Noodevacuatie Woltersum en omgeving

Verplichte evacuatie van 800 mensen van start

vrijdag 6 januari 2012

WOLTERSUM – In de vroege vrijdagochtend is besloten het gebied rondom Woltersum te evacueren. Er sijpelt zo veel water door de dijk van het Eemskanaal dat besloten is geen enkel risico te nemen en over te gaan tot een niet vrijwillige evacuatie.

De verzadigde dijk van het Eemskanaal bij Woltersum lekt sinds donderdagnacht kwelwater en tientallen inwoners zijn de hele nacht druk doende geweest zandzakken tegen de dijk te plaatsen om het doorsijpelende water te keren.

De verplichte evacuatie, waartoe de plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio, Yvonne van Mastrigt, heeft besloten, betreft naast Woltersum (waar 330 mensen wonen) en Wittewierum ook delen van Ten Boer en Ten Post. Grofweg het gebied tussen de westzijde van het Eemskanaal en de N360.

In totaal gaat het om zo’n 800 mensen die hun huis hebben te verlaten. De evacuatie verloopt in fasen, te beginnen in Woltersum.

Assistentie van Defensie

Tientallen militairen, geassisteerd door leden van de Nationale Reserve zijn richting Woltersum gestuurd om bij de evacuatie te assisteren. Wanneer de politie bewoners waarschuwt te vertrekken hebben de bewoners een half uur om hun spullen te pakken.

Opvang

Die mensen die niet bij vrienden of familie terecht kunnen, worden opgevangen in sporthal de Tiggelhal in Ten Boer en sporthal Zernike in Groningen.

Vanaf vier uur vrijdagochtend vliegen er helikopters boven het gebied en rijden er ME-wagens door Woltersum.

Wat vond je van dit artikel?

Ferhat Gorgülü en Jelle Wagenaar onder contract