Top 10 Beste Amerikaanse Bands Uit De Jaren ’70

De beste Amerikaanse bands uit de jaren ’70 kwamen op in een tijdperk waar de radio een prominente plaats innam.

Waar de jaren ’60 vooral in het teken stonden van pop en leuke melodietjes, kwam er in de jaren ’70 meer ruimte voor experimentele muziek, die via diverse radiostations werd uitgezonden.

De mensen werden vrijer, en dit werd ook gereflecteerd in de manier waarop muziek groeide.

De jaren ’70 was dan ook het startschot voor Amerikaanse bands. Diverse groepen, groot en klein, groeiden uit tot professionele musici en rock was een opkomend fenomeen. De bands traden op voor miljoenen uitgelaten fans, en ineens waren daar groupies.

Nog jaren later wordt de muziek van deze bands nog steeds gedraaid, en kennen de meeste mensen veel nummers van ze. Dit waren de top 10 beste Amerikaanse bands uit de jaren ’70.

1. Eagles

Het verhaal van de Eagles is een klassieker. De band begon in 1971 in het voorprogramma van Linda Ronstadt. Tel er een paar jaar bij op, en het succes van de band was niet te evenaren. 

In 1976 brachten de Eagles het album Hotel California uit met het gelijknamige nummer. Sindsdien heeft de Eagles een legendarische status bereikt, niet alleen in de VS, maar ook daarbuiten. Voor miljoenen mensen, was de Eagles de beste Amerikaanse band uit de jaren 70.

2. Aerosmith

Aerosmith bracht in de jaren 70 maar liefst 6 albums uit, en deze gingen miljoenen keren over de toonbank. In 1973 kwam het eerste album uit, en stond vol met hits zoals Dream On, Back in the Saddle en Walk This Way.

De fans smulden van de muziek die Aerosmith uitbracht, maar niet alles was perfect. Aerosmith kreeg te maken met drugsgebruik, de leden hielden er een extravagante stijl op na en regelmatig was er intern ruzie. Toch wist de band zich op te werken tot een van de beste Amerikaanse bands ooit.

3. Ramones

Waar veel succesvolle bands in de jaren 70 op zoek gingen naar vernieuwende nummers, bleef Ramones trouw aan de poprock uit de jaren 60. Ze gooiden hier hun eigen sausje overheen, en creëerden vanuit het niets een compleet nieuw genre, punk. 

De band liep rond in traditionele zwarte jassen van leer, met daaronder spijkerstoffen kleding. De goede muziek sloeg aan bij het grote publiek, en Amerika kon geen genoeg krijgen van de Ramones.

4. Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd wist als geen andere Amerikaanse band in de jaren 70 een vloedgolf aan nummers en albums uit te brengen. De band bracht unieke nummers uit waarbij ze rock combineerden met een typische stijl uit het zuiden van de Verenigde Staten.

Sweet Home Alabama, Simple Man, Saturday Night Special en Free Bird zijn slechts een aantal van de hits die uit de hoge hoed van Lynyrd Skynyrd zijn gekomen. De band kreeg een zware klap te verduren toen in 1977 drie bandleden omkwamen bij een vliegtuigongeluk.

5. Blondie

Waar rock en snoeiharde gitaren het landschap domineerde in de jaren 70, was daar ook een alternatief. Blondie uit New York kwam met een ander geluid, namelijk een combinatie van punk en new wave.

Debby Harry mocht dan wel het gezicht van de band zijn, Clem Burke was in die tijd een van de beste drummers ter wereld. Heart of Glass en One Way or Another explodeerden in de hitlijsten. Blondie was een verfrissende band, en mocht regelmatig in uitverkochte zalen staan.

6. Kiss

Vanuit New York begin Kiss aan het veroveren van de wereld, en wist dit met succes te doen. De band zag er zeer apart uit in de tijd, met make-up op het gezicht en natuurlijk de bekende tong van Gene Simmons.

Tijdens de jaren 70 bracht Kiss diverse albums en LPs uit, en had zoveel goede nummers dat er zelfs een compilatie van de beste hits op de markt kwam. Het album Alive! uit 1975 resulteerde in de definitieve doorbraak, en I Was Made For Lovin’ You werd in bijna ieder huishouden afgespeeld.

7. ZZ Top

Het succesverhaal van ZZ Top begon in 1970. De band trad op voor maar een enkele bezoeker, maar was wel het begin van deze succesvolle Amerikaanse band. Een paar jaar later kende iedereen ZZ Top, en ze wisten aan het eind van de jaren 70 zelfs de platina status te behalen met hun album Deguello. 

De populariteit van de band was te danken aan de unieke liedjes die ze produceerden, gecombineerd met ijzersterke live optredens door de Verenigde Staten heen. In de jaren 80 groeide ze uiteindelijk uit tot een van de grootste bands ter wereld.

8. Van Halen

Van Halen bestond het grootste gedeelte van de jaren 70 nog niet, maar de laatste twee jaar waren ze daar ineens. Onder leiding van Eddie Van Halen wist de band hard rock naar een volgend niveau te trekken.

Met een fantastisch gitaarspel en knappe zangkunsten wist Van Halen volle zalen te trekken. Fans van over de hele wereld deden er alles aan om bij een show aanwezig te zijn. De live optredens van Van Halen waren legendarisch, en veel mensen kwamen niet voor de hoofdact, maar juist voor deze band.

9. Journey

Journey begon als groep met een aantal ex-bandleden van Santana, aangevuld met nog een aantal zeer goede muzikanten. De groep uit de buurt van San Francisco stond bekend om hun jazz & blues achtige nummers. Het begin van de jaren 70 was de band nog niet heel bekend, maar tegen 1977 kwam hier verandering in.

Steve Perry nam de taak van zanger op zich in Journey, en zorgde ervoor dat ze de nu zo beroemde mainstream sound gingen produceren. Met de release van Lovin’, Touchin’, Squeezin, brak Journey definitief door in de jaren 70.

10. The Doors

The Doors hadden al een grote schare fans aan het begin van de jaren 70 met behoorlijk wat succes, maar dit werd overschaduwd door de dood van Jim Morrison. De zanger kwam te overlijden na een overdosis, maar liet behoorlijk wat goede muziek achter.

Morrison Hotel wordt gezien als het beste album door velen wat The Doors heeft uitgebracht in de jaren 70. De laatste LP die de band uitbracht was L.A. Woman, waarop het zeer succesvolle nummer Riders on the Storm stond. Na de dood van Morrison is de band verder gegaan, maar nooit meer zo succesvol geworden als daarvoor.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Beautyblogs Van Nederland

Top 10 Leukste Films Om Met Je Vriendin Te Kijken