Dit Is De Reden Waarom Je Een Paardenbloem Laat Staan

De paardenbloem is veelal gezien als een lelijk en hardnekkig onkruid dat je maar niet weg krijgt. Men is over het algemeen niet te spreken over dit stukje groen. En we doen er dus vaak van alles aan om het uit onze tuin te weren.

Echter realiseren velen niet dat de paardenbloem een heel belangrijke functie heeft. En nee, daar bedoelen wij niet mee dat de paardenbloem zo leuk is om te blazen als het uitgebloeid is.

Veel insecten zijn enorm afhankelijk van de paardenbloem. Loop maar eens langs een veld vol paardenbloemen en je vindt al gauw de zwermen bijen, kevers en andere insecten. Deze felgele plant is essentieel voor de eerste maaltijd van deze kleine insecten.

1. Paardenbloem heel belangrijk voor insecten

De paardenbloem staat in bloei van maart tot en met mei. En meteen na de winter, zijn er vrij weinig bloemen beschikbaar voor de hongerige bijtjes, hommels, kevers, vlinders en andere insecten. Hier biedt de paardenbloem deze beestjes de uitweg. Door de vroege bloeiperiode van de paardenbloem, kunnen deze insecten heerlijk genieten en aansterken van de nectar. Ook voor sommige vogels is het de eerste gemakkelijk beschikbare voedsel bron. Distelvinken en huismussen peuzelen heerlijk het zaad op.

2. Ook heel goed voor de mens

En niet alleen voor deze diertjes is de paardenbloem onweerstaanbaar. De paardenbloem is ook heel interessant voor onszelf. De jonge bladeren ervan zijn namelijk eetbaar en zitten boordevol vitaminen en antioxidanten.

Van de wortels kun je heerlijke koffie maken en de bloemen kun je omtoveren tot smakelijke wijn. De paardenbloem is bovendien erg effectief voor het tegengaan van buikpijn als u er thee van maakt of als kruid goed voor het behandelen van huidaandoeningen, astma, lage bloeddruk, constipatie, verkoudheid opvliegers en nog veel meer.

De paardenbloem is dus goed voor zowel de natuur als mens. Bovendien zorgt de paardenbloem door de vele bezoekjes van de insecten ook nog eens een heel belangrijk onderdeel voor het bestuivingsproces waar we allemaal voordeel uithalen.

De bijtjes, vlinders en andere insecten hebben wij en de natuur hard nodig voor overleven en goed leven.

De les van vandaag? Wees voorzichtig met het maaien en weghalen van de paardenbloem want zo slecht is hij dus niet.

Wat vond je van dit artikel?

Top 8 Beste Keukenspullen Die Elke Student Moet Hebben

Dit is hoe Linda de Mol er 30 jaar geleden uitzag