Top 10 Meest Populaire Nederlandse Liedjes Uit De Jaren ’50

Na de Tweede Wereldoorlog breekt in Nederland een periode van hoop en herstel aan. Mensen beginnen de toekomst weer optimistisch tegemoet te zien. Er volgde een geboortegolf en er werd veel gezongen! Vooral veel vrolijke luisterliedjes.

Bekijk ook: Top 10 Meest Populaire Nederlandse Liedjes Ooit

Hier volgt de top 10 meest populaire Nederlandse liedjes die in de jaren vijftig via de radio en tv de Nederlandse woonkamers binnenkwamen en op de werkvloer werden gedraaid. Herkent u ze nog? Lees en luister mee!

1. Dorus — Twee motten (in me ouwe jas)

Tom Manders is een Hagenees geboren op 23 oktober 1921. Hij was komiek, tekenaar en cabaretier.

In de periode van 1956 tot 1962 werkte hij samen met organist ‘meneer Cor Steyn’ voor het succesvolle VARA radioprogramma Showboat. Samen schreven ze verschillende nummers voor deze show, waaronder het in 1957 op 78-toerenplaat (de oudste langspeelplaat uit de geschiedenis!) uitgebrachte nummer Twee Motten. Voor dit nummer ontwikkelde hij het personage Dorus, een zwerver.

Dorus werd een tv-sensatie. Zijn laatste optreden was in 1971, waarin hij als wassenbeeld in het Amsterdamse wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds de mensen de stuipen op het lijf jaagde. In datzelfde jaar komt ook zijn allerlaatste nummer uit getiteld In de hemel is geen bier.

In 1972 krijgt hij een verkeersongeval en beland in het ziekenhuis en hoort hij dat hij kanker heeft. Twee weken later komt hij te overlijden als gevolg van een hartaanval.

2. Donald Jones — Ik Zou Je In Een Doosje Willen Doen

“Pension Hommeles” wordt ook wel de eerste Nederlandse tv-serie genoemd. De serie muzikale blijspelen is geschreven door Annie M.G.Schmidt en de totaal 16 afleveringen werden vertoond van 5 oktober 1957 tot 5 april 1959. Helaas zijn er maar 9 op film bewaard gebleven.

Donald Jones speelde de rol van Dinky, een zwarte student theologie die al jaren in het pension woont. Dinky was een vrolijk typetje en de scene waarin dit liedje wordt gezongen is een klassieker in onze Nederlandse tv- geschiedenis. Hij zingt het jazzy nummer met een zwaar Amerikaans accent, zittend in de gang van het pension met zijn vriendinnetje in zijn armen.

3. De Selveras — De Postkoets

Dit zingende duo, bestaande uit Selma en Vera werd in 1954 opgericht. De twee dames hadden beiden al eerder in een duo gezongen, maar nog nooit samen.

Twee jaar later braken ze door met het liedje Twee reebruine ogen (die keken de jager aan). Het jaar daarop kwamen ze met hun tweede single De Postkoets op de markt, geschreven en gecomponeerd door Jos Cieber.

Het nummer werd een enorm succes en het was het eerste single in de Nederlandse muziekgeschiedenis welke de status Platina verdiende, en nu als ‘evergreen’ wordt beschouwd.

4. Wim Sonneveld — Daar is de Orgelman

De op 28 juni 1917 in Utrecht geboren Willem Sonneveld wordt samen met Toon Hermans en Wim Kan ook wel “De Grote Drie van het Nederlandse Cabaret” genoemd. Wim Sonneveld was naast cabaretier ook een gevierd acteur en zanger.

Eén van de typetjes van Wim Sonneveld waar hij in het theater en voor de radio veel succes mee had, is die van een zwaar plat pratende zoon van een Amsterdamse orgeldraaier, met de naam Willem Parel.

In 1955 kwam de 91 minuten durende zwart-wit film “Het wonderlijke leven van Willem Parel” uit, waarin hij uiteraard zelf de rol van Willem Parel speelde en dit nummer zong. Andere acteurs in de film waren zijn studiegenoten Joop Dodeder (Swiebertje) Albert Mol en Rijk de Gooyer.

5. Zangeres zonder Naam — Ach Vaderlief, (toe drink niet meer)

Mary Servaes is op 5 augustus 1919 in Leiden geboren. Onder de artiestennaam de Zangeres Zonder Naam was zij decennia lang Nederlands Koningin van het Levenslied.

Ze overleed op 23 oktober 1998 op de gezegende leeftijd van 79 jaar overleden. De Zangeres Zonder Naam was behalve Koningin van het Levenslied ook de ongekroonde koningin van het volk en heeft tijdens haar leven maar liefst 550 liedjes opgenomen.

Het liedje Ach Vaderlief, is een van haar grootste hits, en kwam uit in 1959. Ze heeft nog heel veel andere hits gehad, waaronder Vragende Kinderogen, Het was aan de Costa Del Sol (tingelingeling) en Rock around the Clock met de Achterhoekse hardrockgroep Normaal

6. Herman Emmink — Tulpen Uit Amsterdam

Ook een liedje wat iedereen kent; Als de lente komt dan stuur ik jou.. en de hele zaal brult Tulpen uit Amsterdam!

Het liedje heeft een interessant achtergrondverhaal Tijdens een bezoek aan Nederland bezocht de Duitse schlagerzanger en componist de Bollenstreek en schreef hij het nummer Tulpen aus Amsterdam. Zijn uitgever was niet enthousiast en het liedje eindigde op de plank. Drie jaar later werd het voorzien van een andere melodie (de Bloemenwals uit de Notenkrakerssuite van de Russische componist Tsjaikovski), maar nog steeds was het in Duitsland geen succes.

De tekst werd later in het Nederlands vertaald en in 1957 bracht zanger en presentator Herman Emmink (presentator van Wie van de Drie) het nummer uit, en werd het wereldberoemd.

7. Zwarte Riek — Me Wieggie was een Stijfselkissie

Rika Jansen werd op 8 oktober 1924 geboren in Amsterdam, vlakbij de Jordaan. Alhoewel ze in het liedje zingt dat haar wieggie een stijfselkissie was, was het eigenlijk een viskratje.

Het gezin was arm en om wat extra geld bij te verdienen zong haar oudere zus vaak Franse chansons in de buurtkroeg. Ook Rika ook een goede stem en toen ze merkte dat anderen zoals Johnny Jordaan en Tante Leen veel succes oogsten met het zingen van Amsterdamse schlagers besloot zij ook dit genre liedjes te gaan zingen. Door haar ravenzwarte haarkleur kreeg ze al snel de bijnaam Zwarte Riek.

In 1956 bracht ze het nummer M’n wieggie was een stijfselkissie uit, en bereikte hiermee de 2e plaatse in de Nederlandse hitparade.

8. Rijk de Gooijer en Johnny Jordaan — Ik ben zo blij (dat me neus van voren zit en niet opzij)

De Amsterdamse Johnny Kraaykamp werkte in de fifties als zanger en entertainer. In 1952 kwam hij de Utrechtse cabaretier en acteur Rijk de Gooijer tegen. Het klikte meteen. Beide mannen hadden dezelfde humor en een voorliefde om grappen uit te halen. Ze besloten samen op te treden.

Eén van hun eerste liedjes was ik ben zo blij, waarin terloops een opmerking wordt gemaakt over het nummer van collega en vriendin Zwarte Riek en haar stijfselkissie.

9. The butterflies — Dixiland

De Amersfoortse broers Luc en Godert van Colmjon hadden één hobby, en dat was het maken van muziek. In 1955, toen ze 12 en 17 jaar waren richtten ze hun eigen band op met de naam The Butterflies.

Een jaar later, in augustus 1956, brachten ze het nummer Dixiland uit, een vrije cover van het nummer Muskrat Ramble van hun idool Louis Armstrong & his Hot Five.

Het nummer stijgt naar de tweede plaats in de hitparade.

10. Frits Rademacher — Loeënde Klokke

De in 1928 in Sittard geboren Limburger Frits Rademacher zong op 6-jarige leeftijd al in het knapenkoor in de Grote Kerk van zijn geboortestad. Frits speelde verschillende instrumenten zoals mondharmonica, viool en harmonica, maar speelde het liefst gitaar.

Hij werd in Limburg bekend vanwege zijn zelfgeschreven liedjes in het Limburgse dialect. Later werd hij ook bekend in de rest van Zuid-Nederland, België, Duitsland en in Australië, waar veel Nederlanders naartoe geëmigreerd waren.

In 1955 werd zijn eerste plaat uitgebracht en van het liedje Loeënde Klokke werden meer dan 130.000 exemplaren verkocht.

Toen hij op 16 augustus 2008 overleed, rouwde Limburg om het verlies van één van “De Grote Vijf van de Limburgse Troubadours”.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Populaire Liedjes Van De Jaren ’50

Top 10 Beste Metal Bands Uit De Jaren ’80