Top 10 Meest Populaire Nederlandse Liedjes uit de Jaren ’60

De jaren ’60 worden muzikaal bepaald door de opkomst van de Britse rockmuziek. Ook in Nederland hebben bands zoals The Beatles, The Rolling Stones en Tom Jones veel succes. Ook de muziek van Nederlandse bodem begint langzaam te veranderen.

De nieuwe, pop(-ulaire) muziek boort een hele nieuwe doelgroep aan; de jongeren. En de nieuwe muzieksterren van eigen bodem worden ook steeds jonger! Hier volgt de top tien van de populairste liedjes in de jaren ’60 in Nederland!

1. Mama, Heintje

Heintje Simons is in 1955 in Kerkrade geboren. In 1965 doet het 11-jarige jongetje mee aan een talentenjacht, waar hij hard meezingt met het Italiaanse nummer “mama” van de Italiaanse kindster Robertino. Hij wint de talentenjacht en krijgt een platencontract.

Van zijn Nederlandse vertolking van dit nummer worden maar liefst 10 miljoen platen verkocht. Het liedje werd grijsgedraaid op de radio en nog steeds kunnen veel mensen de eerste zin meezingen: “Mamaaaa, je bent de liefste van de heeeele wereld!”

Heintje leerde in het Duits, Engels en Frans te zingen en wist zo de hele wereld te veroveren en zelfs uitgenodigd te worden bij de meest invloedrijke show van Amerika van die tijd, de Ed Sullivan Show.

2. Hou je echt nog van mij Rocking Billy, Ria Valk

Ria Valk is in 1949 in Eindhoven geboren, maar nog voordat ze 8 jaar oud is verhuisd het hele gezin naar Amsterdam. Daar wordt de muzikale Ria in 1958 op een talentenjacht door Kees Manders opgemerkt en daarna scoorde ze wat muzikale rolletjes bij de AVRO.

In 1961 kreeg ze haar grote hit met de Nederlandse vertaling van een Zweeds liedje ‘Hou je echt nog van mij Rockin’ Billy’. Haar liedjes waren meestal vrolijk en humoristisch.

Ria Valk is tot op de dag van vandaag nog actief in de showbizz. Op 11 februari 2021 stond de release van haar laatste single gepland om haar 80-jarige leeftijd mee te vieren, maar deze is door de corona uitgesteld.

3. Grote Beer, Cocktail Trio

Het zangtrio met de naam Cocktail Trio is eigenlijk per toeval ontstaan in de jaren ’50. Het enorme muzikale talent van het trio ging gepaard met een behoorlijke doses humor en in de jaren ’60 scoren ze de ene Nederlandse hit na de andere.

De hits zijn allemaal gebaseerd op gemakkelijke deuntjes uit Amerika die zijn voorzien van een lollige Nederlandse tekst. Van hun liedje ‘Het Vlooiencircus’ hebben we nog steeds de uitspraak ’Die zien we nooit meer… te-rug!’.

Aan het einde van de jaren ’60 begint hun succes wat af te nemen. Ze gaan het schnabbelcircuit in en maken nog veel pakkende reclamespotjes, maar scoren geen nieuwe hits meer.

4. Ben ik te Min, Armand

De in 1946 geboren artiest Armand is Eindhovenaar, hippie en cannabisroker in hart en nieren. Hij was een van de eerste protestzangers van ons land.

In 1967 behaalde hij voor het eerst een hit met het nummer ‘Ben ik te min?’ Het liedje stond maar liefst 14 weken achter elkaar in de Nederlandse top 40.

Alhoewel het moeilijk voor Armand was om een platenmaatschappij te vinden voor zijn politiek geëngageerde en pro softdrugs liedjes wist hij toch ieder jaar met een nieuwe single te komen, maar zijn grootste succes ‘Ben ik te Min?’ wist hij niet meer te evenaren.

Op 14 december 2011 maakte Ali B met rapster Nina een rap-versie van het nummer, waardoor de originele versie weer hernieuwd in de belangstelling kwam.

5. Het land van Maas en Waal, Boudewijn de Groot

Frank Boudewijn de Groot is op 20 mei 1944 in een Japans interneringskamp in Jakarta (toen Batavia) geboren. Zijn moeder (“Moeder”) overleed een jaar na zijn geboorte. Na de oorlog keerde de rest van het gezin terug naar Nederland en Frank werd ondergebracht bij een tante in Haarlem (“Tante Julia”). In 1952 verhuisde het gezin naar Heemstede en hier leerde hij Lennaert Nijgh kennen, die zijn boezemvriend werd en later de teksten van veel liedjes voor hem schreef.

In 1964 kreeg hij een platencontract, maar het duurde tot 1967 voordat hij echt in Nederland doorbrak en een nummer 1 hit scoorde met het carnavaleske nummer ‘Het Land van Maas en Waal’.

6. Brandend Zand, Anneke Grönloh

Het liedje ‘Brandend Zand’ is een vertaling van het Duitse nummer ‘Heißer Sand’ van een Duits Schalgersduo. Het nummer werd door Johnny Hoes vertaald in het Nederlands en hiermee ging de toen 20-jarige Anneke Grönloh naar het Songfestival van Knokke.

Het aanstekelijke liedje werd een groot succes en stond maar liefs 26 weken in de hitparade, waarvan 2 weken op de eerste plaats. Van de single werden wereldwijd maar liefs 4,5 miljoen exemplaren verkocht.

7. Ritme van de Regen, Rob de Nijs

Het nummer Ritme van de Regen is een Nederlandse cover van het liedje “Rhythm of the Rain, uitgebracht door de Amerikaanse zanggroep The Cascades. Gerrit den Braber zorgde voor de Nederlandse vertaling.

Rob en zijn band “The Lords” wonnen in 1962 de “Tuk op Talent” talentenjacht in het Concertgebouw. De hoofdprijs was een platencontract. Het nummer ‘Ritme van de Regen’ werd als 3e single uitgebracht en stond wekenlang in de hitparade genoteerd.

Van de platendeal die The Lords hadden gewonnen werden 3 singles uitgebracht. De band kreeg daar gezamenlijk een totaal van 150 gulden voor. Voor Rob betekende het de grote doorbraak bij het Nederlandse publiek, en dat heeft hem zeker geen windeieren gelegd.

8. Ik heb eerbied voor jou grijze haren, Gert Timmerman

De zanger Gert Timmerman werd op 8 juni 1935 in Enschede geboren. Als kleine jonge toonde hij al een enorme belangstelling voor muziek. Hij probeerde aan de bak te komen als zanger van Duitse schlagerliedjes, maar had maar middelmatig succes hiermee.

In 1963 scoorde hij zijn eerste Nederlandse hit met het nummer ‘Ik heb eerbied voor jou grijze haren’ waar een kleine half miljoen exemplaren van werden verkocht.

In datzelfde jaar trouwde Gert met Hermien. Zij zong dus niet mee op de eerste versie. Het duo scoorde hun eerste grote hit met ‘Shalalie, Shalala (Alle duifjes op de dam)”.

9. Spiegelbeeld, Willeke Alberti

Willeke Alberti werd op 5 februari 1945 in Amsterdam geboren, als oudste dochter van volkszanger Willy Alberti. In een duet met haar vader bracht ze in 1958 op 11-jarige leeftijd al haar eerste single uit, ‘Zeg pappie ik wilde u vragen’.

In 1963 bracht ze haar eerste succes uit op single. Het liedje ‘Spiegelbeeld’ was goed voor een gouden plaat. Ze werd de lieveling van het Nederlandse volk.

10. Kom uit de bedstee, Egbert Douwe

Het op 2 maart 1968 uitgebrachte nummer ‘Kom uit de bedstee mijn liefste” is eigenlijk geboren als een grap.

Veronica DJ Rob Out en Peter Koelewijn zaten in de kroeg. Rob beweerde dat hij een best een goede zangstem had dus Peter daagde hem uit om naar de studio te komen en een duet met hem te zingen. Hij had hiervoor een Nederlandse tekst gemaakt voor het Engelse nummer ‘Come to my bedside,my darling’ van Eric Andersen(1964). Achteraf bleek dat Peter Koelewijn expres zijn microfoon had uitgezet.

Het nummer stond in het totaal 12 weken in de Nederlandse Top 40, waarvan 1 week op nummer 1.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Nederlandse Podcasts Over Beleggen

Top 10 Meest Populaire Liedjes Van De Jaren ’60