De 10 Actrices Die De Meeste Oscars Ooit Hebben Gewonnen

Er zijn een groot aantal actrices die een oscar hebben gewonnen, maar welke actrices met de meeste oscars staan nou precies bovenaan deze lijst? De oscars, ook wel de Academy Awards genoemd, worden gezien als de meest prestigieuze prijs die een actrice kan winnen. Iedereen jaar wordt dit spektakel georganiseerd, en worden de beste acteurs, actrices en films in de spotlight gezet. 

Veel actrices zijn de revue gepasseerd, en voor velen is het een droom die uitkomt. Want na een jaar lang hard werken, is een oscar de kroon op het acteerwerk. Actrices kunnen individuele awards winnen voor beste hoofdrol, of beste vrouwelijke bijrol. Hoewel beide in één jaar gewonnen kunnen worden, is dit nog nooit gebeurd. Wie staan er bovenaan deze lijst? We laten het zien in de top 10 actrices met de meeste oscars.

1. Katharine Hepburn – 4 oscars, 24 andere awards

Katharine Hepburn heeft de meeste oscars ooit gewonnen. De in 1907 geboren Katharine Hepburn had een lastige start van haar carrière. Haar eerste films waren geen succes, en de critici waren niet heel erg enthousiast over haar prestaties. Maar dat heeft ze vanaf 1933 ruim ingehaald, en is met 4 oscars de actrice met de meeste Academy Awards ooit.

De 4 films waar ze een oscar voor won, was ze ook nog eens de hoofdrolspeelster in. Dit waren Morning Glory uit 1933, Guess Who’s Coming to Dinner uit 1967, The Lion in Winter uit 1968 en On Golden Pond uit 1981. On Golden Pond was het grootste succes, samen met Henry Ford, de vader van Jane Fonda. 

2. Meryl Streep – 3 oscars, 174 andere awards

Meryl Streep staat bekend als een van de beste actrices van haar generatie. Ze was vooral geroemd vanwege haar diversiteit en mogelijkheid om haar stem te vervormen met allerlei accenten. Voor haar rollen in Sophie’s Choice, The Iron Lady en Kramer vs Kramer won ze een oscar.

Maar Meryl Streep is nog lang niet klaar met acteren, en heeft nog diverse films op de agenda staan. De actrice is in totaal voor meer dan 360 prijzen genomineerd, en won er naast drie oscars nog 174. Ze wordt dus terecht één van de beste actrices ter wereld genoemd.

3. Ingrid Bergman – 3 oscars, 32 andere awards

Op de derde plaats staat niemand minder dan Ingrid Bergman uit de Golden Era van Hollywood. Miljoenen waren niet los te krijgen van het scherm dankzij haar schoonheid. De Zweedse actrice speelde in tientallen films, en won daar in totaal 3 oscars voor.

Ze nam het prestigieuze beeldje mee naar huis voor haar rollen in Gaslight, Anastasia en Murder on the Orient Express. Naast 3 oscars, won ze in totaal nog 32 andere soorten awards en werd ze  17 keer genomineerd.

4. Bette Davis – 2 oscars, 25 andere awards

De in 1908 geboren Bette Davis heeft maar liefst in 123 films gespeeld tijdens een 58 jaar durende carrière. Ze stond onder collega’s bekend om haar vriendelijke karakter en humor. Bette Davis heeft veel technologische stadia van de film meegemaakt. Maar haar hoogtepunten zijn Dangerous in 1935 en Jezebel in 1938 geweest. Ze is in totaal 10 keer genomineerd geweest, en heeft 2 oscars op haar naam staan. 

5. Cate Blanchett – 2 oscars, 153 andere awards

De Australische Cate Blanchett staat op de 5de plaats, en dat is niet onterecht. Cate heeft een gigantisch cv vol met kaskrakers. Op haar lijst staan onder andere The Lord of The rings, The Hobbit, Hot Fuzz, The Turning, Manifesto, Thor en Ocean’s Eight. 

Voor haar acteerprestaties in Blue Jasmine en The Aviator heeft ze een oscar in ontvangst mogen nemen. The Aviator was voor maar liefst 11 awards genomineerd, en ontving er uiteindelijk vijf.

6. Jane Fonda – 2 oscars, 55 andere awards

Als dochter van Henry Fonda stond Jane Fonda al vroeg in de schijnwerpers. Dat ze de genen van haar vader heeft geërfd is duidelijk geweest. Voor haar uitstekende rollen in Klute en Coming Home heeft Jane oscars in de wacht gesleept als beste actrice. 

Ondanks dat ze is geboren in 1949, is Jane Fonda nog steeds niet klaar met acteren. En dat is gebleken uit haar laatste shows. Ze speelt als sinds 2015 de hoofdrol in de populaire serie Grace and Frankie. Voorlopig mogen we nog allemaal van Jane Fonda genieten.

7. Jessica Lange – 2 oscars, 41 andere awards

Jessica Lange is de dertiende actrice in de geschiedenis die de Triple Crown of Acting heeft gewonnen bestaande uit een Academy Award, een Emmy Award en Tony Award. Haar oscars heeft ze verdient met Tootsie uit 1982 en Blue Sky in 1994.

Waar Jessica Lange vroeger veel te zien was in films, heeft ze die tegenwoordig voornamelijk ingeruild voor series. De actrice heeft recentelijk in series gespeeld zoals American Horror Story, Feud en The Politician.

8. Frances McDormand – 2 oscars, 91 andere awards

Frances Louise McDormand heeft zeer recent nog een oscar gewonnen. De beroemde actrice nam in 2017 nog een oscar in ontvangst voor Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, een heftige drama die met accolades werd overrompeld. De andere oscar heeft ze gewonnen voor haar hoofdrol in Fargo. 

Frances is nog lang niet klaar met acteren, en heeft meerdere films op de planning staan. Wie weet, pakt ze haar derde oscar met The French Dispatch of Nomadland binnenkort. Aan haar acteerkunsten zal het in ieder geval niet liggen.

9. Elizabeth Taylor – 2 oscars, 38 andere awards

Elizabeth Taylor wordt gezien als de allerlaatste zeer bekende actrice uit het oude Hollywood systeem. De actrice die werd geboren in 1932, was het schoonheidsideaal van veel vrouwen. Ze heeft generaties versteld doen staan met haar uitstekende acteerwerk, en indrukwekkende ogen. 

Voor haar acteerprestaties heeft ze twee oscars gewonnen. De eerste was voor Butterfield 8, en de tweede oscar voor Who is Afraid of Virginia Woolf. Vooral de laatste film was een gigantisch succes. 

10. Jodie Foster – 2 oscars, 56 andere awards

Deze top 10 wordt geopend met niemand minder dan Jodie Foster. De actrice heeft in meer dan 80 films en series gespeeld, waarvoor ze twee oscars in ontvangst heeft mogen nemen. Voor zowel The Accused uit 1988, als The Silence Of The Lambs uit 1991. Voor The Silence Of The Lambs ontving Jodie Foster niet als enige een oscar. De film ging met in totaal 5 oscars naar huis toe.

Overzicht van actrices met de meeste oscars

PlaatsActriceAantal oscarsAantal andere awards
1.Katharine Hepburn424
2.Meryl Streep3174
3.Ingrid Bergman332
4.Bette Davis225
5.Cate Blanchett2153
6.Jane Fonda255
7.Jessica Lange241
8.Frances McDormand291
9.Elizabeth Taylor238
10.Jodie Foster256

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 beste planten tegen vliegen en muggen

Top 10 Leukste Familiespellen