Top 9 Redenen Waarom Avocado Zo Gezond Is

Waarom is een avocado eten gezond? Avocado’s zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De groene vrucht wordt gebruikt in salades en wordt bijvoorbeeld verwerkt tot de saus guacamole. Naast dat de vrucht lekker is, heeft het zijn populariteit ook te danken aan het feit dat avocado’s heel gezond zijn.

Avocado is dan ook een echte superfood en krijgt soms zelfs de bijnaam ‘het groene goud’. Maar wat zijn de gezonde voordelen van avocado’s die de vrucht zo populair maken? In dit artikel noemen we de negen redenen waarom avocado zo gezond is op.

Heb je avocado’s in huis die nog niet helemaal rijp zijn? Lees dan deze tips om je avocado sneller te laten rijpen.

1. Veel vezels

Essentieel voor de spijsvertering zijn vezels. Laten er in avocado nou net oplosbare én onoplosbare vezels zitten. Dat beide soorten vezels in één voedingsmiddel zitten, zie je niet vaak. Bacteriën in de darm voeden zich met oplosbare vezels en voor een goede ontlasting zijn onoplosbare vezels nodig. Kortom: veel vezels binnenkrijgen, wat je met avocado’s dus doet, bevordert de spijsvertering.

2. Goede vetten

Er zitten veel vetten in avocado’s, maar dat is zeker geen reden om ze niet te eten. Deze vetten zijn namelijk goede vetten: de zogenaamde omega 3-vetzuren. Je lichaam kan deze goed gebruiken, omdat ze gebruikt worden voor het bevorderen van de stofwisseling in de hersenen. Daarnaast helpen de vetzuren bij het voorkomen van artritis, depressie en hart- en vaatziekten.

3. Beter voedingsstoffen opnemen

In avocado’s zitten zelf niet alleen veel goede voedingsstoffen, het helpt zelfs met het opnemen van andere voedingsstoffen. Eet je avocado daarom bijvoorbeeld in een salade, zul je de voedingsstoffen van de salade veel beter opnemen. Zo wordt iets wat al gezond is, nog veel gezonder!

4. Je kunt er goed mee afvallen

Met de gezonde vetten en vezels in avocado zul je je langer vol voelen. Zo blijf je niet aan het eten, waardoor je vanzelf af zult vallen. Eet je daarentegen voedsel met weinig vezels, zul je sneller hunkeren naar je volgende versnapering en zul je waarschijnlijk meer calorieën binnenkrijgen.

5. Veel mineralen

Andere vruchten zitten ook vol met mineralen, maar het gehalte aan mineralen in avocado is nog net geen drie maal hoger dan in de meeste vruchten. Mineralen als calcium, magnesium en kalium zorgen ervoor dat alles goed verloopt in je lichaam, bijvoorbeeld dat je bloeddruk en zuurgraad in je lichaam op peil zijn.

Een gebrek aan voldoende mineralen zorgt voor allerlei gezondheidsklachten. Met het eten van avocado’s kom je dus eerder aan voldoende mineralen, waar je lichaam je dankbaar voor zal zijn.

6. Goed voor het behoud van je zicht

In avocado zitten de kleurstoffen zeaxanthine en luteïne. Deze twee kleurstoffen komen ook voor in het menselijk lichaam in het netvlies van het oog. Deze stoffen worden dan ook als voedingssupplement toegediend aan mensen die kampen met de oogaandoening maculadegeneratie.

Deze oogaandoening ontstaat door het afsterven van kegeltjes in het oog, waardoor je minder scherp gaat zien. Krijg je voldoende zeaxanthine en luteïne binnen, kun je dus vermindering van het zicht tegengaan. Naast deze twee stoffen zit er ook veel vitamine A in avocado’s, wat een belangrijke vitamine voor de groei en ontwikkeling van het zicht is.

7. Een ontstekingsremmende werking

De groene vrucht heeft ook een ontstekingsremmende werking. Dit heeft het te danken aan de vele antioxidanten, die agressieve stoffen wegvangen. Deze agressieven stoffen, zogenaamde vrije radicalen, kunnen schadelijk zijn voor cellen en weefsel.

Het draagt zo bij aan het verminderen en in sommige gevallen zelfs voorkomen van artrose- en reumaklachten. Op lange termijn dragen antioxidanten ook bij aan het voorkomen van hart- en vaatziekten en kanker.

8. Goed voor de huid

In avocado zitten meerdere stoffen die goed zijn voor je huid. Waar avocado bijvoorbeeld rijk aan is, is vitamine A. Deze vitamine zuivert de huid en zorgt ervoor dat dode huidcellen verdwijnen. De huid wordt ook gereinigd en beschermd door de aminozuren die in avocado zitten. Omdat er zoals eerder gezegd veel vezels in avocado zitten, gaat de vrucht ook huidveroudering tegen.

9. Cholesterolverlagend

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat avocado goed is voor het cholesterol. Na het eten van avocado verlaagt de hoeveelheid slechte cholesterol namelijk en de hoeveelheid goede cholesterol verhoogt zelfs.

Aan het onderzoek deden personen met een slecht cholesterol mee. Nadat zij dagelijks avocado aten bedroeg de daling van het slechte cholesterol 22% en de stijging van het goede cholesterol 11%. Dit goede effect van avocado valt te verklaren aan de hand van het feit dat avocado veel zogenaamde bèta-sitosterol bevat.

Naast dat deze stof dus goed voor het cholesterol is, wordt deze stof ook als geneesmiddel tegen een prostaataandoening gebruikt en stimuleert het haargroei.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 leukste Amazon Prime series in Nederland

Top 8 Beste Tips Om Te Besparen Op Je Energiekosten