Top 10 Lekkerste Traditionele Pakistaanse Gerechten

De Indiase en Pakistaanse keuken staan bekend om hun aromatische elementen waarin hartig, zoet en pittig gecombineerd worden.

In de Indiase keuken gaat het om de groenten en kruiden. In Pakistan is vlees het belangrijkste onderdeel van het gerecht.

Het lekkerste, traditionele Pakistaanse gerecht is de Kip Karahi. Deze pittige curry stoofpot met kip, maar ook de Daal en andere vegetarische gerechten zijn om te smullen!

Meer weten over de Pakistaanse keuken? Lees snel verder!

1. Kip Kahari

Kip Kahari

‘Kip Karahi’ is vernoemd naar de pan waar het gerecht in gemaakt wordt. De pan is de Indiase/Pakistani variant op de Chinese wokpan.

De pan wordt gebruikt om in te frituren, maar ook om heerlijke stoofschotels in te maken.

Een traditionele Karahi wordt gemaakt van een basis van groene peper en tomaat, met daarin gestoofd vlees.

Dit kan kip zijn, maar ook lamsvlees of rundvlees. De vega- versie met tofu wordt steeds populairder. Het wordt meestal geserveerd met naan.

In Pakistan en in India wordt dit gerecht veel gegeten als late-night snack. Het is een populair gerecht voor take-away, en je koopt het per kilo, of halve kilo.

2. Bhindi

Bhindi

Bhindi is een typisch Pakistaans, vegetarisch gerecht. De hoofdbestanddelen van dit gerecht zijn okra en uien.

Okra is een vreemde groente in de Nederlandse keuken en wordt maar weinig gebruikt. Okra is niet alleen lekker, maar ook supergezond.

Het is goed tegen de vermoeidheid, cholesterol verlagend, ontstekingsremmend, reinigend en het bevat foliumzuur wat goed is voor vrouwen die zwanger zijn.

Bhindi wordt in Pakistan vaak gegeten als bijgerecht, maar kan ook prima gegeten worden als hoofdgerecht met gekruide rijst of naan.

3. Daal

Daal

Daal is het woord dat gebruikt wordt voor linzen. Daal is in principe de Indiaas/Pakistaanse variant op onze linzensoep.

Daal is een voedzame soep die gemakkelijk te maken is. Daal (Dahl, Dal) wordt gemaakt van ontvliesde peulvruchten en op smaak gebracht metspecerijen en kruiden.

Het wordt vaak gegeten met brood, zoals naan, roti of chapati, of met rijst en groenten.

In sommige streken wordt de daal over de rijst met groeten uitgegoten op het bord, of in het kommetje samengevoegd.

Daal bevalt veel eiwitten en is daarom ook erg geliefd bij de mensen die geen of weinig vlees of vis in hun dieet hebben.

Net zoals bij onze erwtensoep, de tweede dag is altijd lekkerder dan de eerste dag, dus wil je Daal gaan maken, maak voldoende!

4. Kofta Anday

Kofta Anday

Een typisch Pakistani gerecht dat het heel goed doet overzees is de Kofta Anday, de Pakistaanse gehaktballetjes gesmoord in een lekkere pittige currysaus, en gerserveerd met een hard gekookt en daarna gefrituurd ei.

Kofta Anday is een van de typisch Pakistaanse gerechten die ook vaak op de menukaart staan van Pakistaanse en Indiase restaurants over de hele wereld.

Het is dan ook iets minder spicy, en je kunt het eten met rijst en groenten of versgebakken naan brood.

Het recept bestaat uit 3 delen; de saus, de gehaktballen en de gekookte eieren. Het voordeel van lekker kruidig eten is dat je het voedsel lang in de ijskast kunt goedhouden.

Natuurlijk dien je de gekookte en daarna gefrituurde eieren wel vers te maken.

4. Biryani

Biryani

Biryani is een gerecht van gele rijst, gemixt met kip of rundvlees.

De gele kleur van de rijst ontstaat doordat er verschillende kruiden en specerijen aan de rijst toegevoegd worden tijdens het koken.

Een van die kruiden is kurkuma. Kurkuma heeft een specifieke bittere smaak, en al bijverschijnsel dat het de rijst geel kleurt.

Andere ingrediënten van het gerecht zijn gekookte citroenen, tomaten en aardappelen aan de gele rijst toegevoegd.

Biryani wordt als een typisch traditioneel gerecht gezien, beetje vergelijkbaar met de stoofpotjes van oma.

Het wordt meestal gegeten met een dressing van komkommer en yoghurt of een frisse muntdressing, omdat het geheel nogal machtig is.

5. Kip Tikka

Kip Tikka

Kip Tikka is een van de meest populaire gerechten in Pakistan zelf, maar wordt ook in India heel veel gegeten.

De grote brokken kip worden gemarineerd in traditionele kruiden en dan paar uur weggezet zodat de kruiden goed kunnen intrekken. Daarna wordt het tot in de perfectie gegrild.

Kip Tikka is niet zo heel pittig. Het vlees is behoorlijk droog. Daarom wordt het vaak geserveerd met een frisse munt dressing.

Ondanks dat er in heel Pakistan een verbod op alcohol geldt, wordt er veel bier gebrouwen en wijn gemaakt.

De meeste pakistanen drinken niets tijdens het eten. Soms wordt er water of een glas rode wijn geschonken.

6. Seekh Kabab

Seekh Kabab

Seekh-kabab wordt gemaakt van rundvlees wat met veel kruiden de typische Pakistaanse smaak heeft gekregen.

Omdat het gemaakt wordt met koeienvlees zul je dit gerecht niet in India tegen komen. Daar maken ze een vergelijkbaar recept, maar dan van kippenvlees.

De Seekh kabab wordt traditioneel op een open vuur bereid, vergelijkbaar met onze bbq.

Door het goed onder controle houden van de hitte en regelmatig inwrijven met een kruidenpasta terwijl het op het vuur licht blijft het vlees heerlijk sappig.

7. Channa

Channa

Channa betekent in het Urdu (de officiële taal die in het land gesproken wordt) kikkererwten.

Het is een van de meest gegeten snacks in Pakistan. Pakistan is het land van de eetstalletjes en dit gerecht wordt vaak als een ‘on-the-go’ snack gezien, zoals wij een patatje friet eten.

De kikkererwten worden gemengd met tomaat, ui, okra, pepers.

Daar wordt een zelfgemaakte kruidige saus aan toegevoegd en dan wordt het geheel gesudderd totdat de groeten veranderen in een dikke soapachtige substantie en de kikkererwten helemaal gaar zijn.

Deze smakelijke, lichte bonenschotel heeft een bitter-zoete smaak. Het gerecht wordt meestal gegeten met versgebakken naan.

8. Samosa

Samosa

Waar de samosa van origine vandaan komt is niet helemaal zeker. Veel Aziatische en Arabische landen hebben een soort van Samosa variatie in hun traditionele keuken opgenomen.

De kleine envelopjes worden gemaakt van een soort van bladerdeeg of filodeeg en daarna gevuld met een mengsel van erwten, ui, aardappel, kruiden en gekookt kippenvlees

De samosa wordt daarna gefrituurd.

Het gefrituurde driehoekje wordt vaak als voorgerecht of bijgerecht geserveerd.

Een absoluut heerlijke snack, zeker met een beetje chutney! Zelfs zo lekker dat het vaak door de westerlingen als hoofdgerecht wordt gegeten.

9. Sajji

Sajji

Sajji is een van de belangrijkste gerechten uit de traditionele Pakistaanse keuken.

Het wordt gemaakt van een groot stuk kip of lam, wat wordt gevuld met rijst en gecoat wordt met een overheerlijke groene papaya pasta.

Daarna wordt het vlees aan een spies geregen en heel langzaam geroosterd. Dit kan uren in beslag nemen.

Het is dan ook een typisch gerecht wat gegeten wordt bij bijvoorbeeld familiebijeenkomsten, of belangrijke visite.

Qua bereidingstijd en serveer gelegenheden kun je Sajji kun nog het best vergelijken met een varken aan het spit.

Het is een hele hoop werk, maar dan heb je ook wel iets echt heel bijzonders.

10. Nihari

Nihari

Een van de allerlekkerste stoofschotels van Pakistan is de Nihari.

Het gerecht heeft een zeer lange bereidingstijd (van minimaal een dag) en is daarom geen gerecht wat dagelijks gegeten wordt.

Nihari is een vleesgerecht wat heel langzaam, over een tijd van 24 uur, gekookt wordt. Daarna wordt het langzaam gekookte vlees verder gestoofd in een kruidenpasta.

Het langzame kookproces zorgt ervoor dat het beenmerg (het binnenste, zachtere gedeelte van een bot) in het gerecht opgenomen wordt.

Wat mij betreft, is Nihari een van de allerlekkerste en meest smaakvolle vleesgerechten van de wereld.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Traditionele Griekse Dansen

Top 10 Lekkerste Traditionele Mexicaanse Desserts