Top 10 Bekendste Nederlandse Illusionisten

Bij praktisch alle bekende Nederlandse illusionisten was het op erg jonge leeftijd al duidelijk: als ze eenmaal groot geworden waren, dan wilden ze het liefst goochelaar worden.

Het onderstaande tiental heeft daar, na jarenlang flink oefenen, internationale roem mee geoogst. Maak kennis met de beste illusionisten die ons land door de jaren heen heeft voortgebracht.

1. Hans Klok

De absolute nummer één onder de Nederlandse illusionisten is zonder meer Hans Klok. Dankzij – opnieuw – een cadeau gekregen goocheldoos raakte hij op jonge leeftijd al in de magie van het vak geïnteresseerd.

Hij was als kind zelfs al zo goed in goochelen, dat hij op z’n 12de Nederlands en op z’n 14de Europees jeugdkampioen werd. Vanaf de jaren ‘90 trok Hans met zijn toenmalige assistente Sittah de wijde wereld in.

Hij trad in alle West-Europese landen op en maakte ook uitstapjes naar Japan, Zuid-Amerika en de VS. In dit laatstgenoemde land verscheen hij door de jaren heen in diverse grote magic-shows op tv.

In 2006 werd Klok gestrikt voor een langlopende show in Las Vegas, waarbij actrice Pamela Anderson zijn assistente werd.

Nadien heeft hij een flink aantal nieuwe shows gelanceerd, die zowel in binnen- als buitenland vrijwel altijd uitverkochte zalen opleverden.

2. Hans Kazàn

Beeld: Wikimedia / RTL 4

Ook bij Hans Kazàn was een goocheldoos de eerste aanzet voor een glansrijke carrière. Bij het WK Goochelen in 1973 in Parijs lukte het hem om derde in de categorie illusionisme te worden.

Drie jaar later groeide Kazàn langzaam maar zeker uit tot een nationale bekendheid, dankzij zijn deelname aan het jeugdspelprogramma Ren Je Rot. Hierin vertoonde hij trucs, waarvan hij verderop in het programma het geheim aan de jonge kijkers onthulde.

Later kreeg hij een eigen goochelshow op tv. Daarnaast trad Kazàn solo én met zijn familie veelvuldig in binnen- en buitenland op.

3. Magic Unlimited

Beeld: Wikimedia / Omulders5000

Zo vader, zo zoons zouden we in dit geval kunnen zeggen, want achter de naam Magic Unlimited gaan Oscar en Renzo Kazàn en diens vrouw Mara schuil.

Het trio verzorgt al sinds 1996 gezamenlijke shows en heeft door de jaren heen enorm veel optredens in binnen- en buitenland gedaan.

Hierdoor zijn ze niet alleen in Nederland beroemd, maar onder meer ook in Frankrijk, Indonesië en China. In tegenstelling tot vader Hans zijn de illusies die het trio vertoont vaak een stuk grootschaliger en spectaculairder.

4. Fred Kaps

Beeld: Wikimedia / AVRO

Als we puur naar de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw kijken, dan was Freds Kaps in die periode zonder meer de bekendste illusionist van Nederland. Kaps leerde zijn eerste trucjes op jonge leeftijd van zijn kapper.

Tijdens zijn militaire diensttijd werd hij bij een cabaretgroep ingedeeld, zodat hij zijn voorliefde voor goochelen verder uit kon bouwen. Zijn echte doorbraak volgde, toen Fred Kaps in 1950 de Grand Prix voor goochelaars won. Iets wat hem daarna nog 2 keer lukte. Een unicum in het goochelaarsvak.

Vanwege zijn fenomenale prestaties werd hij overal ter wereld uitgenodigd voor optredens op tv, in theaters en bij privégezelschappen, waaronder koninklijke families. In 1980 overleed deze klassieke meester van de illusies op 54-jarige leeftijd aan kanker.

5. Rob en Emiel

Mede dankzij hun eigen tv-shows “Street Magic”, “De Zapp Magic Battle” en “School Magic” kun je het goochelaarsduo Rob en Emiel gerust tot de bekende Nederlanders rekenen. Het tweetal hanteert een unieke aanpak voor hun podiumkunsten.

Ze mixen hun illusies namelijk met een flinke dosis cabaret en humor, waardoor hun programma op meerdere vlakken ronduit entertainend is.

Het is een aanpak die overigens ook buiten onze landsgrenzen wordt gewaardeerd, want het lukte de heren onder meer om maar liefst 17 keer het Opera House in Sydney, Australië volledig uit te verkopen.

6. Tommy Wonder

Zijn echte naam was Jacobus Bemelman, maar velen kenden hem alleen maar onder zijn artiestennaam Tommy Wonder.

Omdat hij van jongs af aan maar wat graag op het toneel stond, koos hij ervoor om de Academie voor Podiumvorming in Den Haag te doorlopen. Na deze opleiding werkte hij eerst twee jaar bij toneelgezelschap De Haagse Comédie.

Daarna ging hij solo verder als illusionist. Tijdens zijn carrière was hij niet alleen in Nederland actief. Hij trad in praktisch alle landen in Europa op en stond onder meer in Japan, Argentinië, Canada, Australië en de Verenigde Staten op de planken.

In 2006 overleed deze internationaal vermaarde goochelaar op 52-jarige leeftijd aan longkanker.

7. Christian Farla

Mediamagnaat Joop van den Ende was degene die ervoor zorgde dat de carrière van illusionist Christian Farla in eerste instantie in een stroomversnelling kwam. Vanaf 1996 verzorgde hij geregeld optredens in de studio’s in Aalsmeer.

Ondertussen wist Farla ook nog eens het NK goochelen drie keer op zijn naam te zetten. De illusionist verscheen in die periode steeds vaker op tv. Eerst werd hij vaste gast bij de “Pokemon Flippo Update”.

Later kreeg hij zijn eigen show “Hocus Pocus”. Christian Farla bleek een praktisch onvermoeibaar werkpaard te zijn. In 2003 en 2004 trad hij in totaal maar liefst 2.000 keer op.

Deze passie bleef ook internationaal niet onopgemerkt, waardoor Farla onder meer met David Copperfield in contact kwam. Deze wereldberoemde illusionist leerde hem vervolgens een reeks nog spectaculairdere trucs.

8. Victor Mids

Beeld: Wikimedia / S. Lenders

Zoals zoveel bekende illusionisten begon de interesse voor het vak toen Victor op jonge leeftijd een goocheldoos cadeau kreeg. In eerste instantie bleef het goochelen een leuk tijdverdrijf naast zijn studie geneeskunde.

Mids was in die tijd weliswaar af en toe op tv te zien en op de radio te horen, maar zijn grote nationale doorbraak kwam pas toen hij in 2015 het tv-programma Mindf*ck ging presenteren.

Volgens de illusionist zijn veel van zijn trucs neurologische experimenten, die op een logische manier uitgelegd kunnen worden. Enkele Nederlandse wetenschapsfilosofen betwisten dit echter en beschouwen de uitleg van Victor Mids onzin en nep.

9. Sittah

Beeld: Wikimedia / R vd drift

De wereld van de illusionisten is nog steeds vooral een mannenbolwerk. Dat ook een vrouw furore in dit vak maakt is dan ook behoorlijk uitzonderlijk. Sittah Koene lukte het echter wel. In eerste instantie fungeerde ze als assistente van Hans Klok.

Deze samenwerking eindigde in 1998, waarna Sittah eerst de tijd nam om moeder te worden. In 2003 keerde ze echter als solo-act terug in de spotlights.

Tijdens het WK Magic in 2006 in het Zweedse Stockholm werd ze als eerste vrouw ooit wereldkampioene.

10. Richard Ross

Beeld: Wikimedia / Rob C. Croes

Deze in het Poolse Gdansk geboren illusionist, verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar Nederland, waar hij zijn goochelaars-talenten begon te ontwikkelen.

Hij bekwaamde zich vooral in een act met losse ringen, die ‘op onverklaarbare wijze’ aan elkaar gekoppeld werden.

De manier waarop Ross zijn publiek in figuurlijke zin wist te betoveren zorgde ervoor dat hij zowel in 1970 als 1973 wereldkampioen goochelen werd. In 2001 overleed de illusionist op 55-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Nederlandse Boksers Aller Tijden

Top 10 Beste Blues Artiesten Aller Tijden