Top 10 Beste Nederlandstalige Disney Liedjes

Wie vindt het nou niet leuk om liedjes uit zijn of haar jeugd terug horen?

De Disneyfilms staan bol van de meezingers die je nooit vergeet en die door heel veel mensen over de hele wereld woord voor woord meegezongen kunnen worden.

Het meest populaire Nederlandse Disneyliedje is het nummer “Laat het Los” uit Frozen.

De Engelse versie “Let it go” is op Spotify het meest gedownloade Disneynummer ooit.

Ook de karaokeversie is erg populair. Zing jij ook even gezellig mee?

1. Laat het los

“Laat het los laat het gaan

Voorbij is de storm in mij

Laat het los laat het gaan

Geen tranen meer voor mij

Hier begint mijn nieuw bestaan

Onbevreesd en vrij”

Dit aanstekelijke refrein komt natuurlijk uit de film Frozen en is het allerbekendste uit het Nederlands vertaalde Disney-liedje.

Het liedje wordt gezongen door Elsa wanneer ze zich realiseert dat ze haar magische krachten om sneeuw en ijs te manipuleren niet meer meer hoeft te verbergen.

Het liedje heeft enorm veel prijzen gewonnen, en is in maar liefst 41 verschillende talen uitgebracht. In de Nederlandse versie wordt het gezongen door Willemijn Verkaijk.

2. De Kringloop van het Leven

Geen enkel ander Disneyliedje is zo catchy als het Engelse liedje “The Circle Of Life” uit de animatiefilm De Leeuwenkoning die werd uitgebracht in 1994.

Het nummer is gecomponeerd door de wereldster Elton John, die het nummer ook in de engelse versie zingt. In het Nederlands heet het liedje ‘De Kringloop van het Leven’, en wordt het door Shirma Rouse en Lebo M.

Het liedje wordt gezongen in het begin van de film. Alle dieren zijn samengekomen om de nieuwe zoon van Mufasa en Sarabi te zien, Simba, die op een klif omhoog gehouden wordt door de wijze aap Rafiki.

Jaa, geef maar toe! Ook jij hebt die befaamde scène waarin Simba in de lucht wordt gehouden nagespeeld met jouw kat of hond!

3. Hakuna Matata

Het liedje Hakuna Matata uit De Leeuwenkoning is minstens even aanstekelijk als de bovenstaande liedjes, en het bekendste liedje uit de Disney tekenfilm The Lion King uit 1994.

Ook dit nummer is weer gecomponeerd en gezongen door Elton John.

Hakuna Matata betekent in het (slecht gesproken) Swahili zoveel als “maak je niet druk”, en het is de lijfspreuk van Timon en Pumbaa.

Omdat het nummer zo populair werd, brachten Jimmy Cliff en Lebo M het liedje opnieuw uit in 1996 als single.

Het bereikte de 46e plaats in de Belgische Ultratop 50 (Vlaanderen) en de elfde plaats in de Nederlandse Top 40.

De uitspraak ‘Hakuna Matata’ wordt over de hele wereld gebruikt.

4. Als je van beren leren kan

Het aanstekelijke jazzy nummer “The Bare Necessities” komt uit de film Jungle Book, gemaakt in 1967.

Het wordt in de tekenfilm gezongen door Baloe en Mowgli. In de vervolgfilm Jungle Book 2 wordt het nog een keer gebruikt, waarbij Baloe en Mowgli samen een lekker dansje maken.

In de Nederlandstalige versie van de film wordt het nummer gezongen door Coen Flink en Michiel Geelen. Jazzvirtuoos Louis Armstrong heeft het nummer in 1968 uitgebracht.

5. Diep in de zee

Het liedje “Diep in de Zee” is het allerbekendste liedje uit de animatiefilm “De Kleine Zeemeermin” uit 1997. Ook weer zo’n lekkere aanstekelijke meezinger!

De originele Engelse versie “Under the Sea” wordt gezongen door Samual Wright. De Nederlandse versie wordt door Freddy Gumps gezongen.

Het nummer wordt in de tekenfilm gezongen door Sebastiaan, de kreeft die Ariel ervan probeert te weerhouden de zee te verlaten om een mens te worden.

De verliefde Ariel slaat het goedbedoelde advies in de wind, en daar krijgt ze later natuurlijk spijt van.

Nu de Disneyprinsesjes meer ‘ballen’ krijgen, lijkt er een einde te zijn gekomen aan het lang en gelukkige leven in een huwelijkse verbintenis.

6. Een onbekend oord

Ook in de tweede Frozen film, die uitkwam in 2019, weet Aurora (vertolkt door Willemijn Verkaik) weer een hit te scoren.

Het liedje wordt gezongen in het begin van de film.

Elsa, die net voor het overlijden van haar vader het verhaal over de dood van haar grootvader heeft gehoord, hoort ineens een stem in haar hoofd.

Het heeft te maken met een dam in een betoverd bos. Meer weet ze er ook niet over te vertellen. Elsa zou Elsa niet zijn als ze niet moedig op onderzoek uitging.

De zangeres Idina Menzel is de Engelse stem van Elsa in de originele versie.

Tijdens de Oscar uitreikingen in 2020 werden 10 “Elsa’s” uit verschillende landen uitgenodigd om het liedje samen te zingen.

7. Ooit zal ik gaan

De Disneyfilm Moana heeft 2 “eersten” voor Disney. Het is hun allereerste animatiefilm die met de computer is ontworpen, en de allereerste prinses uit Polynesië.

Disney stuurde een team naar de Stille Zuidzee om twee weken onderzoek te doen, zodat de film wel een beetje cultureel correct was.

De onderzoekers creëerden de Oceanic Story Trust om de nauwkeurigheid te garanderen. Dit zorgde ervoor dat ze veel vertrouwen kregen van de Polynesische stammen, en ook veel informatie.

Tijdens het onderzoek ontdekte het team dat mensen duizenden jaren terug al over de Stille Zuidzee reisden, maar dit ineens 3000 jaar geleden ophield. Ongeveer aan het begin van onze jaartelling begonnen ze weer opnieuw.

Met het verhaal van Moana probeert Disney een verklaring voor dit gebeuren te geven.

Het eiland was voor duizend jaar vervloekt, maar de Polynesische prinses Moana wist door haar moedige gedrag de vloek ongedaan te maken waardoor het reizen over zee weer mogelijk werd.

8. Belle

Het muzieknummer Belle uit de Disney animatiefilm Beauty and the Beast uit 1991 was het allereerste liedje dat voor deze film geschreven werd, en is live opgenomen.

Ook de Nederlandse uitvoering van dit nummer wordt gezongen door een koor, bijgestaan door Joke de Kruijf, Henk poort en Johnny Kraaijkamp jr.

Het liedje gaat erover dat Belle zich niet begrepen voelt, en zich eenzaam voelt tussen alle mensen. Ze weet niet wat ze moet doen om erbij te horen.

De tekst is natuurlijk heel pakkend voor vooral jonge tieners, die vaak met dezelfde gevoelens kampen. Dit heeft absoluut bijgedragen aan de populariteit van onze nummer 8.

9. Ik ben net als jij

Het supervrolijke liedje “ik ben net als jij” wordt voor het eerst gezongen in de Jungle Boek film uit 1967, maar wordt weer gebruikt in Jungle Boek 2, gemaakt in 2003.

Het liedje wordt ook in andere Disneyfilms gezongen zoals in “Flik’s Musical Adventure at Animal Kingdom” en in “Mickeys Fun Songs: Lets Go To The Circus“.

Het nummer is een duet tussen de beer Baloe en de apenkoning Lowietje. In het liedje spreekt Koning Lowietje de wens uit om mens te willen worden en wil weten hoe hij een vuurtje moet maken.

Het aanstekelijke deuntje kan dagenlang in je hoofd blijven hangen.

In de Nederlandse vertaling wordt het liedje gezongen door Willem Duijn (die ook wel wat weg heeft van een beer).

In 2013 scoorde de zanger Robbie Williams nog een hit met zijn vertolking van de originele Engelse versie, getiteld “I wanna be like you”.

10. Sommige dingen veranderen nooit

In onze top 10 beste Nederlandse Disneyliedjes maar liefst 3 nominaties voor Frozen!

Want ook op deze laatste plaats staat een nummer uit deze animatiefilm, maar deze keer wordt het niet alleen door Elsa gezongen, maar door meerdere personages.

De Nederlandse vertolking wordt prachtig verzorgd door Joey Schalker (Sven), Benja Bruijning (Kristoff), Noortje Herlaar (Anna), Willemijn Verkaik (Elsa) en Carlo Boszhard (Sven). 

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Animatiefilms Over Vogels

Top 10 Populairste Disney Prinsessen Films