Top 10 Beste Rock Bands Uit De Jaren ’80

De jaren ’80 wordt ook wel de periode van de beste albums en beste bands in de geschiedenis van de rockmuziek genoemd. De komst van muziek-tv en popradio wordt het luisteren naar de hitparade steeds belangrijker.

Deze top 10 lijst met beste rockbands uit de jaren ’80 geeft een gevarieerde verzameling rockbands uit verschillende rockgenres. Bands die een grote stempel hebben gedrukt op de jeugd van velen, en albums die nu tot de klassiekers horen.

1. Queen

Queen is zonder discussie de meest succesvolste rockgroep aller tijden. De Engelse band is opgericht in 1971 en in tegenstelling tot bij andere rockbands zijn de oorspronkelijke vier bandleden elkaar trouw gebleven: Freddy Mercury (zang) Roger May (gitaar), Roger Taylor (drums) en John Deacon (basgitaar).

Alle 4 de bandleden spelen meerdere instrumenten en schreven hitsongs Iedereen kent wel het beroemde 4-stemmige Bohemian Rapsody, (1975) en We Are the Champions (1977).

In de jaren tachtig had Queen nog enkele hits, maar de groep verloor behoorlijk wat fans omdat ze meer de richting van de dance opgingen. Toch bleef Queen in de hitparade met Under Pressure (1981) een duet met David Bowie, Radio Gaga en I Want to Break Free (1982).

Op 24 november 1991 overleed zanger Freddy Mercury aan de gevolgen van AIDS en hield de band Queen op te bestaan.

2. Guns N’ Roses

De hardrock/glammetalband Guns N’Roses is afkomstig uit Amerika en opgericht in 1985. Hun eerste album Appetite for destruction maakte ze in één klap wereldberoemd.

De liedjes Sweet Child of Mine, Paradise City en Welcome to the Jungle kwamen in 1988 in de hitparade maar kunnen ook nu, 20 jaar later, nog steeds door velende meegezongen worden.

Net als de meeste rockbands had ook Guns N Roses bandleden die door hun drugsgebruik vervangen moesten worden.

3. U2

U2 is een rockband uit Ierland bestaande uit Bono (zang) The Edge (gitaar) Adam (basgitaar) en Larry (drums). Het succes van deze rockband was in de jaren 80 ongekend groot.

U2 bracht een geheel eigen geluid en duidelijk herkenbare stijl in de muziek. In de beginjaren brachten ze 2 zeer belangrijke albums uit. De albums Boy (1980) en October (1981) waren het begin van het new wave tijdperk.

De band heeft altijd een politieke agenda gehad en steunde veel goede doelen. Ze waren de hoofdact op het benefietconcert Live Aid wat op 13 juli 1985 gehouden werd. Dit optreden betekende ook de definitieve doorbraak bij het grote publiek. Het in 1987 uitgebrachte album The Joshua Tree wordt gezien als het hoogtepunt in hun muzikale carrière. Wereldwijd werden er meer dan 25 miljoen exemplaren van deze LP verkocht.

4. R.E.M.

R.E.M is een van de eerste Amerikaanse alternatieve rockband en wordt ook wel de pionier van de alternatieve rock in de jaren ’80 genoemd.

De band is in 1980 opgericht als studentenband van de Universiteit en onderscheidde zich van de andere studentenbands vanwege hun muzikale kwaliteiten, unieke optredens en obscure teksten.

De eerste single van R.E.M. kwam uit in 1981 en heette Radio Free Europe. In 1983 kwam hun debuutalbum Murmur uit, en van 1984 tot 1988 brachten ze ieder jaar een album op de markt. Ze waren constant aan het touren en in 1987 brak R.E.M. eindelijk door bij het grote publiek met de hitsingle The One I Love uit.

5. Bon Jovi

John Francis Bongiovi uit New Jersey begon al op 13-jarige leeftijd gitaar in verschillende bandjes te spelen en te zingen en schreef zijn eigen nummers. Toen een lokaal radiostation een wedstrijd uitschreef zond hij het nummer Runaway in, en won.

In 1983 ontstond de band met de naam Bon Jovi, en gingen ze op tour. Het derde album met de titel Slippery When Wet bevatte de hits waarmee ze Europa veroverde, zoals Livin on a Prayer en You Give Love a Bad Name.

Tijdens het touren kreeg zanger Jon Bon Jovi last van zijn stembanden en daarom zingt hij op het derde album met de titel New Jersey (1988) een toontje lager. De twee grootste hits van dit album zijn Bad Medice en I’ll Be There for You.

6. The Police

De Engelse rockband The Police is opgericht in 1976 in Londen.

In de jaren ’70 boekte de band veel succes met nummers zoals So Lonely, Roxanne en Message in a Bottle (om er maar eens 3 te noemen), en gingen ze veel op tournee.

Eind 1982 begon de groep weer met het opnemen van nieuwe nummers. Hits in de jaren 80 zijn Don’t Stand So Close To Me en De Doo Doo Doo(1980), Every Little Thing She Does is Magic (1981), Every Breath You Take (1983) en Don’t Stand So Close To Me (1986).

De bandleden hadden onderling vaak ruzie. Voor speciale gelegenheden kwamen ze nog wel bij elkaar, maar de piektijden voor The Police waren eind jaren ’80 echt over.

7. Aerosmith

De Amerikaanse rockband Aerosmith is al sinds de jaren ’70 actief. De band bestaat uit zanger/drummer Steven Tyler, Joe Perry (gitaar), Brad Whitford (basgitaar) en Tom Hamilton(drum/gitaar).

Aerosmith groeide in de jaren ’70 uit tot één van de grootste rockbands in de USA. In de jaren ’80 braken ze eindelijk ook door in Europa. Het nummer Walk This Way, was het eerste nummer van Aerosmith in de Nederlandse hitparade, gevold door Love in an Elevator.

Het drugsgebruik van Steve Tyler en gitarist Perry bracht de band bijna aan de afgrond. In 1987 ontvangen ze een Grammy voor het album Janie’s got a gun en lijkt het tij voorgoed gekeerd.

8. Van Halen

De oorspronkelijk uit Amsterdam komende broers Eddie en Alex Van Halen begonnen op jonge leeftijd al hun eerste rock-’n-roll bandje. Op de middelbare school kwam David Lee Roth bij de band als zanger en in 1974 veranderde ze bandnaam Mammoth in Van Halen.

Ze speelden vooral covers, maar toen in 1978 hun eerste hardrock album uitkwam werd die meteen een succes. Bekende nummers van dit debuutalbum zijn Runnin with the Devil en You Really Got Me.

Ook de volgende 2 albums die uitkwamen in de begin jaren 80 werden een succes, met nummers zoals Pretty Woman, Hot for the Teacher en het legendarische Jump uit 1984.

De roddel gaat dat Roth jaloers was op het succes van gitarist Eddie van Halen, en in 1985 produceerde hij een soloalbum. Omdat hij de werkzaamheden voor Van Halen geen prioriteit gaf, werd hij uit de band gezet en vervangen.

Het nieuwe album met zanger Sammy Hagar wat uitkwam in 1986 was een groot succes.

9. Whitesnake

In 1977 richtte de Britse David Coverdale (ex-zanger van Deep Purple) de band Whitesnake op. In de beginjaren werd de band gevormd door 3 ex Deep Purple bandleden, wat bij de fans van Deep Purple hoop bracht op de wederopstanding van deze populaire band.

In 1984 veranderd de band van muziekrichting; in plaats van bluesmuziek wordt Whitesnake een hardrockband, iets wat ze erg populairder maakt in Japan en de Amerika’s.

10. The Cure

Zoals heel veel vernieuwende muziekbands komt ook The Cure uit Engeland. De band is in 1978 opgericht en is leidinggevend in de New Wave, Gothic Rock en Postpunk muziek.

De band werd in 1980 in een klap bekend door de hitsingle “a Forest”. Gedurende de 80-er jaren had The Cure vele hits die vooral bij de opkomende gothic groeperingen enorm aansloegen. Nummers als Let’s go to Bed, The Walk, en Kiss me, Kiss me, Kiss me.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Metal Bands Uit De Jaren ’80

Top 10 Grootste Natuurparken Van Nederland