Top 10 beste antidepressiva met de minste bijwerkingen

De groep mensen die rondloopt met depressieve klachten wordt met het jaar groter. Er zijn tal van theorieën over wat hier de oorzaak van zijn maar de remedies blijven lastig te vinden zonder direct aan zware medicatie met heftige bijwerkingen te moeten beginnen.

Daarom hebben we hier een lijst opgemaakt van lichaamseigen of natuurlijke stoffen die bewezen een positief effect op de mentale gezondheid hebben of zelfs gebruikt kunnen worden tegen milde vormen van depressies. Dit zijn de top 10 beste antidepressiva met de minste bijwerkingen.

1. Sint-Janskruid

Sint-Janskruid is een plant die inheems is in Europa, Westelijk Azië en het noorden van Afrika. Al in de vroege historie stond Sint-Janskruid bekend om zijn medicinale werking en het wordt ook wel gezien als de eerste antidepressiva die mensen hebben leren kennen. Het gebruik van Sint-Janskruid wordt in verband gebracht met een verhoogde hoeveelheid serotonine in het lichaam, ook wel het gelukshormoon genoemd. Veel chemische antidepressiva hebben als enige werking het verhogen van de beschikbare hoeveelheid serotonine. Het is wel belangrijk om te weten dat Sint-Janskruid een wisselwerking heeft met bepaalde medicijnen. Overleg daarom eerst altijd met je arts voor je het als supplement gebruikt.

2. Omega 3 Vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn een supergezond type vet dat voornamelijk voorkomt in vissen, met name in zalm, forel en sardines. Tegenwoordig zijn ze gemakkelijk te vinden in de vorm van capsules en worden ze visoliecapsules genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een laag gehalte aan twee chemicaliën die in visolie worden aangetroffen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een depressie hebben. Het driemaal weeks eten van vis is meer dan genoeg om zonder de capsules door het leven te kunnen gaan. Lekker en ook nog eens gezond!

3. Lavendel

Er is al lang anekdotisch bewijs dat lavendel ontspannende eigenschappen heeft en mensen aan een goede nachtrust helpt. In 2012 is er onderzoek gedaan naar deze kwaliteiten van lavendel bleek dat het inademen van lavendelolie inderdaad mensen helpt om gemakkelijker in slaap te vallen. In een peer review onderzoek gedaan in 2015 kwam zelfs naar voren dat de hoofd- en controlegroep veel minder last hadden van depressies dan de placebogroep. Het wordt dan ook aangeraden om in de slaapkamer een bosje lavendel te hebben groeien. Dit komt de mentale weerbaarheid op veel manieren ten goede.

4. 5-HTP

5-Hydroxytryptophan is een natuurlijk in het lichaam aanwezig aminozuur dat hedendaags ook in supplementvorm te vinden is. 5-HTP heeft invloed op de hoeveel beschikbare serotoninen en er zijn al een aantal kleine onderzoeken geweest naar de voordelen van de stof bij de behandeling van depressies. Omdat er nog niet lang genoeg onderzoek wordt gedaan naar de stof is er nog geen algehele consensus maar de eerste tekenen zijn zeer goed.

5. Ginkgo Biloba

Wie op een natuurlijk manier een milde depressie wil behandelen kan veel baat hebben bij het innemen van Ginkgo Biloba. Ginkgo Biloba staat erom bekend om de bloedtoevoer naar de hersenen te verhogen wat je concentratie en energie verhoogt. Er is nog geen onderzoek geweest dat dit kruid rechtstreeks in verband heeft gebracht met het verhelpen van depressies maar veel mensen zweren bij het gebruik ervan. Wel is al bewezen dat Ginkgo Biloba helpt bij het verminderen van bijwerkingen van andere, zwaardere antidepressiva.

6. SAM-e

Beeld: Supersmart

Net als voorgeschreven medicatie voor depressies verhoogt SAM-e de hoeveelheid hormonen in het lichaam die betrokken zijn bij de stemming. Groot voordeel van SAM-e is dat het klinisch sneller werkt (binnen 1 tot 2 weken) dan voorgeschreven medicatie (2 tot 3 weken). Ander groot voordeel van SAM-e is dat het goedkoop beschikbaar is en de kans op te hoge hoeveelheden innemen minimaal is.

7. Foliumzuur

Foliumzuur – of beter – een gebrek aan Foliumzuur wordt in verband gebracht met depressies. Het is klinisch bewezen dat een inname van 500 microgram foliumzuur de mentale gezondheid verbetert en daarbij andere antidepressiva ook nog eens beter werkzaam laat zijn. Een manier om je foliumzuurgehalte hoog te houden is buiten het slikken van foliumzuur houdende tabletten folaatrijke voeding te consumeren. Hierbij moet je vooral denken aan producten zoals bonen, linzen, donkere bladgroenten, zonnebloempitten en avocado’s.

8. Zink

Ook zink is een voedingsstof die verband houdt met tal van fysieke processen waarvan bepaalde cognitieve functies zoals het leervermogen en gedrag een belangrijk onderdeel vormen. Volgens een analyse van Biological Psychiatry worden lage concentraties zink in het lichaam geassocieerd met depressies. In een contra onderzoek van Nutrition Neuroscience kan het dagelijks nemen van een zinksupplement van 25 milligram gedurende slechts 12 weken helpen om depressieklachten te verminderen. Een hoge zinkconcentratie in het bloed zorgt er ook voor dat de hoeveelheid beschikbare Omega 3 vetzuren in het lichaam verhoogd wordt.

9. Saffraan

Saffraan is een specerij die verkregen wordt door een deel van een bepaalde krokus, een bloem uit de irisfamilie, te drogen. Volgens een studie van Alternative Medicine Review is aangetoond dat het innemen van de stempel van de saffraan (Het houtachtige staafje aan het eind van de bloem) effectief is bij de behandeling van milde tot matige depressies. Ook in de algemene geneeskunde wordt nu met meer interesse naar bepaalde bestanddelen van saffraan gekeken om te zien of ze misschien in synthetische vorm ontwikkeld kunnen worden.

10. DHEA

Net als 5-HTP is DHEA een lichaamseigen stof. Het wordt in de bijnieren geproduceerd en recent is naar voren gekomen dat een verhoogde hoeveelheid van dit goedje bepaalde psychische stoornissen en problemen kan verlichten. Hierbij moet men denken aan PTSS, depressie en angstbeelden. Omdat een (veel) te hoge hoeveelheid DHEA flinke bijwerkingen kan hebben en het sowieso wisselwerkingen heeft met andere medicatie kan dit enkel in overleg met de arts ingenomen worden.

 

Wat vond je van dit artikel?

Alle winnaars van wie is de mol van de afgelopen 10 jaar

Top 10 Leukste YouTube Kanalen Ter Wereld