Wat is het rijkste werelddeel?

Al zolang als de mensheid bestaat is er altijd wel ergens een strijd gaande tussen verschillende delen van de wereld. Soms gaat het om macht, zoals bij de Romeinen in de Oudheid of de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Soms gaat het om technologie, zoals bij de Koude Oorlog. De Verenigde Staten en de Sovjet Unie wilde beide op elkaar voorlopen.

Maar meestal gaat het om geld. Verdeeld over de wereld is er enorm veel ongelijkheid wanneer we kijken naar geld. Waar wij in Europa, of in de Verenigde Staten, amper in de geldproblemen zitten en er veel welvaart is, zijn er ook delen van de wereld waar ze elke dag hard moeten werken om eten op het bord te krijgen.

Het rijkste werelddeel dat er is, is Europa. Het is het werelddeel waar ook Nederland in ligt en economisch loopt het voor op alle andere gebieden in de wereld. Hoewel er redelijk wat verdeeldheid is, liggen de lonen in Europa in vergelijking met andere werelddelen erg hoog. Daarnaast kun je van dit loon in Europa ook veel kopen. Tevens is de Europese economie erg goed bestendig tegen economische klappen, zoals een crisis.

De rijkdom is dus niet eerlijk en gelijk over de wereld verdeeld. Dit betekent natuurlijk dat er rijke gedeeltes en arme gedeeltes zijn. Maar wat is nou het rijkste werelddeel dat er is? Op die vraag krijg je in dit artikel antwoord.

Maar dit zijn nog niet alle redenen dat Europa het rijkste werelddeel op aarde is. Meer weten over waarom Europa het rijkste werelddeel is, en niet één van de anderen? Lees dan snel verder!

Hoe definieer je rijkdom bij een werelddeel?

rijkdom

Ten eerste is het belangrijk om duidelijk te hebben hoe we rijkdom definiëren bij een werelddeel. Bij een persoon is het namelijk heel makkelijk om hun financiële rijkdom te bepalen, dit is namelijk simpelweg hun vermogen.

Bij werelddelen is dit een stuk moeilijker. Wanneer is een werelddeel rijk? Is dit wanneer de regeringen in het werelddeel veel geld op de bank heeft, wanneer er veel rijke mensen zijn is in een werelddeel, of wanneer het geld gelijk verdeeld is over het werelddeel?

Er zijn verschillende maatstaven voor het aangeven van rijkdom in een bepaald gebied, in dit geval een werelddeel. Elk van deze maatstaven heeft natuurlijk zijn voordelen en zijn nadelen.

Zo heb je bijvoorbeeld het BNP/hoofd, dit staat voor Bruto Nationaal Product per Hoofd en houdt eigenlijk het gemiddelde inkomen per inwoner weer. Een voordeel hiervan is dat je het gemiddelde inkomen van een werelddeel goed kunt weergeven. Echter, als nadelen heeft het bijvoorbeeld dat de ongelijkheid moeilijk aan te geven, omdat het een gemiddelde is, maar ook dat de koopkracht niet wordt meegenomen in het BNP/hoofd. In sommige landen kun je voor €1000 meer kopen dan in andere landen en daarom is het moeilijk om met alleen een getal de rijkdom van het gebied aan te geven.

Ook heb je de Lorenzcurve. De Lorenzcurve is een soort grafiek die de economische ongelijkheid in een land erg goed weergeeft. Deze laat namelijk zien welk percentage van een land welk percentage van het geld in handen heeft. Hoe rechter de lijn, hoe gelijker de economische situatie in een land. Hoe krommer de lijn, hoe ongelijker de economische situatie in een land.

Wanneer je dus het BNP/hoofd van een land bekijkt en hierbij rekening houdt met de Lorenzcurve én de koopkracht krijg je waarschijnlijk de beste weergave van de rijkdom in een land. Je ziet hier namelijk het gemiddelde inkomen in een land, en houdt er rekening mee hoe dit verdeeld is in het land en daarnaast kijk je hoeveel ervan gekocht kan worden.

Wat is het rijkste werelddeel?

Qatar

Over zowel het BNP/hoofd, als de Lorenzcurve en de koopkracht worden eigenlijk nooit cijfers gepubliceerd per continent, maar eigenlijk altijd per land. Het is daarom verstandig te kijken naar de 10 rijkste landen ter wereld, gekeken naar BNP. Wanneer er een werelddeel duidelijk domineert is het logisch dat dit werelddeel, gekeken naar BNP het rijkste werelddeel is.

De top 10 rijkste landen ter wereld (gekeken naar BNP) is als volgt:

  1. Qatar
  2. Macau
  3. Luxemburg
  4. Singapore
  5. Ierland
  6. Brunei
  7. Noorwegen
  8. Verenigde Arabische Emiraten
  9. Koeweit
  10. Hong Kong

Het valt dus op dat het Midden-Oosten (Azië) deze lijst domineert. Echter, dit geeft een vertekend beeld. In Azië is namelijk enorm veel inkomensongelijkheid wanneer je kijkt naar de verschillende landen. In China, bijvoorbeeld, is het BNP/hoofd $25.360, maar in Jemen is het $74 en in Turkmenistan $104.

Door deze enorme ongelijkheid valt Azië dus eigenlijk al af als rijkste werelddeel. Inderdaad, Azië heeft hoge pieken, maar ook enorm diepe dalen. Om deze zelfde reden vallen ook Afrika en Zuid Amerika af als kanshebbers op de titel rijkste werelddeel, de pieken zijn hoog, maar de dalen ook erg diep.

Eigenlijk houd je Europa en Noord-Amerika over als 2 echte kanshebbers op de titel rijkste werelddeel. Waarschijnlijk waren dit ook al de 2 werelddelen die onmiddellijk in je op kwamen, want het is redelijk algemeen bekend dat deze 2 werelddelen het erg goed doen op het gebied van welvaart.

Europa vs. Noord-Amerika

Noord-Amerika

De strijd gaat dus echt tussen Europa en Noord-Amerika. Europa bestaat uiteraard uit elk land dat in Europa ligt en dus ook de landen die officieel niet (meer) bij de Europese Unie horen, bijvoorbeeld Groot-Brittannië of Zwitserland. Onder Noord-Amerika vallen officieel Canada, de Verenigde Staten en Mexico, maar ook andere landen als Costa Rico of Nicaragua.

In beide werelddelen zitten 1 van de 3 economische grootmachten. De 3 economische zwaargewichten in de wereld zijn namelijk de Verenigde Staten, Noord West-Europa en Zuid Oost Azië. Op dit gebied is het dus moeilijk echt een onderscheid te maken tussen de 2 werelddelen.

De kredietcrisis van 2008 is een gegeven dat veel zegt over de economische situatie in een gebied. Dit laat namelijk zien hoe een economie in elkaar zit en hoe sterk deze is. Hoe hard een gebied geraakt wordt zegt namelijk iets over hoe goed een gebied economische klappen op kan vangen.

Deze kredietcrisis raakte Noord-Amerika aanzienlijk harder dan dat deze Europa raakte. Het totale financiële vermogen van bijvoorbeeld de Verenigde Staten nam destijds namelijk met ongeveer 22 procent af. Deze daling was in Europa een stuk minder sterk. Hier daalde het totale financiële vermogen namelijk ‘maar’ met 5,8 procent.

Wat dan weer wel in Noord-Amerika zijn voordeel werkt, is dat hier een stuk meer miljonairs wonen dan in Europa. Dit laat dus eigenlijk zien dat de pieken in Noord-Amerika hoger zijn.

In de Verenigde Staten is het gemiddelde inkomen per maand €3011. In Europa schommelt dit gemiddelde inkomen per maand enorm erg. In West-Europa ligt dit namelijk tussen de €1400 en €3300 per maand, waar dit in Oost-Europa gemiddeld lager is dan €1400.

Een werelddeel dat we tot nu toe eigenlijk totaal hebben verwaarloosd is natuurlijk Oceanië. Het gemiddelde inkomen per maand ligt in Australië namelijk hoger dan €3500 per maand. Dit is dus hoger dan in Europa en in de Verenigde Staten. Het enige land in één van deze gebieden waar het gemiddelde salaris per maand hoger ligt, is Zwitserland. Hier is het gemiddelde inkomen per maand namelijk ongeveer €5800 per maand.

Conclusie

Het is dus erg lastig te zeggen wat nou echt het allerrijkste werelddeel van de wereld is. Je kunt namelijk op verschillende manieren naar de rijkdom van een gebied kijken. Op welke manier definieer je rijkdom? Kijk je naar losse personen of naar de overheid?

Het is allemaal erg lastig te zeggen, maar toch hebben we geprobeerd van de verschillende werelddelen een goed beeld te geven. Het is duidelijk dat de strijd tussen Europa en de Verenigde Staten gaat, met als duidelijke runner up Oceanië.

Gekeken naar de rijke mensen van het werelddeel is Noord-Amerika het rijkste werelddeel. In Noord-Amerika leven namelijk de meeste miljonairs. Echter, het gemiddelde inkomen van de Verenigde Staten ligt lager dan de meeste Europese landen, maar wel hoger dan enkele andere Europese landen.

Daarnaast wordt de Noord-Amerikaanse economie harder getroffen door een crisis dan de Europese economie, zoals is gebleken uit het verleden. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat de Europese economie volwassener is dan de Noord-Amerikaanse economie, omdat deze problemen beter kan verwerken.

Zo zijn er dus allerlei factoren die invloed hebben op wat een gebied, zoals een werelddeel, rijk of niet maken.

Het is dus erg lastig te zeggen wat het allerrijkste werelddeel is, maar toch is het duidelijk dat Europa het rijkste werelddeel is. In Europa liggen de salarissen namelijk redelijk hoog vergeleken met de rest van de wereld. Daarnaast weet de Europese economie crisissen relatief goed te verwerken en heeft het een iets positievere koopkracht dan Noord-Amerika. Als we dus een conclusie zouden moeten trekken zou dit zijn dat Europa het rijkste land is.

Europa is dus het rijkste werelddeel dat er is, en het houdt hiermee Noord-Amerika en Oceanië al jarenOceanië achter zich. Azië komt steeds dichterbij, maar Europa hoeft zich de komende jaren nog zeker nergens zorgen over te maken!

Echter, het is natuurlijk altijd belangrijk in je achterhoofd te houden dat geld niet gelukkig maakt. Hoewel we in het rijkste werelddeel van de wereld leven kunnen we dit geld beter gebruiken om anderen te helpen, dan om ons eigen leven wat beter voor Instagram te maken. Het is beter dat we uiteindelijk allemaal goed kunnen leven, dan dat wij heel goed kunnen leven en anderen met veel moeite.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Mooiste Dieren In Afrika

Top 30 Leukste MBO Opleidingen