Buikpijn is natuurlijk nooit fijn. Of dat nu ligt aan het feit dat je veel hebt gegeten, of dat de tijd van de maand weer is aangebroken: het is gewoon vervelend. Daarom noemen we in dit artikel zes verschillende theesoorten die helpen tegen buikpijn en -krampen.
Inhoudsopgave
Gemberthee
Gemberwortel staat niet voor niets al duizenden jaren bekend om zijn medicinale werking in Azië. Het hoofdbestanddeel gingerol helpt namelijk tegen een hoop dingen. Een slechte spijsvertering, misselijkheid, reisziekte, maagklachten, krampen en een opgeblazen gevoel: het zou er allemaal tegen moeten helpen. Een kopje gemberthee kan dus de spijsvertering verbeteren.
Muntthee
Heb je last van een opgeblazen gevoel, misselijkheid of menstruatiekrampen? Muntthee zou het wondermiddel kunnen zijn. In de muntbladeren zitten namelijk essentiële oliën die ook in de medische wereld gebruikt worden tegen deze klachten. Dit zijn namelijk de stoffen menthone, menthol en limoneen. Een kopje muntthee staat al gauw op tafel. Zet geplette pepermuntbladeren ongeveer zeven tot twaalf minuten in heet water en maak het af met wat honing!
Venkelthee
Bij venkel denk je waarschijnlijk eerder aan het maken van gerechten dan aan het maken van thee. Toch kun je hier ook een gezonde thee van trekken. Dat doe je door de venkelzaden te laten trekken in kokend heet water. Vervolgens zul je een thee hebben vol voedingsvezels, eiwitten, verschillende voedingsmineralen en B-vitamines. Daarnaast is venkelthee goed voor het ontspannen van je spijsverteringsspieren, omdat venkelzaad een antibacteriële werking heeft. Ten slotte helpt het ook tegen misselijkheid en menstruatieklachten.
Groentethee
Een andere thee die mogelijk wonderen doet is groentethee. In deze thee zitten veel flavonoïden; stoffen die helpen bij het verminderen van ontstekingen. Daarnaast verlaagt het een slecht cholesterol, wat de kans op een beroerte of hartaanval kleiner maakt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een andere stof in groentethee, polyfenol, helpt bij het verbranden van vet. Deze thee kun je beter niet drinken voor het slapengaan, want groentethee bevat namelijk cafeïne. Hierdoor kun je moeilijker in slaap vallen.
Kamillethee
Wil je juist wel goed kunnen slapen, is een kopje kamillethee aan te raden. Hoewel deze theesoort bekend staat om het bevorderen van de nachtrust, is dit niet de enige kracht die het heeft. In kamillethee zitten namelijk flavonoïden, waardoor maagklachten verzacht worden. De kans dat je kanker, een hartaandoening of een beroerte krijgt, vermindert hier ook mee. Met gedroogde bloemen van kamille kun je zelf kamillethee trekken, door ze in heet water te laten verwelken.
Zoethoutthee
In de holistische geneeskunde, waarbij het lichaam als een geheel systeem wordt gezien, wordt zoethout al eeuwenlang gebruikt. In zoethout zit namelijk het ontstekingsremmende glycyrrizinezuur. Deze stof verbetert het immuunsysteem. Daarnaast helpt het tegen brandend maagzuur, zweren, indigestie en andere maagproblemen.