Top 10 Beste Spaanse Rappers

In de Spaanse rapscène is de afgelopen jaren heel veel talent naar voren gekomen.

Of het komt door de sociale onrust (wat vaak voedsel is voor rappers) of de prachtige Spaanse gitaren uit Andalusië is nog maar de vraag.

De beste Spaanse rapper van dit moment is Ari.

Deze Dominicaanse schone heeft wel directe concurrentie van haar mannelijke collega’s, die voor de nodige onrust zorgen in het land.

Wil je weten over wie ik het heb? Lees dan snel verder!

1. Ari

Arianna Isabel Puello Pereyra werd op 16 januari 1977 in de Dominicaanse Republiek geboren.

Toen ze 8 jaar was verhuisde ze met haar familie naar Girona, het noordwesten van Spanje.

In 1993 nam ze samen met een vriend haar eerste hiphop singletje op. Daarna zong ze nog even in een succesvolle Caribische hiphop band, Discípulos del Micro.

Toen de band uit elkaar viel werd ze door rapper El Meswy gevraagd om mee te werken aan zijn eerste album, Mujer chunga. Hiermee werden ze beiden in één klap beroemd in Spanje.

In 1998 bracht ze haar eerste solo album uit, El tentempié. Haar single “Juana Kalamidad” stond wekenlang in de Spaanse Hitparade, met nummer 6 als hoogste notering.

2. Yung Beef

Iemand die op het moment echt razend populair is in de Spaanse rapscene, is Yung Beef.

Fernando Gálvez Gómez werd in 1990 in het Granada geboren, een stadje in het zuidoosten van Spanje.

Zijn eerste muzikale stappen waren als lid van de band Los Santos (toen bekend onder de onuitsprekelijke naam PXXR GVNG).

Hij trad met de band op in London en Marseille, en besloot daarna solo te gaan. Hij nam de naam Yung Beef aan en stapte over op de underground, hiphop en rapscene.

Inmiddels woont de artistieke Fernando in het hippe Barcelona. Hij staat bekend om zijn muziekmix van salsa, trap en reggaeton.

Hij scoorde veel succes met zijn sixtape A.D.R.R.O.M.M.I.C.F.M. Aan deze opnames werkte grote namen zoals 808 Mafia, Steve Lean en het Galicische duo Lowlight mee.

3. Khaled

Khaled Hadj Brahim (geboren 29 februari 1960) is een Algerijns-Marokkaanse zanger van populaire raïmuziek, Dit genre is in het Noordwestelijke deel van Afrika heel erg populair.

Khaled wordt ook wel de “King of Raï” genoemd. Khaled is ook bekend in Nederland. Zijn hit Aïcha uit 1996 stond wekenlang in onze Top 40.

Khaled en Yung Beef ontmoette elkaar in Grenada, toen Young Beef nog een tiener was. Ze richtten samen de band Kefta Boyz op.

Ook Khaled heeft even deel uitgemaakt van de band PXXR GVNG, maar vervolgde daarna zijn solotour.

Het gerucht gaat dat Khaled alleen maar Jaegermeister-tonic drinkt, volgens hemzelf ‘de drank van de armen’.

Aan deze drank en het vele roken heeft zijn kenmerkende raspende stem overgehouden.

Roken en alcohol mogen dan wel dodelijk zijn, maar zijn duidelijk ook (soms) goed voor je zangcarriere!

4. Dellafuente

Over de rapartiest met de naam Dellafuente is relatief weinig bekend. Hij is geboren op 13 september 1992 en is opgegroeid in Grenada.

Dellafuente heeft de bijnaam ‘de Chinees’, maar geen van zijn ouders is van Chinese afkomst. De bijnaam heeft waarschijnlijk met iets anders te maken ;-).

Dellafuente heeft vanuit zijn eigen studio maar liefst 25 albums weten af te leveren.

De in Andalusië zo populaire flamencomuziek is duidelijk in zijn muziekstijl terug te horen,

naast de gesynthetiseerde beats.

5. Maria Rodrigues Carrido

Maria Rodrigues Garrido is op 13 februari 1979 geboren in Sevilla. Ze raakte als tiener helemaal in de ban van de opkomende hiphopscene in de stad.

Op haar zeventiende stond ze voor het eerst op een podium te rappen. Ze nam de artiestennaam La Mala aan en legde zich helemaal toe aan haar muzikale carrière.

Ze verscheen op alle grote muziekfestivals. In 2000 bracht ze haar eerste debuutalbum uit, getiteld Lujo Ibérico.

Haar liedje “Tengo lo que tu quieres” werd gebruikt als titelsong van de succesvolle Spaanse film ‘Sex and Lucia’.

Net nummer “La Niña” kreeg enorm veel pers omdat in de videoclip een jonge vrouwelijke drugsdealer werd getoond. De clip werd van de Spaanse tv verbannen.

In 2019 won ze als allereerste Urban artist de Spaanse Nationale Muziekprijs. Ze was ook een tijdlang jurylid bij La Voz (The Voice) in Spanje.

6. C Tangana

Antón Álvarez Alfaro werd 16 juli 1990 geboren in Madrid.

In 2005 scoorde hij zijn eerste succesjes met het online verspreiden van zijn online freestyle-demo’s onder de naam Crema.

In 2011 richtte hij de band Agorazein op en veranderde hij zijn artiestennaam in C. Tangana. Hij werd razend populair in Spanje en Latijns-Amerika.

De rapstijl van C Tangana is veel vriendelijker dan van de meeste andere rappers. Zijn liedjes gaan over romantiek en de liefde.

Zijn muziek is melodieuzer, met af en toe afbuigingen naar popmuziek en R & B. Zijn nieuwste album ‘El Madrileño’ brak alle records in de streamingdiensten.

C Tangana werd de eerste Spaanse artiest die wereldwijd op nummer 1 kwam te staan met een ‘best verkocht nieuw album’.

7. Pablo Hasél

Alhoewel deze rapper nul hits op zijn naam heeft staan, is hij op dit moment de meest bekende rapper van Spanje.

De op 9 augustus 1988 in Catalonië geboren Pablo Rivadulla Duró is rapper, schrijver, dichter en extreem links georiënteerde politiek activist.

Zijn liedjes en acties leiden regelmatig tot strafrechtelijke vervolgingen en veroordelingen.

Hasél kwam in 2020 in het nieuws vanwege zijn commentaar op de COVID-19 Plandamic. Hij kreeg 6 maanden gevangenisstraf opgelegd voor het ontsmetten van een journalist.

Een jaar later werd hij tot 9 maanden gevangenisstraf veroordeelt voor het beledigen van het Spaanse Koningshuis.

In januari 2022 kwamen hier nog eens 2.5 jaar bij omdat hij nog steeds zijn mond niet wilde houden.

Zijn veroordeling heeft voor een storm van protest in Spanje gezorgd. Duizenden mensen gingen de straat op om zijn vrijlating te eisen.

De demonstranten werden begroet door rubberkogels en politiegeweld. Honderden mensen werden gearresteerd.

8. Valtònyc

José Miguel Arenas Beltrán is op 18 december 1993 geboren op Mallorca, Spanje.

De rappende groenteman definieert zichzelf als een onafhankelijke muzikant met antikapitalistische, republikeinse en anti fascistische ideologie.

Ook deze Spaanse rapper is meerdere malen met justitie in aanraking gekomen vanwege zijn opvattingen.

Valtònyc wordt beschouwd als de eerste Spaanse muzikant die gevangen werd gezet voor zijn politiek geëngageerde songteksten.

De dag voordat hij naar de gevangenis zou gaan vluchtte hij naar België.

Op 28 oktober 2021 oordeelde het Belgisch Grondwettelijk Hof dat de opgelegde straf onrechtvaardig was omdat deze het recht op vrijheid van meningsuiting aantast.

9. Chanel

De jonge rap/hiphop/trap zangeres Chanel is op 12 juni 1992 geboren in Andalusië. Ze is momenteel de meest toonaangevende vrouwelijke rapper van deze tijd.

De Trap Queen werd ontdekt door rapper Dos Anjos. Hij hielp haar met het uitbrengen van haar eerste nummers.

Haar zelfgeschreven teksten zijn van een nieuwe generatie en gaan vaak over rijk en onafhankelijk willen zijn.

10. Bad Gyal

De in 1999 geboren Spaanse Alba Farelo (beter bekend onder haar alias Bad Gyal heeft meer dan een miljoen followers on Youtube en Insta.

De Barcelonese begon pas in 2016 met het streamen van de door haarzelf geschreven en gezongen tracks op YouTube, maar is instant populair geworden.

Een van de opmerkelijkste kenmerken van deze rijzende ster is dat ze in het Catalaans zingt.

In haar liedjes zingt ze over haar eigen ervaringen met depressie, de toestand in de wereld en hoe ze met alle macht iets van het leven probeert te maken.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Grootste Landen Ter Wereld

Top 10 Meest Bekende Poolse Liedjes