Top 10 Meest Bekende Poolse Liedjes

Bij het horen van echte traditionele Poolse muziek krijgen de meeste mensen visioenen van dames in Poolse klederdracht, die gearmd de mazurka’s en polonaises dansen.

Maar Polen heeft nog veel meer muzikaal talent!

Het meest bekende Poolse liedje is een melodie van Chopin. Polen zijn verzot op folklore. Daarom worden oude volksliedjes vaak in een volledig nieuw jasje gestoken.

Bekijk hier de 10 beste Poolse liedjes van toen en nu!

1. Nocture op.9 No.2

Op nummer 1 staat natuurlijk de befaamde Nocture op.9 No.2 van de wereldberoemde Poolse componist/pianist Frédéric Chopin.

Hij leefde van 1810 tot 1849, en schreef zijn beste composities op 20-jarige leeftijd. Hij hoort thuis in het rijtje van klassieke grootheden zoals Bach, Beethoven en Mozart.

In de pianocomposities van Chopin zijn heel veel treaditionele Poolse muziek invloeden te herkennen.

Hij leed aan slapeloosheid en schreef veel van zijn composities midden in de nacht. Hij noemde deze ‘noctures’.

Toen deze later werden aangepast voor andere instrumenten, brachten de violisten de ware romantische emoties van het werk naar boven.

Wel een beetje jammer dat Chopin zijn composities niet wat betere titels heeft gegeven. Deze titel, Nocture op9. No.2 zegt je waarschijnlijk niets.

Maar wedden dat je deze melodie herkent zodra je de eerste tonen hoort?

2. Czerwone korale

In Polen heeft een opleving van de volksmuziek plaatsgevonden. Groepen zoals de Poolse Folk-Rock groep BRAThANKI hebben hier zeker toe bijgedragen!

De in 1998 opgerichte band BRAThANKI bestaat uit een groep van 4 vrienden.

Hun muziek laat zich nog het beste omschrijven als een combinatie van Poolse, Hongaarse en Tsjechische muziek, gecombineerd met rock.

In 2000 brachten ze een album uit met de naam Ano! Het nummer ‘Czerwone korale’ werd op single uitgebracht en stond heel lang op nummer 1 in de Poolse hitparade.

De titel laat zich vertalen in ‘bloedkoraal’.

Een paar maanden na het uitkomen van dit nummer werden ze beschuldigd van plagiaat. Het liedje zou zijn gestolen van de Hongaarse muzikant Ferenc Sebő.

De sympathieke band beweerde dat ze écht ervan overtuigd waren dat het om een oud Pools volksliedje ging van een onbekende schrijver.

Niet lang daarna werd Sebő onderdeel van de band.

De bekende Poolse acteur Paweł Deląg speelt mee in de videoclip van deze Poolse meezinger.

3 Uwodzenie

Het nummer Uwodzenie (‘Versieren’) van de Warsaw Village Band is uitgebracht in 2020. Het stond wekenlang op de nummer 1 van de Poolse hitparade.

De band speelt folkmuziek waarin nieuwe elementen en invloeden verwerkt zijn en zijn vooral bekend vanwege hun sociaalkritische songteksten.

Volgens hun eigen ‘creatief manifest’ heeft het communisme in Polen plaats gemaakt voor massacultuur wat een verlies betekent van de Poolse culturele identiteit.

Ook in dit nummer hoor je duidelijk de mengelmoes tussen oud en nieuw.

De band maakt veel gebruik van traditionele instrumenten zoals de mondharp, de draailier, de lijsttrommel en de Suka.

De Warsaw Village band is ook te zien en horen geweest op verschillende internationale festivals, en boekt vooral bij onze oosterburen veel succes.

4. Pedza Konie

De Poolse folkrockgroep Golec u Orkiestra is opgericht in 1998 door de tweelingbroers Paweł en Łukasz Golec.

De vierkoppige band speelde voornamelijk op feesten en partijen Hun repertoire bestaat uit een mengelmoes van traditionele en popmuziek.

In 1999 werd het eerste album opgenomen en begonnen ze landelijk veel succes te krijgen. Ze werden de populairste folk-rockband van het land.

Eén van hun grootste hits is het nummer Pedza Konie, wat “paarden racen” betekent. Waar het lied over gaat, is mij echt een raadsel, maar het deuntje is absoluut aanstekelijk!

5. Bosa

De Poolse zangeres en pianiste Anna Maria Jopek speelt een mix van jazz en bekende Poolse volksmuziek.

Ze baarde in 2000 veel opzien met haar album Bosa, waarop het gelijknamige nummer verscheen.

Het nummer Bosa wordt gezien als een van haar sterkste nummers. In dit nummer zijn duidelijk de Poolse traditionele muziekstijlen te horen.

Haar jazzy zang maakt het nummer hip en onweerstaanbaar lekker om te horen!

De in 1970 geboren zangeres stond in 2000 met haar band in het voorprogramma van Sting. Haar eerste Engelstalige album verscheen in 2005.

6. Jeśli Tylko Chcesz

Dit liedje is een van de meest favoriete karaoke nummers van Polen. Het is uitgebracht in 2002 door de Poolse zangers Jan Borysewicz & Paweł Kukiz.

Het is het enige album dat de 2 zangers samen uit hebben gebracht.

Het nummer is een krachtige, emotionele ballade. De tekst is simpel (tenminste, als je Pools verstaat) maar effectief.

Het verhaal vertelt over een meisje wat graag danst en met haar liefje in de auto zit.

Het schijnt een heel goed liedje te zijn voor als je Pools wilt leren. Dat nemen we dan maar ter kennisgeving aan.

7. Nie Daj Sie

Het opzwepende refrein van het liedje Nie Daj Sie (Geef niet op) wordt gezongen door de Poolse zangeres Dora.

Ze is een hele bekende zangeres in Polen en weet met haar controversiële fotoshoots vaak de pers te halen.

Haar grootste hit ‘Nie Daj Sie’ is uitgebracht in juni 2008. Het liedje werd wekenlang kapot gedraaid op de radio en ontving lovende kritieken.

Ook als je geen Pools spreekt of verstaat, ligt dit nummer makkelijk in het gehoor. De aparte stem van de zangeres is zo verleidelijk dat je gaat wensen dat je de taal verstaat.

8. Stacia Warszawa

Lady Pank is de naam van een populaire Poolse rockband die in 1981 werd opgericht.

Het door hen uitgebrachte liedje over de hoofdstad van Polen “Stacja Warszawa” (“Warsaw Station”) wordt in Polen beschouwd als één van de mooiste luisterliedjes allertijden.

Het liedje gaat natuurlijk over de Poolse hoofdstad Warsaw. De tekst neemt je (in het Pools) mee over een route die begint bij het beroemde centraal station van Warsaw.

Daarna wordt je meegenomen, dwalend door de prachtige straten en langs veel historische gebouwen en plaatsen in de stad. De tekst en de melodie druipen van de melancholie.

Ik stel me zo voor dat dit de Poolse tegenhanger is van onze Nederlandse folklore hit ‘Aan de Amsterdamse Grachten’.

Dit typisch Nederlandse lied is geschreven door Pieter Goemans en is enorm bekend geworden gezongen door de bekende Nederlandse chansonnier Wim Sonnevelt.

9. Urke

De Poolse muziekgroep Wilki (Wolven) is een alternatieve/poprockband uit Warschau. De zevenkoppige band bestaat al sinds 1991 en wordt ook wel de Poolse U2 genoemd.

Het nummer Urke is een van de grootste hits van de band. Het jagende tempo is erg aanstekelijk en de muziek spreekt absoluut tot de verbeelding, ook als je de taal niet verstaat.

Wilki heeft ook Engelse nummers geschreven. Ze staan momenteel onder contract bij Sony en zijn bezig met de opnames van hun eerste Engelstalige album.

Het nummer Urke zal daar ook op staan. Ik kijk ernaar uit, want ik wil nu wel eens weten waar het liedje wat zeer in je hoofd blijft hangen over gaat.

10. Dat Poolse Liedje

In 1972 bracht onze eigen Amsterdamse cabaretier Frans Halsema het nummer “Herkent u dit Poolse Liedje” uit.

Frans zingt natuurlijk in het Nederlands, maar het koor zingt in het Pools.

Het nummer heeft in de jaren ‘70 veel radiotijd gekregen in Nederland, omdat het zo lekker opgewekt was. In Polen werd het pas veel later bekend.

Ik kan me voorstellen dat de Polen zich ietwat vereerd voelen dat onze Frans een lied schreef over Poolse liedjes, maar of het echt een succes was in Polen betwijfel ik.

Voor de Polen moet de Nederlandse taal net zo onbegrijpelijk klinken als andersom.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Spaanse Rappers

Top 10 Meest Gebruikte Egyptische Scheldwoorden