Top 3 Redenen Waarom Niet Veel Jongeren Boer Willen Worden

Altijd al boer willen worden? Nú is de tijd om je slag te slaan. De pluimvee- en varkenshouders staan te springen op nieuwe geschikte werknemers. Overal in de agrarische sector is vraag naar extra hulp. Volgens het CBS zijn er 3000 openstaande vacatures en is dat de laatste tien jaar nooit zoveel geweest.

Lang wachten op een melker

De positie van de melker is moeilijk te vullen, en deze vacatures staan vaak twee maanden of langer open. Hiervoor moeten meer maatregelen genomen worden door de overheid, vindt Wim van den Boomen, portefeuillehouder Sociaaleconomisch Beleid van LTO Nederland.

Ook Marcel van Leeuwen van het uitzendbureau Agriwerker, ziet de paniek bij boeren toenemen. “In mijn regio Zuid-Holland heb ik op dit moment 100 vacatures openstaan. Maar mijn collega’s in het oosten van het land hebben nog veel meer tekorten”, zegt Van Leeuwen in Editie NL.

Keihard werken en niet zeuren

Van Leeuwen probeert mensen te overtuigen van een carrièreswitch naar de boerenbedrijven. “Soms lukt dat en soms niet. De werkgevers moeten ook hun mentaliteit aanpassen. Dat is keihard werken en niet zeuren. En dat is soms lastig voor iemand die niet uit de branche komt en een overstap wil maken.”.

Volgens Van Leeuwen had voorheen vooral de tuinbouw een personeelsprobleem, maar de boerenbedrijven nu ook. “Dat komt doordat de instroom vanuit scholen mist, maar ook omdat de kinderen van een familiebedrijf niet altijd daar ook willen werken”, zegt de recruiter.

’s Nachts melken

Bovendien is het hard werken, vroeg opstaan en uren maken. “Niet veel mensen willen om 3 uur ’s nachts melken. Het is gewoon niet populair genoeg. Vooral pluimvee en varkenshouders hebben moeite mensen te vinden. Ik denk dat mensen liever met koeien werken, dan met kippen of varkens”, aldus Van Leeuwen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 5 Beste Manieren Om Het Doucheputje Te Ontstoppen

10 Dingen die je met waterstofperoxide kunt doen