Whatsapp is één van de meest populaire instant messaging apps ter wereld. Het bedrijf dat inmiddels overgenomen is door facebook heeft meer dan anderhalf miljard gebruikers wereldwijd waarvan ruim een miljard het maandelijks gebruikt.
Samen verzenden ze maar liefst 60 miljard (!) berichten per dag. Met zoveel gebruikers is het duidelijk dat de service wereldwijd door een grote verscheidenheid aan mensen gebruikt wordt en daarom ook instaat moet zijn om op veel besturingssystemen te werken.
Wat direct ook één van de redenen van het succes achter WhatsApp was. Het was namelijk één van de eerste Messenger diensten die op alle vijf de grootste besturingssystemen werkte en ook op veel oude versies van deze systemen gewoon werkzaam bleef.
Ondersteuning oude besturingssystemen
Hier is begin 2020 verandering in gekomen. WhatsApp is namelijk gestopt met de ondersteuning van een aantal oude versies van de verschillende besturingssystemen. Op sommige besturingssystemen werkt WhatsApp zelfs op relatief jonge versies niet meer.
Nu zal dat voor de meeste mensen geen probleem zijn geweest maar mensen die nog op een zeer oude telefoon vertrouwden zijn hierdoor wel in de problemen gekomen. Zeker in de derde wereld zijn telefoons die op zeer oude besturingssystemen draaien nog vrij gewoon. Maar ook in de westerse wereld zijn veel mensen hier tegenaan gelopen.
Denk bijvoorbeeld maar aan oudere mensen die niet de noodzaak zien om steeds een nieuwe mobiele telefoon te kopen. Plots was het ook voor hen niet mogelijk om gebruik te maken van waarschijnlijk één van hun meest favoriete apps om met familie of vrienden in contact te zijn.
Geen officiële lijst
WhatsApp heeft overigens nooit een lijst vrijgegeven van telefoons waarvan de ondersteuning beëindigd is geweest. Dit alles hebben ze simpelweg verpakt in een korte update aan een oude blogpost waarin ze een gedeelte over het stopzetten van de ondersteuning hebben toegevoegd. Hierin is dus bekend geworden dat Whatsapp niet meer werkt op telefoons die op één van de volgende besturingssystemen draaien:
- Android versies ouder dan 2.3.3
- Windows Phone (per 31 december 2019)
- iOS 6 en ouder
- Blackberry OS en BlackBerry 10
Gebruikers van deze besturingssystemen konden in de anderhalf jaar voordien overigens al geen nieuwe accounts meer aanmaken. Wanneer je telefoon momenteel op één van bovenstaande systemen draait is WhatsApp dus absoluut niet mogelijk. WhatsApp raadt zelf aan om een telefoon met Android 4 en hoger of iOS 8 en hoger aan te schaffen om in ieder geval tot rond 2025 zeker te zijn van een werkende applicatie.