Top 10 Rijkste Landen van Europa

In Europa zijn veel rijke landen terug te vinden. Toch is er ook binnen Europa verschil tussen rijkdom per land. Overigens zijn er verschillende manieren om de rijkdom van een land te meten. In de top 10 rijkste landen van Europa bepalen we de rijkdom op basis van de koopkracht (kkp).

Rijkdom kun je het best bepalen aan de hand van de koopkracht, omdat je zo een beeld krijgt van wat de gemiddelde inwoner met zijn inkomen kan. Dit is een betere maatstaf dan bijvoorbeeld het bruto binnenlands product. Dit omdat rijkdom erg ongelijk verdeeld kan zijn en bovendien kunnen de producten in een land ook veel duurder zijn.

Ben jij benieuwd naar welke landen we de rijkste landen van Europa mogen noemen? Hieronder noemen we de top 10 rijkste landen van Europa. In totaal kent Europa 51 landen, die overigens niet allemaal onderdeel uitmaken van de EU.

1. Luxemburg met € 87.101

Luxemburg steekt met kop en schouders boven de andere landen in deze lijst uit. Vooral staal en ijzer vormen belangrijke exportproducten voor dit land. De inwoners van Luxemburg hebben ook relatief veel te besteden en betalen ook nauwelijks belasting in vergelijking met bijvoorbeeld de inwoners van Nederland.

De kosten om in Luxemburg te leven en te wonen zijn relatief hoog. Desondanks is de koopkracht van een inwoner van Luxemburg bijna 10% hoger dan die van een Nederlander. Dit omdat de gemiddelde inkomsten er een stuk hoger liggen.

2. Ierland met € 58.637

Ierland is de nummer 2 van heel Europa en dus ook een van de rijkste landen van heel de wereld! De Ierse whiskeys vormen onder andere een groot exportproduct van het land. Bovendien zijn er ook andere grote sectoren, zoals software bijvoorbeeld.

Ierland is overigens geen ontzettend duur land om in te wonen en te leven. De prijzen in een Iers restaurant zijn bijvoorbeeld te vergelijken met de prijzen van een restaurant in Nederland.

3. Noorwegen met € 57.130

Noorwegen is een exportland van grondstoffen zoals hout, olie, mineralen en gas. Ook wordt er veel vis uit het land geëxporteerd naar andere landen. Bovendien wordt er in dit land, net als in IJsland, veel energie gewonnen uit water.

Het inkomen van Noorwegen ligt ontzettend hoog. Het gemiddelde inkomen is namelijk nog hoger dan dat van bijvoorbeeld Zweden. Het leven in Noorwegen is echter wel duurder dan in Nederland bijvoorbeeld.

4. Zwitserland met € 49.337

Zwitserland is een land dat vrij populair is onder toeristen. Daarnaast is het Zwitserse uurwerk een zeer geliefd exportproduct. Vrijwel alle exclusieve horlogemerken zijn van Zwitserse afkomst. Ook kent Zwitserland andere grote exportproducten, waaronder make-up.

Zwitserland is het duurste land van heel Europa om te leven en te wonen. Toch verdienen Zwitsers gemiddeld ook veel, waardoor Zwitserland op de vierde plek in deze lijst komt.

5. San Marino met € 47.550

San Marino is maar een ontzettend klein landje. Toch is het kkp er ook ontzettend hoog. De wijn die op dit eiland geproduceerd worden is bijvoorbeeld zeer populair. Daarnaast exporteert het land nog veel meer goederen, zoals keramiek en kleding bijvoorbeeld.

6. Nederland met € 42.969

Wie had gedacht dat Nederland beter zou scoren in deze lijst dan een land als Zweden bijvoorbeeld? In Nederland hebben we natuurlijk de haven van Rotterdam. Bovendien kennen we tal van exportproducten. Zo is onder andere de bloemenindustrie ontzettend groot in Nederland.

De huurprijzen zijn in Nederland relatief hoog in vergelijking met veel andere Europese landen. Toch mogen we als nummer 6 van de top 10 rijkste landen van Europa zeker niet klagen.

7. IJsland met € 42.450

IJsland is nog een vrij rijk land als we naar de koopkracht gaan kijken. IJsland maakt veel gebruik van duurzame stroom die goedkoop gewonnen wordt. De IJslanders halen bovendien veel inkomsten uit de visindustrie.

Wonen is in IJsland overigens vrij duur. Je betaalt er gemiddeld een stuk meer aan huur dan in Nederland.

8. Zweden met € 41.544

Zweden is voor veel mensen een droomland. Het is een land waar het gemiddelde inkomen ontzettend hoog ligt. De gemiddelde prijzen liggen er echter ook vrij hoog. Toch mogen de Zweden niet klagen met een koopkracht van gemiddeld € 41.544.

De huur is in Zweden niet per se erg hoog, het land kent immers relatief weinig inwoners. Boodschappen doen kan in het land prijzig zijn, maar de gemiddelde inkomsten zijn in verhouding ook hoger.

9. Duitsland met € 40.282

Duitsland is de nummer 9 in onze lijst. Dit betekent dat de gemiddelde persoon ook hier vrij veel kan kopen met zijn inkomen. Duitsland is internationaal bekend vanwege de auto-industrie in het land. Veel grote merken worden in het land geproduceerd.

Duitsland is ook een welvarend land omdat het leven er relatief goedkoop is. Zo betaalt een Duitser slechts iets meer aan huur dan iemand uit Oostenrijk. In Duitsland doe je echter veel goedkoper boodschappen en ook uiteten gaan is er minder prijzig.

10. Oostenrijk met € 39.923

Met Oostenrijk kunnen we deze lijst beginnen. Oostenrijk is een land dat jaarlijks veel toeristen mag ontvangen. Dit is dan ook een belangrijke sector voor het land. Er gaan jaarlijks veel Europeanen op wintersportvakantie in Oostenrijk. Ook kent het land verschillende belangrijke exportgoederen.

De grootste sector van Oostenrijk is dus toerisme. Logisch, want Oostenrijk is een zeer populair vakantieland. Vooral wonen is in Oostenrijk vrij goedkoop. Boodschappen zijn er gemiddeld iets duurder dan in Nederland.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Oorlogen Aller Tijden

Top 10 Beste Kappers in Maastricht