Top 30 Beste Nederlandse Dichters Aller Tijden

Hoewel wellicht niet velen van ons een complete dichtbundel hebben gelezen, komen we allemaal wel eens gedichten tegen; een limerick, een lied, een muurgedicht, een voordracht van een dichter en ga zo maar door. Poëzie is overal om ons heen. Welke Nederlandse dichters worden als de beste beschouwd?

De beste Nederlandse dichter aller tijden is Piet Paaltjens, het pseudoniem van François HaverSchmidt, uit de tijd van de romantiek. Zijn werk wordt vaak als cynisch romantisch bestempeld. Ook andere bekende dichters zoals Gerrit Komrij, J. Slauerhoff, Joost van den Vondel, Herman Gorter en P.C. Hooft hebben een plek in deze lijst verdiend.

Middenrijm, sonnet, stijlfiguur, metrum, personificatie, metafoor; voor dichters zijn dit alledaagse termen. Kijk mee naar de 30 dichters die de Nederlandse taal zó wisten of weten te gebruiken dat hun werk zich met de besten meet.

1. Piet Paaltjens

  • Beroep: Dichter en predikant
  • Leefde van: 1835 – 1894
  • Bekend werk: Snikken en grimlachjes (bundel)

Dit is de beste Nederlandse dichter aller tijden: Piet Paaltjens, het pseudoniem van François HaverSchmidt, die naast dichter ook predikant was. Zijn bundel “Snikken en grimlachjes” uit 1867 is bij zo goed als elke gedichtenliefhebber bekend. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse literatuur in de romantiek.

De woorden ironisch, romantisch, melancholisch, geestig en vol parodie beschrijven zijn werk. Zijn doodsverlangen en zwaarmoedigheid waren vaak in zijn gedichten en preken aanwezig. Een jarenlange depressie liet hem uiteindelijk in 1894 zelfmoord plegen. Ondanks de zware lading van zijn werk – of wellicht juist daarom – zijn zijn gedichten zo’n 150 jaar later nog steeds populair.

2. Herman Gorter

  • Beroep: Dichter en classicus
  • Leefde van: 1864 – 1927
  • Bekend werk: Mei (gedicht)

Op nummer 2, deze dichter uit Wormerveer die ten tijde van het impressionisme leefde. Hij is vooral bekend geworden door zijn gedicht “Mei” uit 1889, dat in maar liefst 4.381 versregels het leven en de liefde van het meisje Mei verhaalt. De eerste regel van dit gedicht – ‘een nieuwe lente en een nieuw geluid’ – wordt tot op de dag van vandaag als spreekwoord gebruikt om een nieuw begin aan te kondigen.

Liberaal, humanistisch en een overtuigd en actief socialist. Daarnaast stond hij bekend als vernieuwend in de poëzie. In sommige gedichten is de inspiratie die hij op het Friese platteland opdeed duidelijk terug te vinden.

3. P.C. Hooft

  • Beroep: Dichter, toneelschrijver en historicus
  • Leefde van: 1581 – 1647
  • Bekend werk: Mijn lief, mijn lief, mijn lief (gedicht)

Drie eeuwen daarvoor – we komen weer terug in de Gouden Eeuw – leefde deze Nederlandse dichter die ook als een van de beste aller tijden wordt beschouwd. Hij was de zoon van een rijke handelaar en betrad zelf een bestuurlijke functie die hem de tijd gaf gedichten en ander werk te schrijven.

Tegenwoordig zijn vooral zijn liefdessonnetten en andere gedichten nog steeds geliefd bij het leespubliek. Deze dichter uit de Renaissance legde vele belangrijke – en minder belangrijke – gebeurtenissen in het leven van zijn vrienden vast in zijn gedichten. Vooral de invloed van de Franse en Italiaanse cultuur op zijn werk maakte hem bekend.

4. J. Slauerhoff

  • Beroep: Dichter, schrijver en arts
  • Leefde van: 1898 – 1936
  • Bekend werk: Woningloze (gedicht)

Net buiten de top 3 valt deze Nederlandse dichter, een van de beroemdste van de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Hij was opgeleid als arts en maakte jarenlang vele reizen als scheepsarts op belangrijke handelsroutes als de Java-China-Japanlijn, de Zuid-Amerikalijn en de Holland-West-Afrikalijn.

Tegelijkertijd schreef hij gedichten, verhalen en romans en vertaalde ook proza uit verschillende talen. Zijn eerste dichtbundel kwam in 1923 uit en in de jaren ’30 werd hij als schrijver steeds beroemder. Zijn literaire nalatenschap – hij overleed op jonge leeftijd – zou hem uiteindelijk nog bekender maken.

5. Joost van den Vondel

  • Beroep: Dichter, toneelschrijver en koopman
  • Leefde van: 1587 – 1679
  • Bekend werk: Kinder-lyck (gedicht)

De beroemdste Nederlandse dichter uit de Gouden Eeuw, op nummer 5 in de top aller tijden. Hij werd ook wel ‘de Prins der Dichters’ genoemd. Deze veelzijdige dichter schreef persoonlijk, religieuze en ook politiek getinte gedichten.

Emotie is vaak voelbaar in zijn werk, vooral verdriet – hij had dan ook genoeg drama in zijn eigen leven meegemaakt – maar ook woede of verontwaardiging, zoals in zijn maatschappijkritische gedichten. Klassieke tragedies, bruiloftsgedichten, hekeldichten of satires, klaagzangen; zijn oeuvre is zeer divers en indrukwekkend van omvang.

6. Menno Wigman

  • Beroep: Dichter, bloemlezer en vertaler
  • Leefde van: 1966 – 2018
  • Bekend werk: Slordig met geluk (bundel)

Op 19-jarige leeftijd bracht hij zijn eerste bundel uit. In 2002 werd zijn bundel “Zwart als kaviaar” bekroond met de Jan Campert Prijs. Vanaf 2012 mocht hij zich twee jaar lang ‘de officiële stadsdichter van Amsterdam’ noemen.

Zijn eigen werk werd vertaald in verschillende talen en zelf vertaalde hij anderstalige gedichten in het Nederlands. Een terugkomend onderwerp in veel van zijn gedichten is de dood. Hij hoorde ook bij een groep van dichters die wel eens een gedicht voordroegen op begrafenissen waar geen of weinig mensen aanwezig waren.

7. Gerrit Komrij

  • Beroep: Dichter, schrijver, vertaler en criticus
  • Leefde van: 1944 – 2012
  • Bekend werk: Alle gedichten tot gisteren (bundel)

Op nummer 7, de ‘Dichter des Vaderlands’ van 2000 tot 2004. De eerste bundel van deze dichter uit de Achterhoek telde slechts vier gedichten, maar daarna zouden er nog talrijke publicaties volgen. Zijn werk wordt beschouwd als technisch hoogstaand en met opvallend taalgebruik, en is veelvuldig bekroond.

Hij wordt wel beschreven als een van de belangrijkste Nederlandse poëziebloemlezers. Zijn bundel uit 1978 met ruim duizend gedichten noemt men ook wel ‘De Dikke Komrij’ of de bijbel der dichtkunst. Hij schreef ook – vaak gevreesde – kritieken en vertaalde romans en toneelstukken.

8. Jan Arends

  • Beroep: Dichter, vertaler en schrijver
  • Leefde van: 1925 – 1974
  • Bekend werk: Ik schrijf gedichten als dunne bomen (muurgedicht)

In zijn werk legde deze markante Nederlandse dichter, vertaler en schrijver uit de 20e eeuw zijn vaak zware leven bloot, dat door angsten werd gedomineerd. Hij was niet door zijn vader erkend, leed in vele strenge winters honger en kou en bracht meerdere periodes in psychiatrische instellingen door.

Toch – of juist daarom – zijn zijn gedichten populair geworden onder het Nederlands publiek, vooral ná zijn dood. In zijn leven werd hij in 1972 beroemd door zijn verhalenbundel “Keefman”. Zijn gedichten zijn over het algemeen erg beknopt en laten zijn kritische maatschappijvisie zien. Uiteindelijk pleegde hij in 1974 zelfmoord op dezelfde dag dat zijn bundel “Lunchpauzegedichten” uit werd gebracht.

9. Toon Hermans

  • Beroep: Dichter, zanger, cabaretier en kunstschilder
  • Leefde van: 1916 – 2000
  • Bekend werk: Liggen in het gras (bundel)

Ook deze dichter hoorde in zijn leven bij hetzelfde handjevol bestverkopende Nederlandse dichters en werd tegelijkertijd een van de grootste Nederlandse cabaretiers genoemd.

In zijn gedichten toonde hij vaak aandacht voor detail. Hij schreef ontelbare kleine versjes en de zogenoemde oneliners of kwinkslagen. Veel van zijn rijmwerk staat tegenwoordig op muurtegeltjes of andere voorwerpen; het citaat ‘Te leven is een gunst, te weten hoe is een kunst’ komt bijvoorbeeld van deze dichter.

10. Jean Pierre Rawie

  • Beroep: Dichter en vertaler
  • Leeft van: 1951 – heden
  • Bekend werk: Onmogelijk geluk (bundel)

Deze dichter en zoon van een dominee studeerde in de jaren ’70 talen in Groningen en publiceerde in 1976 zijn eerste gedichten samen met collega-dichter Driek van Wissen, met wie hij het pseudoniem Albert Zondervan deelde.

Onder zijn eigen naam heeft hij daarna veel gedichten gepubliceerd, vaak over dood, liefde en gemis. Veel van zijn zinnen worden in rouwadvertenties gebruikt. Hij heeft ook Russische gedichten in het Nederlands vertaald, waarvoor hij in 1989 werd bekroond met de Groningse Wessel Gansfort Prijs, en hoort bij het handjevol bestverkopende Nederlandse dichters.

11. Annie M.G. Schmidt

  • Beroep: Dichteres en schrijfster
  • Leefde van: 1911 – 1995
  • Bekend werk: Ondergang van een illusie (gedicht)

Er zullen maar weinig Nederlanders zijn die deze naam nog nooit hebben gehoord. Wat velen wellicht niet weten is dat Annie M.G. Schmidt ook gedichten schreef, want ze werd vooral bekend door haar succesvolle kinderboeken. Toch verdient ze een goede 11e plek in de top 30 van de beste Nederlandse dichters aller tijden.

Haar eerste gedichtenbundel voor kinderen, “Het fluitketeltje en andere versjes”, verscheen in 1950 en een jaar later publiceerde ze ook haar eerste bundel voor volwassenen, getiteld “En wat dan nog!”. Door haar volrijm-versjes zijn onder andere Dikkertje Dap en het beertje Pippeloentje zelfs in het buitenland bekende personages geworden.

12. Rutger Kopland

  • Beroep: Dichter, schrijver en psychiater
  • Leefde van: 1934 – 2012
  • Bekend werk: Jonge sla (gedicht)

In hetzelfde jaar dat deze Nederlandse dichter promoveerde als psychiater, gespecialiseerd in slaapstoornissen en depressiebestrijding, kwam ook zijn eerste dichtbundel uit: “Onder het vee” in 1966. De titel ‘Dichter des Vaderlands’ en een koninklijke onderscheiding weigerde hij, maar toch staan er diverse belangrijke literatuurprijzen op zijn naam.

In zijn gedichten beschreef hij algemene thema’s met ‘gewone’ woorden. Hij gebruikte zijn observaties van elementen uit de natuur om de vergankelijkheid van het bestaan te overdenken. Zijn werk is zowel toegankelijk als diepgaand.

13. Fritzi ten Harmsen van der Beek

  • Beroep: Dichteres, prozaschrijfster en illustrator
  • Leefde van: 1927 – 2009
  • Bekend werk: Geachte muizenpoot en achttien andere gedichten (bundel)

De nummer 13 was in haar persoonlijke leven bevriend met de nummer 14 van deze top 30. Hoewel ze geen lange lijst aan gepubliceerde gedichten heeft, wordt haar werk gerekend tot de beste Nederlandstalige poëziebijdragen.

Als dochter van twee illustratoren groeide ze met het tekenen op. Toen ze in 1957 haar eerste gedichten schreef, waren velen blij verrast door haar originele werk. Mede dankzij belangrijke sociale contacten werden haar gedichten snel bekend en ze ontving tijdens haar leven veel lovende kritiek en meerdere prijzen.

14. M. Vasalis

  • Beroep: Dichteres en psychiater
  • Leefde van: 1909 – 1998
  • Bekend werk: Parken en woestijnen (bundel)

Op school blonk deze dichteres, van wie haar echte naam Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans was, uit in talen. Hoewel ze als psychiater aan de slag ging, wist ze tijdens haar leven toch zo’n honderd gedichten in meerdere bundels te publiceren. Haar eerste bundel kwam uit in 1940 en de allerlaatste, “De oude kustlijn” uit 2002, werd door haar kinderen uitgebracht na haar overlijden.

In haar gedichten maakte ze veelvuldig gebruik van personificatie en antropomorfisme. Ze beschreef de natuur, maar kwam altijd uit op een soort van zelfreflectie. Voor haar werk ontving ze vijf bekende literatuurprijzen.

15. Ted van Lieshout

  • Beroep: Dichter, schrijver, grafisch vormgever en beeldend kunstenaar
  • Leeft van: 1955 – heden
  • Bekend werk: Ze gaan er met je neus vandoor (bundel)

Een Nederlandse dichter die boeken schrijft en illustreert voor jong en oud, en een lange lijst van publicaties én ontvangen prijzen op zijn naam heeft staan. Sommige van zijn werken zijn in andere talen vertaald en zijn ook in het buitenland bekroond. Hij spreekt daarnaast op literaire avonden.

Zijn dichtwerk gaat over dagelijkse, herkenbare dingen, die hij op een bijzondere manier weet te verwoorden en illustreren. Vaak zijn ze autobiografisch van karakter en is er ook een zekere melancholie in te ontdekken.

16. Ilja Leonard Pfeijffer

  • Beroep: Dichter, schrijver en classicus
  • Leeft van: 1968 – heden
  • Bekend werk: Idyllen (bundel)

Deze dichter is opgeleid in klassieke talen en specialiseerde zich in de klassieke Griekse dichter Pindarus. Hij wordt beschreven als zeer eigenzinnig en uitgesproken en de stijl van zijn gedichten is zo divers dat het niet in een categorie te plaatsen is.

Zowel zijn proza- als poëziewerken worden goed ontvangen door het leespubliek én door vakjury’s. In 1998 werd hem de C. Buddingh’ Prijs toegekend voor zijn debuutbundel “Van de vierkante man” en in 2015 won zijn gedichtenbundel “Idyllen” de Jan Campert Prijs en de Awater Poëzieprijs.

17. Toon Tellegen

  • Beroep: Dichter, schrijver en arts
  • Leeft van: 1941 – heden
  • Bekend werk: Als een pijl uit een onzekere boog (straatpoëzie)

Hij begon zijn schrijfcarrière als dichter, maar heeft ook een toneelstuk op zijn naam staan en is daarnaast bekend geworden vanwege zijn kinderboeken, die vaak filosofische dierenverhalen bevatten. Toch wordt ook de dichtkunst van deze huisarts uit Brielle als zeer noemenswaardig beschouwd.

In 2007 won hij voor zijn schrijfwerk de prijs die is vernoemd naar de nummer 20 van deze lijst, de Constantijn Huygens Prijs. De gevels van meerdere huizen in Tuindorp Oostzaan, Amsterdam-Noord, worden met zijn gedicht “Als een pijl uit een onzekere boog” gesierd.

18. Maud Vanhauwaert

  • Beroep: Dichteres
  • Leeft van: 1984 – heden
  • Bekend werk: Wij zijn evenwijdig (bundel)

Terug in het heden komen we aan bij deze jonge Vlaamse dichteres, die met haar Nederlandstalige gedichten verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept. Ze mocht zich in 2018 en 2019 ook ‘stadsdichteres van Antwerpen’ noemen en is de eerste vrouw die in haar geboortedorp Veurne tot ereburger werd uitgeroepen.

Met haar bundel “Wij zijn evenwijdig” won ze in 2015 zowel de Herman de Coninck Publieksprijs als de Hugues C. Pernath Prijs. Inventief, speels, apart en origineel.

19. Guido Gezelle

  • Beroep: Dichter en priester
  • Leefde van: 1830 – 1899
  • Bekend werk: Het Schrijverke (gedicht)

Op nummer 19 staat wie wel de beroemdste Vlaamse dichter uit de 19e eeuw wordt genoemd. Zijn gedichten gingen vaak over zijn liefde voor de natuur – geërfd van zijn vader – en over zijn liefde voor God – geërfd van zijn moeder.

Rond 1880 werd hij dankzij zijn lyrische dichtkunst ook buiten Vlaanderen bekend. Veel dichters in de Lage Landen zijn door hem geïnspireerd geraakt en een groot aantal van zijn teksten zijn op muziek gezet. Van zijn gedicht “Moederken” zijn maar liefst 96 composities gemaakt. Een monument, een borstbeeld, plein-, wijk- en straatnamen; de naam Gezelle zal menigeen bekend in de oren klinken.

20. Constantijn Huygens

  • Beroep: Dichter, diplomaat, componist en geleerde
  • Leefde van: 1596 – 1687
  • Bekend werk: Zandloper (gedicht)

Zo’n anderhalve eeuw later komen we in de Gouden Eeuw aan bij iemand anders die als een van de beste Nederlandse dichters aller tijden wordt beschouwd. Zijn bekendste werken zijn zijn speelse light verse gedichten en kwatrijnen – die laatste dichtvorm is over het algemeen niet zo populair onder Nederlandse dichters.

Gedichten schrijven was niet zijn hoofdactiviteit, want hij begon op jonge leeftijd aan een drukke diplomatieke carrière en was onder meer secretaris van twee prinsen van Oranje. Toch wist hij zeker een naam als dichter te maken en is er zelfs een literatuurprijs naar hem vernoemd.

21. Anthonis de Roovere

  • Beroep: Dichter, stadsrederijker en metselaar
  • Leefde van: ca. 1430 – 1482
  • Bekend werk: Van der mollenfeeste (gedicht)

Voor deze dichter en eerste officiële stadsrederijker van Brugge gaan we een flinke sprong terug in de tijd, namelijk naar de 15e eeuw. Hij schreef gedichten, proza en toneelstukken in het Vlaams, en was en is ook populair bij het Nederlandse publiek.

Zijn gedichten waren beknopte rondelen en langere ballades en refreinen, wat in die tijd populaire dichtvormen waren. Velen hadden een religieus tintje. Tegenwoordig zijn vooral zijn rondelen nog bekend, waarin zijn kritische blik op de maatschappij duidelijk naar voren komt. Een kritische blik die volgens velen vandaag de dag nog steeds van toepassing is.

22. Geert Zomer

  • Beroep: Dichter en beeldend kunstenaar
  • Leeft van: 1963 – heden
  • Bekend werk: De sonnettenschrijver (gedicht)

Op nummer 22 treffen we ook een stadsdichter aan – ex-stadsdichter dan – dit keer van Harderwijk. Hij heeft meerdere dichtbundels uitgebracht, waarvan de meest recente “Weerbericht” uit 2017 is. Surrealistisch en veelzijdig, dat beschrijft zijn werk.

Hij schrijft vrije verzen, sonnetten en prozagedichten, geeft poëzie-workshops en draagt gedichten voor op bekende literaire evenementen. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar, heeft een eigen praktijk voor Analytische Tekentherapie en is een jurylid van SweekStars, een schrijfwedstrijd waarvan de hoofdprijs duizend dollar bedraagt.

23. Gökhan Aksoy

  • Beroep: Dichter en organisator culturele activiteiten
  • Leeft van: onbekend – heden
  • Bekend werk: Sloterplas (gedicht)

Deze dichter van Turkse afkomst werd vooral bekend toen hij in 2015 werd benoemd tot ‘Dichter des Stadsdeel’ van Amsterdam Nieuw-West. In ruim een jaar tijd schreef hij 17 gedichten over het stadsdeel, waaronder “Sloterplas”, als eerbetoon aan de grootste stadsvijver. Hij organiseert ook culturele activiteiten in Amsterdam Nieuw-West.

Hij schrijft zijn gedichten voornamelijk in het Nederlands en staat bekend om het gebruik van personificatie in zijn werk – wat werkelijk levenloos of abstract is, schetst hij in zijn gedichten als een menselijk wezen.

24. Jan Kal

  • Beroep: Dichter en vertaler
  • Leeft van: 1946 – heden
  • Bekend werk: Cruijff 50 (gedicht)

Tenminste duizend sonnetten heeft deze Nederlandse dichter op zijn naam staan; in 1999 kwam namelijk de bundel “1000 Sonnetten: 1966 – 1999” van hem uit, met een selectie van zijn werk. En hij schrijft nog steeds. Zal hij de tweeduizend halen?

Daarnaast treedt hij ook op poëziefestivals op en vertaalt hij gedichten, zoals de liefdesgedichten van een Romeinse dichter. Als een van de weinige Nederlandse dichters schrijft hij in zijn werk vaak over sport, en ook humor, melancholie en actuele onderwerpen verwerkt hij in zijn sonnetten.

25. Eric van Loo

  • Beroep: Dichter, schrijver over poëzie en psycholoog
  • Leefde van: 1957 – 2021
  • Bekend werk: De regels van het spel (gedicht)

Een Nederlandse dichter die veel werk naliet nadat hij in mei 2021 na een lang ziekbed overleed. In de bundel “De regels van het spel” uit 2016 verzamelde hij tien jaar van zijn dichtwerk. Hiermee werd hij derde bij de uitreiking van de Eijlders Poëzie Aanmoedigingsprijs in 2017. Ook won hij in 2018 de Willem Wilmink Dichtwedstrijd.

Hij schreef gedichten over ouderdom, waarmee hij zijn passie voor de dichtkunst én voor de psychologie in de ouderenzorg samenbracht, en publiceerde die op zijn eigen website. Daarnaast besprak hij voor een online literair magazine ook maandelijks een klassiek Nederlandstalig gedicht.

26. Hanny Michaelis

  • Beroep: Dichteres, schrijfster en vertaalster
  • Leefde van: 1922 – 2007
  • Bekend werk: Onvoorzien (bundel)

Een Joodse dichteres, die de Tweede Wereldoorlog overleefde door onder te duiken. Haar ouders kwamen in een concentratiekamp in Oost-Polen om. Haar eerste gedicht verscheen in 1949, waarna ze 22 jaar lang gedichten en proza schreef en zo af en toe ook vertaalde. Ze was tien jaar getrouwd met schrijver Gerard Reve.

‘Verdriet en de pijn van het leven’ staan centraal in haar gedichten. In 1966 won ze de Jan Campert Prijs met haar bundel “Onvoorzien”. Een jaar daarvoor had ze al de Sjoerd Leiker Prijs en de Anna Bijns Prijs in ontvangst mogen nemen.

27. Simon Mulder

  • Beroep: Dichter, voordrachtskunstenaar, leraar Latijn en Grieks
  • Leeft van: 1986 – heden
  • Bekend werk: Mijn hoofd is als een lege zaal (gedicht)

Wederom een dichter uit Amsterdam, dit keer een relatief jonge kunstenaar die bekendstaat om zijn bijzondere voordrachten, waarmee hij de 19e eeuw en klassieke dichters eert maar ook zijn eigen werk presenteert. Zijn gedichten worden gekenmerkt door een vaste vorm in rijm en metrum.

Hij is actief voor verschillende genootschappen en literaire tijdschriften en richtte in 2007 de Stichting Feest der Poëzie op, waarmee hij poëzie- en muziekevenementen organiseert en vormvaste dichtkunst onder de aandacht brengt.

28. Hans Plomp

  • Beroep: Dichter, schrijver en vertaler
  • Leeft van: 1944 – heden
  • Bekend werk: Gekkenwerk: een jaarverslag (bundel)

Op 28 een Amsterdammer, die in 1973 samen met zijn collega-schrijver Gerben Hellinga ervoor zorgde dat het polderdorp Ruigoord – tegenwoordig bekend als kunstenaarskolonie nabij Amsterdam – waar hij zelf met zijn gezin een woning had gekraakt, niet werd gesloopt.

In de jaren ’60 werd zijn werk onder meer geïnspireerd door de ontstane tegencultuur, maar ook door zijn drugsgebruik en vrije seksuele moraal. Hij heeft zijn idealisme en maatschappelijk activisme nooit verloren. In 2017 verscheen “Dit is de beste aller tijden”, een bloemlezing van 176 pagina’s met gedichten uit zijn 50-jarige dichtcarrière.

29. Gerda Posthumus

  • Beroep: Dichteres
  • Leeft van: 1960 – heden
  • Bekend werk: Chaos (gedicht)

Deze dichteres was van 2013 tot en met 2016 ‘de officiële eilanddichter van Vlieland’ en schreef in die functie 30 gedichten over het eiland. “Niemand kent Vlieland” heet de bundel van deze vrije verzen en sonnetten, die de lezer meenemen in het Vlielandse wereldje van zee, strand, weer en eilandmensen.

Posthumus heeft verschillende poëzieprijzen ontvangen vanwege haar werk, dat getekend is door haar eigen kracht en sensualiteit. Ze is daarnaast een bekend artiest op literaire evenementen. Haar gedicht “Eilandverlangen” staat sinds 2019 in grote letters op een raam van de veerterminal waar men de boot naar Vlieland kan nemen.

30. Nel Benschop

  • Beroep: Dichteres en lerares
  • Leefde van: 1918 – 2005
  • Bekend werk: Gouddraad uit vlas (bundel)

Op 30 staat deze dichteres die vanaf 1967 zeventien dichtbundels uitbracht, nadat haar 48 pagina’s tellende debuutbundel “Gouddraad uit vlas” een groot succes was. Het zou uiteindelijk de meest verkochte dichtbundel van de 20e eeuw worden. In totaal zijn er ruim drie miljoen exemplaren van haar bundels verkocht.

Ze schreef voornamelijk vormvaste gedichten die gemakkelijk te lezen zijn. Haar christelijke geloof inspireerde haar tot het schrijven van troostende teksten van hoop en liefde, die tot op de dag van vandaag velen weten te ontroeren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef ze ook geheime liefdesgedichten, die na haar overlijden in een bundel openbaar werden gemaakt.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Carnavalskrakers Aller Tijden

Top 10 Grootste Veilingsites ter Wereld