De wereldgeschiedenis heeft door de eeuwen heen flink wat kunstenaars opgeleverd, die vaak elk zo hun eigen specifieke stijl hanteerden. Veel hedendaagse kunstenaars staan om een compleet andere aanpak dat hun klassieke voorgangers bekend. Desondanks valt ook dit nieuwere werk bij menigeen in de smaak.
In een aantal gevallen is de populariteit zelfs zo groot geworden, dat de desbetreffende kunstenaar er wereldfaam mee heeft bereikt. In dat kader presenteren we je hierbij de 10 bekendste hedendaagse kunstenaars.
Inhoudsopgave
1. Andy Warhol

Deze hedendaagse kunstenaar is ook een bekende naam bij velen die niet zo thuis zijn in de kunstwereld. Warhol was per slot van rekening hèt icoon van de Pop-art.
Met zijn uitingen zorgde hij ervoor, dat mensen op een heel andere manier naar kunst en het leven gingen kijken. Volgens de filosofie van Warhol waren die twee namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Enkele van de wereldwijd bekende kunstwerken van dit talent zijn onder meer de portretten van Marilyn Monroe, de zeefdrukken van de Campbell soepblikken en de albumhoes van The Velvet Underground.
2. Sarah Lucas

Het Bitse dagblad The Guardian omschreef Sarah Lucas in 2011 als de wildste van alle moderne kunstenaars die Groot-Brittannië op dat moment rijk was. De kunstenares stond in die dagen namelijk als een heus feestbeest bekend. Daarnaast vond ze het heerlijk om de maatschappij te shockeren en te provoceren.
In tegenstelling tot andere kunstenaars is het vrij lastig om de werken van Sarah Lucas in slechts één aparte categorie te plaatsen. Maar als je toch op zoek bent naar kenmerkende aspecten om haar gevarieerde kunstuitingen beter te kunnen begrijpen, dan zijn haar fotografische zelfportretten een goed startpunt.
3. Cecily Brown

In veel van de kunstwerken van Cecily Brown keren een aantal vaste thema’s keer op keer terug. Ze concentreert zich bij haar producties voornamelijk op sensualiteit, seksualiteit, pornografie en menselijke relaties.
Haar uitingen kenmerken zich daarnaast in een werveling van kleuren, penseelstreken en abstracte vormen. In veel gevallen heeft haar werk raakvlakken met abstract expressionisme, maar menig kunstkenner ziet er ook een klassieke stijl in terug, zoals de stijl die bijvoorbeeld door Rubens werd gehanteerd. De meeste schilderijen van Brown hebben de naam van een beroemde zanger of film meegekregen.
4. Liu Wei

Liu Wei kunnen we gerust als een multi-talent in de kunstwereld beschouwen. Voor zijn creatieve uitingen maakt hij namelijk van allerlei verschillende methoden gebruik. Tijdens zijn carrière heeft hij inmiddels tal van werken op het gebied van schilderen, tekenen, beeldhouwen en video-art geproduceerd.
Zijn specialisme ligt in kunst, die op meerdere verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden, waarbij Wei ook vaak bewust voor een satirische invalshoek kiest. Zijn meest bekende werk is de “Super Structure”-serie, waarbij hij miniatuursteden van hondenkluiven maakte.
5. Christopher Wool

Deze kunstenaar is gespecialiseerd in conceptuele kunst. Veel van zijn werken bestaan uit zwarte woorden in een militaire stijl, waarbij bewust een of twee letters op het witte doek missen.
De techniek die Wool toepast heeft veel weg van graffiti. Daarnaast heeft het ook raakvlakken met sjabloneren.
Dit is overigens niet de enige kenmerkende stijl die deze kunstenaar hanteert. Hij geniet ook bekendheid vanwege zijn vele abstracte zeefdrukken en doeken waarmee hij de indruk wekt dat hij eerder gemaakte schilderingen weg probeert te poetsen door er witte verf overheen te schilderen.
6. Jenny Saville

Schilderes Jenny Saville heeft zich gespecialiseerd in het schilderen van vrouwelijke naakten. In algemene zin concentreert ze zich vooral op de huid en het volume van de vrouwen die ze op het schildersdoek vereeuwigt.
Voor een aantal van haar werken ging ze actief op onderzoek, uit voordat ze aan een nieuw schilderij begon. Zo onderzocht ze onder meer hoe plastische chirurgische operaties verlopen en wat lichamelijke misvormingen en trauma’s teweeg kunnen brengen.
Saville maakt meestal schilderijen van groot formaat, waarvoor menig kunstliefhebber graag bereid is om flink wat geld neer te tellen. De verkoop van haar werk “Propped” in 2018 leverde ruim 10 miljoen euro op, waardoor ze in één klap de duurste nog levende kunstenares ter wereld werd.
7. Zeng Fanzhi

Tijdens zijn carrière als kunstenaar is de Chinese Zeng Fanzhi een paar keer van stijl geswitcht. In de jaren ‘90 verwierf hij voornamelijk internationale bekendheid met zijn “Masker”-reeks. Dit waren scènes en portretten, waarin telkens een masker en de symboliek ervan een hoofd- of bijrol speelden.
Door de jaren heen maakte Fanzhi echter een evolutie door, waardoor zijn kunstwerken een steeds complexere abstractie begonnen te vertonen. Recentere werken van zijn hand bestaan dan ook uit een overvloed aan lijnen en boeiende kleuren.
8. Yoshitomo Nara

Deze hedendaagse kunstenaar uit Japan staat bekend om zijn unieke esthetiek. Ogenschijnlijk onschuldig kijkende kinderfiguren vormen de rode draad in het werk van Nara. Maar laat je niet door de grote ogen van de karakters misleiden, want stuk voor stuk blijken ze in het bezit te zijn van een wapen.
Naast het tekenen en schilderen van zijn creaties, maakt hij van tijd tot tijd ook beeldhouwwerken van zijn karakters. In alle gevallen hanteert hij in zijn kunstuitingen een minimalistische aanpak.
De kunst van Yoshitomo Nara heeft veel weg van Japanse manga en anime, maar vertoont ook raakvlakken met Pop-art en stripboeken.
9. Andreas Gursky

Ook op nummer negen in dit overzicht komen we een kunstenaar tegen die zichzelf uit door middel van fotokunst.
Deze Duitse fotograaf maakt gebruik van diverse digitale technieken en technologieën en legt daarmee uiterst gedetailleerd verschillende landschappen en onderwerpen op beeld vast. In de meeste gevallen maakt hij de kleurenfoto’s van zijn object vanuit een vogelperspectief, wat betoverende abstracties tot gevolg heeft.
Gursky heeft in de wereld van de fotokunst overigens al sinds 2011 een record op zijn naam staan. Een van zijn opnames veranderde toen tijdens een veiling van eigenaar tegen de hoogste prijs die ooit voor een foto is betaald.
10. Gilbert & George

Dit duo ontmoette elkaar meer dan 50 jaar geleden, toen ze allebei een opleiding aan de kunstacademie volgden. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk.
Ze delen niet alleen huis en haard met elkaar, maar creëren ook hun kunstuitingen gezamenlijk. Daarbij beschouwen ze ook regelmaig zichzelf als kunst. Of zoals Gilbert & George het omschrijven: “levende sculpturen”.
Dit kunstzinnige duo heeft door de jaren heen met name furore gemaakt met hun imposante fotocollages, waarin ze ongeremd en ongegeneerd hun mening geven over de wereld om hen heen.