Top 10 Meest Populaire Liedjes Van De Jaren ’60

De jaren ’60 worden ook wel het begin van onze moderne tijd genoemd. Het waren roerige tijden; flowerpower, hippies, provo’s en nozems zetten de trends voor de jeugd. Een periode van verzet, bevrijding, democratisering en ontwikkeling.

De zoetsappige muziek van de jaren ’50 verdwijnt, en de rock gaat erin! De jaren 60 staan bol van de grote muzikanten en bands die we vandaag de dag nog steeds kennen. Hier volgt onze Top 10 van de beste liedjes uit deze periode!

1. Satisfaction, The Rolling Stones

Wie nog nooit van The Rolling Stones of het nummer ‘(I can’t get no) Satisfaction’ heeft gehoord, komt waarschijnlijk niet van onze planeet.

De Britse rockband is in 1962 opgericht en bestaat nog steeds! Hun repertoire bevat rock-‘n-roll nummers, blues, reggae, country, punk en hardrock. De band heeft meer dan 50 hits op hun naam staan zoals ‘Angie’, ‘Sympathy for the Devil’, ‘Paint It Black’ en ‘Start Me Up’.

Het nummer ‘Satisfaction’ is in 1965 geschreven door zanger Mick Jagger en gitarist Keith Richards. Met dit nummer wisten The Rolling Stones de nummer 1 notering in Amerika te halen en wereldwijd door te breken.

2. Help, the Beatles

In de jaren 60 domineerde de nieuwe muziek afkomstig uit Engeland. The Beatles werden opgericht in 1960 en worden wel ‘de meest invloedrijke band van de huidige popmuziek genoemd’.

Het nummer ‘Help! (I need somebody)’ staat op de gelijknamige LP waar ook het nummer ‘Yesterday’ op staat. Het nummer kwam op 17 mei 1965 uit en stond wekenlang op de Nederlandse nummer 1, totdat het door The Rolling Stones ‘Satisfaction’ werd verdreven.

3. It’s Now or Never, Elvis Presley

Met The King himself op onze nummer 3 hebben we de meest invloedrijke zangers en bands aller tijden op een rijtje staan.

Elvis is wat ouder dan de Stones en de Beatles. Zijn muziekcarrière begon in de jaren 50. Hij hield zich in de jaren 60 voornamelijk bezig met het maken van films, waarbij hijzelf uiteraard de soundtrack en de rest van de muzikale intermezzo’s verzorgde.

Het nummer ‘It’s Now or Never’ is uitgebracht in 1960,als de single van de LP Elvis is Back! Van deze single gingen meer dan 5 miljoen exemplaren over de toonbank. Het is zijn best verkochte single ooit, en dat is de reden dat wij juist dit liedje van Elvis hebben opgenomen in onze Top 10.

4. Aquarius/Let the Sunshine In – The 5th Dimension

The 5th Dimension is een kwintet opgericht begin jaren 60 in Amerika, maar pas in 1965 namen ze deze naam aan.

De bandleden waren allemaal onder de indruk van de musical Hair, die in de kleine theaters in New York speelde. Ze koppelden het openingsnummer ‘Aquarius’ aan het nummer ‘The Flesh Failures’ en brachten het uit als 1 nummer wat 7 minuten duurde.

Er kwam een iets kortere versie voor op de single, en het nummer werd nogmaals ingekort voor de radio.

Tot op heden is het nog steeds het enige lied afkomstig uit een musical dat in Amerika op de Top 1 heeft gestaan, en groep heeft voor de uitvoering in 1970 2 Grammy’s ontvangen.

5. Suzy Q., Creedence Clearwater Revival

Het nummer ‘Susy Q.’ is niet door Creedence geschreven, maar werd in 1957 door de Amerikaanse muzikant Dale Hawkins uitgebracht. Hij had er maar matig succes mee.

Het nummer was een paar keer gecovered door andere muzikanten (waaronder bijvoorbeeld in 1964 door The Rolling Stones), In 1968 nam Creedence het nummer op als tweede single voor hun debuutalbum met de bandnaam. Dit is de meest bekende uitvoering van dit nummer en hiermee wisten ze tot in Europa door te breken.

De band had maar een kort bestaan, van 1965 tot 1971, maar wist in deze tijd toch behoorlijk wat hits te scoren met andere covers zoals het ‘I Put a Spell on You’ en ook met eigen nummers.

6. These Boots Are Made For Walkin’, Nancy Sinatra

Dit liedje is geschreven door Lee Hazlewood en in februari 1966 werd het op single uit uitgebracht en gezongen door Nancy Sinatra. Het werd wereldwijd een nummer 1 hit.

Nancy is de dochter van de populaire Amerikaanse zanger Frank Sinatra. In de tweede helft van de jaren 60 had ze meerdere hits, waaronder het duet met haar vader ‘Something Stupid’, wat in 2002 gecovered werd door Nicole Kidman en Robbie Williams.

7. Sound of Silence, Simon & Garfunkel

Het nummer ‘The Sound of Silence’ wat in 2015 heel populair werd in de cover van de metalband Disturbed, is eigenlijk geschreven door het Amerikaanse duo Simon & Garfunkel wat in 1963 was ontstaan.

In januari 1966 behaalde de geremixte studioversie van dit nummer de nummer 1 positie in de Amerikaanse hitlijsten. Hun rustige muziek en de harmonieuze stemmen zijn nog steeds bij heel veel mensen geliefden ze hebben in de 10 jaar dat ze samen optraden heel veel hits gescoord.

Hun muziek werd gebuikt als de soundtrack voor de klassieke film The Graduate in 1967 en het duo wist 5 Grammy Awards in de wacht te slepen voor hun albums. Sommige van hun liedjes hebben inmiddels de status als evergreen verdiend.

8. Born to be Wild, Steppenwolf

De Canadese band Steppenwolf bracht het nummer ‘Born to be Wild’ uit als derde single van hun debuutalbum wat de naam van de band draagt. Dit gebeurde op 19.mei 1968.

Het nummer zorgt voor een belangrijk moment in de muziekwereld, en het wordt gezien als het allereerste heavy-metal nummer, voornamelijk omdat in de tekst de woorden “heavy metal thunder” worden gezongen.

Het liedje werd een jaar later gebruikt in de motorfilm Easy Rider, en daarmee werd de populariteit van het liedje onder de motorrijders nogmaals bekrachtigd.

‘Born to Be Wild’ is door heel veel band gecoverd, waaronder Slade, The Cult, Ozzy Osbourne, Kim Wilde en Status Quo, maar de originele versie van Steppenwolf blijft regelmatig in de jaarlijkse Top 100 Aller Tijden verschijnen.

9. California Dreamin’ – The Mamas & The Papas

Je kunt geen top 10 over de muziek van de jaren 60 schrijven zonder het over The Mamas & The Papas te hebben. Deze toonaangevende Amerikaanse band wist samen met The Byrds en The Beach Boys de zogenaamde Britse invasie te overleven. De band bestond uit 2 vrouwen en 2 mannen, die harmonieus en in canon zongen.

Hun eerste hit ‘California Dreamin’’, is meteen de hit geweest waarmee ze het meeste succes hebben geboekt en die tot op de dag van vandaag nog wel eens te horen is.

De band werd vooral geassocieerd met hippies, vanwege hun openlijke gebruik van weed en andere psychedelische substanties, wat in hun muziek goed terug te horen is.

In 1968 viel de band uit elkaar omdat een van de vrouwelijke bandleden getrouwd was met een van de zangers, maar een verhouding begon met de andere mannelijke zanger van de band.

10. Nights in white Satin, Moody Blues

Een persoonlijke favoriet in deze Top 10 is een nummer van de Britse band The Moody Blues. De groep bestaat al sinds het begin van de jaren 60, maar pas in 1966 vormt de steeds wisselende band de formatie die we nu kennen als Moody Blues.

Net als veel artiesten genoten de bandleden van de Moody Blues van de hernieuwde populariteit van marihuana en LSD en andere hallucinogenen. En net als bij veel Britse bands is dit goed in de muziek te horen. Het nummer ‘Nights in White Satin’ kwam uit in 1967 en is de meest bekende hit van de band.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Populaire Nederlandse Liedjes uit de Jaren ’60

Top 10 Grootste Carnavalskrakers Aller Tijden