloos.
10. Nationaal Bus Museum (Hoogezand)
In het hoge noorden van Nederland vind je in Hoogezand het Nationaal Bus Museum. Uiteraard staan hier bijzonder veel klassieke en een paar moderne bussen.
Het museum draait daarentegen om meer dan enkel de voertuigen zelf, want alles wat met het streekvervoer te maken heeft krijgt zijn plekje in dit museum waar je gemakkelijk een paar uur kan ronddwalen.
En wil je zelf een keer een bus besturen dan is er sinds het einde van 2019 een heuse simulator waarin jij jouw stuurmanskunsten in een moderne Flixbus mag tonen.