Wat is het sterkste hondenras ter wereld?

Een trouwe viervoeter mag dan wel de beste vriend van de mens zijn, maar dat neemt niet weg dat ze behoorlijk sterk zijn en soms zelfs een beetje gevaarlijk.

Honden komen in alle soorten en maten. Elke hond heeft een eigen karakter en sommige karaktereigenschappen en sterkte van een hond komen voort uit de genetica.

Het sterkste hondenras ter wereld is de Kangal. Deze hond heeft daarnaast de sterkste hondenbeet ter wereld.

De kracht van een hondenbeet wordt uitgedrukt in psi, oftwel pound-force per square inch.

Het geeft dus aan hoeveel druk de kaak van een hond op een vierkante inch kan uitoefenen. Hoe hoger het getal, hoe krachtiger de beet.

Ter vergelijking: een mens heeft een gemiddelde bijtkracht van 120 psi.

De Kangal heeft een gemiddelde bijtkracht van 743 psi.

Hoewel het een rustige, gevoelige en beschermende hond is, moet hij toch goed worden opgevoed en voortdurend door zijn of haar baasje geobserveerd en gecontroleerd worden.

Lees hier meer over hondenrassen, bijtkracht en bijtincidenten.

Welk hondenras bijt het meest?

gespierde bouw hond

Hondenrassen die vaak bijten hebben meestal een gespierde bouw en de neiging agressie te tonen wanneer ze een prooi vangen.

Dit soort honden worden door kenners ook wel hoog-risico honden genoemd.

Hoog-risico honden laten daarnaast slachtoffers of prooien niet gauw los, maar bijten juist nog vaster of gaan schudden.

Daardoor kan letsel ernstig zijn en zijn er soms zelfs sterfgevallen.

Hondenrassen die vaak bijten zijn bijvoorbeeld Rottweilers, Pitbulls en Staffordshires, maar ook herdershonden bijten graag.

Welke hond is het gevaarlijkst?

Het gevaarlijkste hondenras ter wereld is de Rottweiler. Bijna de helft van dodelijke bijt aanvallen door honden staat op naam van Rottweilers.

De beet van dit hondenras heeft een kracht van 328 psi.

Baasjes van een Rottweiler moeten dan ook zeker zijn dat ze veel tijd in de hond kunnen steken, omdat dit hondenras van nature gedragsproblemen heeft of soms zelfs agressie kan tonen als het onvoldoende uitgedaagd wordt.

Van oorsprong werden Rottweilers ingezet tijdens bezigheden als karren trekken en vee bewaken, mede door de eigenschap dat ze bijna niet moe worden.

Het is dan ook een goede waakhond die nauwelijks angst kent.

Hoe kun je het beste met een agressieve hond omgaan?

lichaamstaal hond lezen

Hoewel er meestal niets gebeurt, komt het weleens voor dat honden met een sterke bijtkracht en sterke hondenrassen over het algemeen ook daadwerkelijk bijten, met alle gevolgen van dien.

Wat nou als er ineens een agressieve hond tegenover je staat? Veel mensen hebben dan geen idee wat te doen.

Het is belangrijk om de lichaamstaal van een hond te kunnen lezen.

Hiermee geven honden normaal gesproken waarschuwingen af en waar mensen zich aan zouden moeten houden, mits ze gebeten willen worden.

Daarnaast kunnen baasjes van agressieve viervoeters hun hond trainen en beter socialiseren, zodat de hond zich gelief en veilig voelt.

Ook is het van belang dat hondeneigenaren goed weten welke karaktereigenschappen een ras typeren, zodat ze hier tijdig op in kunnen spelen.

Sommige honden zijn namelijk van nature rustig, terwijl anderen ontzettend actief zijn en verveeld worden als ze geen uitdaging krijgen.

Wat is de meest trouwe hond?

Het meest trouwe hondenras dat er bestaat is de Golden Retriever. Deze viervoeter is dan ook echt een fantastische compagnon en is met name bij families erg geliefd.

Oorspronkelijk werd dit ras gefokt in Canada en wel om eenden te jagen. Vandaar de naam Retriever; een Engels woord voor terugbrengen.

Golden Retrievers zijn van nature loyaal en zachtaardig en het is daarnaast redelijk makkelijk om ze op te voeden. Een prima keuze dus voor wie een trouwe hondenvriend zoekt.

Waarom likt een hond zijn baasje?

hond likken

Een belangrijk deel van lichaamstaal en actie van een hond is likken.

Honden likken meestal omdat ze een erg plezierig moment meemaken.

Soms willen ze ook spelen of zijn ze gewoonweg blij als je bijvoorbeeld een bal gooit of thuiskomt.

Een hond likt dus omdat hij of zij vrolijk is en gelukkig niet omdat er sprake is van agressie.

Een ander geluk: honden likken mensen vaker dan dat ze bijten en de meeste honden zijn zachtaardig van karakter en kunnen daarnaast met de juiste training en kennis goed opgevoed worden.

Hoe vaak bijten honden mensen?

Het komt dus voor dat honden mensen bijten en dit gebeurt vaker door sterke hondenrassen dan zwakkere en zachtaardigere hondenrassen.

Nederland telt op dit moment ongeveer 1.5 miljoen honden, waarvan de meesten zachtaardig en niet hoog-risico honden zijn.

Maar het gebeurt toch: er zijn bijtincidenten.

Meestal zijn bijtincidenten behoorlijk ernstig en een vijfde van de slachtoffers overlijdt zelfs aan de verwondingen van een hondenbeet.

In Nederland zijn er per jaar ongeveer 150.000 bijtincidenten, waarvan de meeste slachtoffers in huiselijke kring kinderen zijn en in de openbare ruimte volwassenen.

Na een bijtincident wordt een hond soms afgemaakt of verplicht een muilkorf te dragen wanneer ze buiten wandelen met hun baasje.

Hoe kun je bijtincidenten voorkomen?

viervoeter aanlijnen

De grote vraag is natuurlijk: is een bijtincident te voorkomen?

Kenners schatten in dat ongeveer 70 procent van de bijtincidenten voorkomen kan worden door de hond aan te lijnen, een ontzettend eenvoudige oplossing.

Een groot deel van de bijtincidenten kan dus daadwerkelijk voorkomen worden.

Helaas is er op dit moment nauwelijks controle of mensen hun hond aanlijnen.

In ieder geval zou er controle moeten zijn om te kijken of baasjes van hoog-risico honden hun viervoeters aanlijnen als ze een stukje gaan wandelen.

Een ander hulpmiddel om bijtincidenten te voorkomen is dat toekomstige hondeneigenaren een cursus volgen waardoor ze een specifiek ras beter leren begrijpen.

Hierdoor weten ze wat ze te wachten staat. Tot slot kan een hond ook naar een hondencursus gaan waar bepaalde gedragingen worden aangeleerd.

Zijn er honden die in staat zijn om te doden?

Er bestaan inderdaad honden die in staat zijn om te doden. Sterker nog: sommige rassen zijn gefokt met dit doel.

De Kangal is er één van, met zijn sterke bijtkracht en lange tanden.

Sommige honden worden gefokt om te vechten, zoals een Pitbull. Dit hondenras is ook ontzettend sterk en heeft een grote vechtlust en behoorlijke spieren.

Ook honden als Rottweilers, Bloofhounds, Rhodesian Ridgebacks en Wolf-honden zijn in staat om levende wezens te doden.

Wees dus altijd op je hoede wanneer je in de nabijheid van zulke hondenrassen verkeerd.

Wat vond je van dit artikel?

Kan een zwaan alleen leven?

Wat verdient een ethisch hacker?