Top 10 Beste 90’s Hits

De jaren negentig, het decennium waarin alles mocht. De tijd van Flippo’s, tuinbroeken en de eerste aflevering van GTST. Voor velen een onbezorgde tijd waar met nostalgie op terug gekeken wordt.

Het voelt misschien als kort geleden, maar HAVO-leerlingen doen dit jaar al eindexamen met de jaren negentig als onderwerp. En niet voor niets! Het internet werd voor velen toegankelijk en de Koude Oorlog was ten einde. Een nieuw tijdperk ging in.

Zo ook in de muziek. De 90’s was een periode waarin alle muziek soorten bij elkaar kwamen. Grunge, pop, punk en dance muziek en alles door elkaar. De boy en girl-bands waren niet uit de hitlijsten te slaan en de hele wereld danste de Macarena.

Maar welke nummers mogen er echt niet vergeten worden? Wij hebben een top 10 samen gesteld met de beste 90’s nummers. Lees snel verder om te kijken of jouw favoriet er tussen staat.

1. DJ Paul Esltak – Rainbow high in the sky

En dan, de nummer 1 van onze lijst; de Haagse DJ Paul Elstak met Rainbow in the Sky. De grootste Happy Hardcore hit wordt door veel Nederlanders nog steeds gezien als de ultieme 90’s song.

Tot op de dag van vandaag staat iedereen te “Hakken” wanneer deze plaat wordt gedraaid. Ook staat hij steevast in iedere 90’s hitlijst en daarom onze nummer 1. “I want to see you and me on a bird fly away..”

2. Oasis – Wonderwall

Zelfs in de verste uithoek van de wereld hoor je hem en de meeste mensen kennen de tekst woord voor woord; Wonderwall van Oasis. Het nummer stond op het legendarische album (Whats the story) Morning Glory en werd uitgebracht in 1995.

De gebroeders Gallagher staan bekend om hun ruzies. Ook liep één van de broers geregeld het podium af tijdens een optreden. Toch zongen ze dit nummer altijd me plezier, want “Je kan het niet zat worden als 15.000 mensen Wonderwall schreeuwen”, aldus Noel Gallagher.

3. Robbie William – Angels

En dan zijn we aangekomen bij de nummer 3 van onze lijst. Deze zanger begon zijn carrière in de populaire Engelse boyband Take That. De harten van vele meisjes brak toen hij in 1995 zijn vertrek aankondigde.

Zijn solo carrière heeft hem geen windeieren gelegd. In 2004 kreeg hij zelfs de titel “Grootste artiest van de jaren negentig”, hij kan dus zeker niet in deze lijst ontbreken. Het nummer Angels was de vierde single van zijn eerste solo plaat en werd zijn grootte doorbraak.

4. Spice Girls – Wannabe

In hetzelfde jaar waarin de Backstreet Boys werd opgericht, ontstond ook de Spice Girls. De Britse girlband wordt nog steeds gezien als de bestverkopende meidengroep aller tijden. De eerste jaren na de oprichting van de band waren niet zo’n groot succes, tot 1996, het jaar van Wannabe.

Ginger, Baby, Scary, Posh en Sporty Spice werden een wereldwijd succes. De term “Girl Power” prijkt tot aan de dag van vandaag op de arm van vele millennials en als Wannabe uit de speakers komt zingt iedereen uit volle borst mee.

5. Marco Borsato – Dromen zijn bedrog

Het was april 1990 toen de toen nog onbekende Marco Borsato meedeed aan de Soundmixshow. De rest is geschiedenis. Uitverkochte stadions, vele nummer 1 hits en platina platen volgden.

Zijn doorbraak Dromen zijn bedrog werd uitgebracht in 1993 en stond bijna 13 weken op de eerste plaats van de Nederlandse top 40. Hij kwam hiermee zelfs in het Guiness Book of Records. Eigenlijk is het lied een cover van “Storie di tutti i giorni” van Riccardo Fogli, maar dat maakt de plaat er natuurlijk niet minder op.

6. Britney Spears – …Baby One More Time

Ook Britney Spears begon haar carrière in de jaren negentig. De “Princess of Pop” bracht in 1999, op vijftienjarige leeftijd, de monsterhit …Baby One More Time uit. De single werd in 2020 door het tijdschrift Rolling Stone uitgeroepen tot beste debuut single aller tijden.

De single van het gelijknamige debuut album werd wereldwijd meer dan 10 miljoen keer verkocht. Ook de clip, waarin Britney Spears door de gangen van een High School danst was niet van TMF en MTV weg te denken. Een echte 90’s hit en daarom op nummer zes in onze lijst.

7. Nirvana – Smells Like Teen Spirit

Het hoogtepunt van het muziekgenre grunge was de jaren negentig. En dankzij het grootte succes van Nirvana groeide grunge in de jaren negentig uit tot een regelrechte rage. Wie Nirvana zegt, zegt Kurt Cobain. Zijn zelfmoord wordt gezien als het einde van het grunge tijdperk en gaf de frontman een legendarische status.

Smells Like Teen Spirit uit 1991 kan wel worden gezien als de bands grootste hit. Met het aanstekelijke “Hello, Hello, Hallo, How low” in het refrein een nog steeds veel gespeelde plaat op 90’s feesten, en terecht.

8. Backstreet Boys – I Want it That Way

De Backstreet Boys kunnen natuurlijk niet ontbreken uit een lijst over de jaren negentig. De Amerikaanse Boyband werd opgericht in 1993 en werd een wereldwijd succes. Miljoenen meisjes zwijmelden weg bij Aj, Howie, Nick, Brian en Kevin.

Hoewel de Beatles door velen worden gezien als de eerste boyband ooit, zijn de Backstreet Boys nog steeds de meest succesvolste boyband ooit. I Want it That Way kwam uit in 1999 en is de enige single van de boyband die de nummer 1 positie in Nederland behaalde.

9. Guns N’Roses – November Rain

Al jaren niet weg te denken uit de Top 2000, de Guns N’Roses megahit November Rain. Deze ultieme hard-rock ballade won vele prijzen.

Vooral de videoclip was veel besproken en staat nog steeds in de lijst van duurste videoclips ooit gemaakt. De bijna negen minuten lang durende video wordt nog steeds veel bekeken op YouTube. Het is zelfs de oudste video met meer dan een miljard streams, en niet voor niets natuurlijk.

10. Anouk – Nobody’s Wife

We beginnen de lijst met een echte Nederlandse rock chick. Eind jaren negentig brak Anouk door met de hit Nobody’s Wife. In Nederland haalde ze de nummer twee positie in de Top 40 en ook in Finland werd het een kleine hit.

Bijna dertig jaar later is Anouk nog steeds niet weg te denken uit de Nederlandse hitlijsten. Wie had gedacht dat die boze Haagse met haar gouden tanden zou uitgroeien tot een van Nederlands populairste artiesten? Wij in ieder geval niet!

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Nederlandse Merken Met De Meeste Merkwaarde

Top 10 Beste Nederlandse Voetballers Aller Tijden