Top 10 Beste Animatiefilms Op Netflix

Het aanbod van Netflix is groot en het omvat veel genres. Een van die genres zijn de animatiefilms. Hoewel hierbij het beeld bestaat dat ze alleen voor kinderen zouden zijn, is dit zeker niet zo. Ook voor volwassenen zijn er leuke animatiefilms, die je meenemen naar een totaal andere wereld.

Naast de bekende anime, animatiefilms in Japanse tekenstijl, zijn er ook genoeg animatiefilms uit westerse studio’s.

Maar welke animatiefilms móet je nu gezien hebben? Gelukkig kan de Internet Movie Database, afgekort als IMDb, ons daarmee helpen. Op deze website kunnen mensen namelijk o.a. films en series een score tussen de 0 en 10 geven, waardoor er bij elke film een zogenaamde IMDb-score te zien is.

In dit artikel noemen we zo een lijst van de top 10 animatiefilms beschikbaar op de Nederlandse Netflix, gerangschikt op de IMDb-score.

Wil je meer Netflix series zien? Bekijk hier onze top 10 Netflix series van dit moment.

1. Spirited Away

De animefilm die op nummer één staat is wederom geproduceerd door – je raadt het al – Studio Ghibli. Het vertelt het verhaal van het 10 jaar oude meisje Chihiro die tijdens een autorit samen met haar ouders een verlaten pretpark tegenkomt.

Ze besluiten het te gaan verkennen en vinden een restaurant met vers voedsel. Een heks tovert dan haar ouders om in varkens. Chihiro vlucht op tijd weg en komt dan een jongen tegen, Haku. Hij vertelt haar wat dit ‘pretpark’ werkelijk is en dat ze in deze plek vol bovennatuurlijke wezens moet werken om zichzelf en haar ouders te bevrijden.

Spirited Away is een zeer succesvolle film, die in Japan zelfs de succesvolste film in het land zijn geschiedenis is, gekeken naar de opbrengst van de film. Het wordt vaak genoemd als een van de beste films ooit gemaakt.

BBC ondervroeg 177 filmcritici over de hele wereld en stelde zo een lijst van 100 beste films uit de 21e eeuw op, waar Spirited Away op de vierde plaats belandde. The New York Times stelde ook een lijst op van beste films uit de 21e eeuw, waar het op de tweede plaats eindigde. Het won in totaal 58 prijzen. Op de Internet Movie Database kreeg het gemiddeld een 8,6.

2. Princess Mononoke

Wanneer het dorp van de jonge krijger Ashitaka wordt aangevallen door een demonisch zwijn, wordt hij ziek van een mysterieuze ziekte. De krijger zal snel een kuur moeten vinden en trekt zodoende door de bossen.

Hij belandt dan midden in een groep mensen die hun geweren aan het gebruiken zijn tegen de bosgoden en een jong meisje, Prinses Mononoke. Prinses Mononoke is opgevoed door een wolfgod, waardoor ze erg dapper is.

De krijger Ashitaka staat neutraal in de situatie en probeert te boel te sussen. Hierdoor denken beide groepen echter dat hij aan de kant van de tegenstander staat, waardoor hij gewantrouwd wordt door beide groepen.

Voor de productie van dit sprookjesachtige verhaal werd toentertijd het hoogste budget voor een animefilm ooit vrijgemaakt: omgerekend zo’n 17,8 miljoen euro. IMDb-gebruikers gaven het een 8,4.

3. Spider-Man: Into the Spider-Verse

De tiener Miles Morales heeft een normaal leven en doet het door veel te leren goed op school. Op een dag wordt Miles gebeten door een radioactieve spin en krijgt hij soortgelijke krachten die de originele Spider-Man ook kreeg.

Wanneer de echte Spider-Man en de slechterik Kingpin in een gevecht belanden, vraagt Spider-Man aan Miles of hij de wereld wil helpen beschermen tegen Kingpin. Kingpin wil namelijk een deeltjesversneller inzetten om zijn dode vrouw en zoon uit een parallelle dimensie terug te halen: iets waarmee de wereld én de parallelle universums groot gevaar lopen.

Een grote verantwoordelijk voor Miles, die zijn nieuwe krachten nog eerst goed moet ontdekken.

De film kon rekenen op een gemiddelde van 8,4 van zo’n 322 duizend stemmen.

4. Howl’s Moving Castle

Wanneer een heks de 18 jaar oude Sophie vervloekt en haar het lichaam van een oude vrouw geeft, vertrekt ze naar de bergen. Na een vreemde vogelverschrikker tegengekomen te zijn, komt ze uit bij de tovenaar Howl, die in een bewegend kasteel woont.

In het kasteel leeft ook de vuurdemoon Calcifer, die een voorstel doet: als Sophie zorgt dat hij vrij wordt, zal hij haar vervloeking weghalen, waardoor ze haar jonge lichaam dus weer terug zal krijgen.

Deze film is wederom afkomstig van de Studio Ghibli, waardoor je maar weer eens ziet hoeveel succesvolle films ze hebben geproduceerd. De film heeft acht prijzen ontvangen en heeft een score van 8,2 op IMDb.

5. My Neighbor Totoro

Net als Nausicaä of the Valley of Wind komt ook deze film van de gerenommeerde Studio Ghibli. Deze film uit 1988 met een IMDb-score van 8,2 zorgde ervoor dat deze studio wereldwijd doorbrak.

Twee jonge meisjes, Satuski en Mei, verhuizen met hun vader omdat hun moeder ziek is. Zo kunnen ze dichter bij het ziekenhuis waar ze ligt zijn. In hun nieuwe buurt komen ze erachter dat er magische wezens in het nabijgelegen bos wonen, die ze Totoro’s noemen.

Wanneer ze bevriend raken met deze wezens, beleven ze er magische avonturen mee. Het is een vreedzame film: er is geen één slecht iemand in de film.

6. Klaus

Als slechtste postbode van de opleiding, wordt Jesper uitgezonden naar een sneeuwachtig eilandje boven de poolcirkel. In dit dorpje genaamd Smeerensburg gebeurt bijna nooit iets en van brieven versturen is dan ook amper sprake.

De mensen die er wonen zijn geen open personen, maar op een dag raakt Jesper wel aan de praat met de lerares Alva. Ook ontmoet hij de geheimzinnige Klaus, een man die in een hutje vol met zelfgemaakt speelgoed woont. Deze vriendschap laat het dorp opbloeien en het heeft zo een echte kerstgedachte.

De tekenstijl van Klaus is vrij uniek; het gebruik van licht laat de 2D-film een beetje 3D lijken. De film kreeg dit jaar de prijs voor beste animatiefilm bij de British Academy Film Awards. Ook bij gebruikers van IMDb viel het in de smaak; de animatiefilm kreeg gemiddeld een 8,2.

7. Hoe tem je een draak

Deze keer geen Japanse tekenfilm, maar een westerse 3D-film van het Amerikaanse DreamWorks Animation. Het gaat hier allemaal om Hikkie, een jonge viking. Hij woont in een dorp dat geteisterd wordt door draken.

Om indruk te maken op het meisje Astrid, wil Hikkie een echte vikingkrijger worden. Hij heeft alleen niet het figuur van zo’n krijger, waardoor hij niet serieus genomen wordt door de krijgers in spé. Hikkie moet binnen blijven wanneer de draken aanvallen, maar daar heeft hij op een dag lak aan.

Hij komt dan een draak tegen, met wie hij bevriend raakt. Door deze vriendschap komt de jonge viking er achter dat de draken helemaal niet zo slecht zijn als gedacht wordt, maar daar denkt zijn dorp anders over.

Gemiddeld gaven kijkers de 3D-film een 8,1.

8. Nausicaä of the Valley of Wind

Nausicaä of the Valley of Wind begon als manga: de stripboekvariant van anime. Later is dit verfilmd tot een animefilm. Zowel de manga als de anime is een van de eerdere werken van de bekende regisseur Hayao Miyazaki, die de eigenaar is van Studio Ghibli.

In Nausicaä of the Valley of Wind draait het allemaal om de prinses Nausicaä. Zij leeft in de post-apocalyptische Windvallei, waar een oorlog dreigt tussen een paar landen. De mensen die nog leven, leven langs de Zee van Verderf: een oerwoud waar alles giftig is. In dit oerwoud wonen ook de giftige Ohmu’s.

Om deze te bestrijden wordt er geprobeerd om een oud biologisch wapen in te zetten. De charismatische Nausicaä komt er dan achter dat de insecten die er leven helemaal niet giftig zijn en dus niet uitgeroeid hoeven te worden. Maar daar denken de landen anders over…

Het gemiddelde van zo’n 142 duizend stemmen op IMDb is een score van 8,1.

9. Neon Genesis Evangelion: The End of Evangelion

Heb je de Neon Genesis Evangelion serie gezien, dan moet je deze film ook kijken. Deze film is namelijk een alternatief einde voor deze serie. Het originele einde viel namelijk niet bij iedereen even goed in de smaak en de studio kreeg er dan ook veel haat en kritiek voor. Dit einde viel beter in de smaak en het wordt hierdoor ook wel toegerekend tot één van de honderd beste animatiefilms ooit.

Zonder te veel over het einde te verklappen, kan er wel gezegd worden wat er vooraf gebeurd in Neon Genesis Evangelion. Vijftien jaar na een aardbeving vallen zogenaamde Angels de stad Tokyo-3 aan. Om zich te beschermen tegen deze monsters werkt de regering samen met een geheimzinnig bedrijf dat robots inzet, zogenaamde Evangelions. De hoofdpersoon Shinji is een van de bestuurders van zo’n Evangelion.

Voordat je dit alternatieve einde gaat kijken, moet je dus ook eerst de Neon Genesis Evangelion serie kijken. Deze film wordt met een 8,1 beoordeeld.

10. Laputa: Castle in the Sky

In het begin van deze animatiefilm uit 1986 wordt duidelijk dat er vroeger steden werden gebouwd in de lucht. Dit bleek niet zo succesvol te zijn en alle steden vielen hoe dan ook weer terug naar de grond. Maar, volgens een legende zou er één stad overeind zijn gebleven en zou deze dus nog steeds zweven: de stad Laputa.

Een jongetje genaamd Pazu komt dan het vluchtende meisje Sheeta tegen, die een kristal gestolen heeft van een kolonel. Door deze kristal te stelen zitten zowel piraten als de overheid achter haar aan. Ze komen er via een oude man achter dat de gestolen kristal een van de waardevolste kristallen is dankzij de energie die het uitstoot. De kristal blijkt zo de sleutel te zijn tot Laputa, de stad uit de legende.

IMDb-gebruikers gaven de animefilm gemiddeld een 8,0.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Gratis VPN’s

Top 10 Hoogste Bergen Van Europa