Dit zijn ALLE 16 Nationale Parken van Spanje

view of volcano Mount Teide, in Teide National Park

Ben je een echte avonturier en ontdek je graag nieuwe parken in Spanje? Weet je alleen niet welke parken in Spanje allemaal nationale parken zijn? In dit artikel vind je alle informatie over alle nationale parken van Spanje!

In dit artikel zetten we de 16 nationale parken van Spanje voor je op een rijtje. Naast de plaats waar het park ligt, het oppervlak en wanneer het park opgericht is, lees je ook interessante, aanvullende informatie over het park!

Overzicht van Spaanse nationale parken

Op de onderstaande kaart kun je alvast alle nationale parken vinden en zie je direct waar ze liggen:

Beeld: Wikimedia / Carlos Delgado

Note: in dit artikel en op de kaart zijn ook de Canarische eilanden te zien. Omdat deze eilanden officieel bij Spanje horen nemen we deze eilanden mee in dit artikel. De parken op deze eilanden zijn het bezoeken net zo veel waard als de parken in Spanje!

1. Nationaal park Aigüestortes I Estany de Sant Maurici

 • Locatie: Lleida, Catalonië
 • Totale oppervlakte: 40.852 Ha
 • Opgericht: 1955
 • Uitgebreid: nee

Dit nationaal park is gevestigd in de provincie Lleida, Catalonië. Het park hoort tot de spectaculairste landschappen van de Pyreneeën. Daarnaast is dit het enige nationale park wat is opgericht in 1955.

Aigüestortes betekend woelige wateren, wat staat voor de 200 meren, gletsjers, watervallen en met riem omringde moerassen. Kenmerkend voor dit park zijn de hoge bergmeanders die begroeid zijn met mooie naaldbossen. Het park is 40.852 ha groot.

De eigenschappen van dit park zijn dan ook de woeste watervallen, het bergachtige landschap en de prachtige gletsjers die je veel in het park tegen komt. Als je van verschillende landschappen, bijzondere dieren en mooie wandelpaden houdt, is dit zeker een leuk park voor jou.

2. Nationaal park Archipiélago de Cabrera

 • Locatie: Balearen
 • Totale oppervlakte: 90.800,52 Ha
 • Opgericht: 1991
 • Uitgebreid: 2019

Het nationaal park Archipilélago de Cabrera is een verzameling van rotseilandjes die bij de Balearen horen. Ondanks zijn oprichting in 1991 is het park nog eens uitgebreid in 2019. Het gehele park is onveranderd gebleven door het isolement wat het heeft gehad door de geschiedenis heen.

Hierdoor heeft het park een grote waarde op natuurgebied. Het is ook een speciale zone voor bescherming van vogels! Het park bestaat uit 19 eilandjes met een totale oppervlakte van 90.800,52 ha. Het is dan ook het grootste park van Spanje.

Het typische beeld van dit park zijn de vele vogels die je voorbij ziet vliegen. Van zeevogels tot roofvolgels, veel bijzondere en grote vogels zijn hier graag en zijn niet schuw om even over je heen te vliegen. Goed omhoog kijken dus.

3. Nationaal park Cabañeros

 • Locatie: Castilië-La Mancha
 • Totale oppervlakte: 41.804 Ha
 • Opgericht: 1995
 • Uitgebreid: Nee

Parque Nacional De Cabañeros is onderdeel van de regio Castilië-La Mancha, gevestigd bij de zuidgrens van Montes de Toledo. Sinds 1995 hoort dit park bij de andere nationale parken van Spanje, het dus nog een best jong nationaal park.

Het is een schat van diverse planten- en dierensoorten. Echter, is de toegang per dag wel beperkt tot 40 mensen. Het park strekt over een totale oppervlakte van 41.804 ha en is te bewonderen onder begeleiding van een gids en per terreinwagen.

Als je in dit park loop, kan het zomaar zijn dat je de kenmerkende en bijzondere dieren tegen komt die in dit park zoveel rondlopen. De Iberische Lynx, Spaanse keizersarenden en monniksgieren zijn hier op vaste kost en kan je zomaar ineens op een afstandje zien lopen of zien vliegen.

4. Nationaal park Caldera de Taburiente

 • Locatie: Canarische eilanden
 • Totale oppervlakte: 4690 Ha
 • Opgericht: 1954
 • Uitgebreid: nee

Het nationaal park Caldera de Tubriente is een park waar veel mensen over discussiëren. Is het een vulkaankrater of erosiekrater? Eén ding dat zeker is, is dat het prachtig is. De officiële erosiekrater is opgericht als nationaal park in 1954 en behoort tot de Canarische eilanden. Het is het ruigste deel van La Palma, Santa Cruz de Tenerife.

Ondanks zijn beschermde status is veel grond in privébezit. Echter, hoort het nog steeds tot één van de meest diverse natuurparken in Spanje. Dit avontuurlijke park strekt zich over een bescheiden 4690 ha.

De grootste eigenschap van dit park is de indrukwekkende vulkaankrater die gevormd is door erosie. De Caldera de Taburiente heeft een lengte van wel 10 kilometer en sommige wanden zijn wel 2000 meter in de hoogte!

5. Nationaal park Doñana

 • Locatie: Andalusië, Huelva – Sevilla
 • Totale oppervlakte: 542 m4 bij 538 m4
 • Opgericht: 1969
 • Uitgebreid: nee

Dit prachtige park is gevestigd in het prachtige Andalusië, Huelva – Sevilla. Dit park is bovendien één van de weinige parken zonder wegen of andere menselijke bebouwingen. Het veelal moeraslandschap wordt gecontrasteerd met de zandduinen verder op in het park. In het park zijn er daarom ook 3 ecosystemen te vinden.

Doñana is een erg actief park waar veel activiteiten georganiseerd worden. Bij deze activiteiten zie je ook nog eens grote delen van het mooie en diverse park. Met een oppervlakte van 542 vierkante kilometer en 538 vierkante kilometer bufferzone heb je het belangrijkste biosfeerreservaat in Europa, wat opgericht is in 1969.

Het feit dat dit park rijk is aan ongeschonden natuurgebied zonder wegen etc., is wat het park zo typerend maakt. Door deze eigenschap heb je echte natuur zonder invloed van mensen wat een bezoek nog puurder maakt.

6. Nationaal park Garajonay

 • Locatie: Canarische eilanden
 • Totale oppervlakte: 4.000 Ha
 • Opgericht: 1981
 • Uitgebreid: nee

Het groene en bladrijke park Garajonay is een ander nationaal park op de Canarische eilanden. Om precies te zijn op Santa Cruz de Tenerife, La Gomera. De laurierbossen, die je hier in overvloed hebt, zie je nu nog maar weinig in de wereld. Dit maakt het Gatajonay park ook speciaal.

Met de vele ravijnen, beken en steile bergruggen is het een ruig landschap wat omringd wordt met bossen en boomlandschappen. Het in 1981 opgerichte en 4000 ha uitstrekkende bos is een geliefd landschap voor wandelaars in Spanje.

De mooiste eigenschap van dit park is het feit dat het park de resterende bossen van de Canarische eilanden omvat. Hierdoor wordt het laatste stukje bos goed beschermd en blijft het voortbestaan, het park is dus eigenlijk erg beschermend.

7. Nationaal park Islas Atlánticas de Galicia

 • Locatie: A coruña en Pontevedra
 • Totale oppervlakte: 1.194 Ha land, 7285 Ha zee
 • Opgericht: 2002
 • Uitgebreid: nee

Het jonge park Islas Atlánticas de Garcia is opgericht in 2002 en hoort bij A Coruña en Pontevedra, Galicië. Het park bevat eilanden bij de Galicische kust zoals Cíes, Ons, Sálvora en Cortegada. Bij dit park hoort een klein deel land en een groot deel zee. 1194 ha land en 7.285 ha zee behuist het park, wat bovendien het enige nationale park in Galicië is.

De zeebodem van het park heeft een groot biodiversiteit, wat het park een belangrijk gebied voor dieren maakt. Echter staat hier ook het grootste laurierbos van Europa.

De mooiste eigenschap van dit park is, naast het feit dat het grote stukken zee bevat en het 10e meest bezochte park is van Spanje, de laurierbossen en de meer dan 200 soorten zeewier. Hierdoor is het gebied niet alleen van groot belang voor land dieren, maar ook voor zeedieren.

8. Nationaal park Monfragüe

 • Locatie: Cáceres, Extremadura
 • Totale oppervlakte: 10 bij 30 kilometer
 • Opgericht: 2007
 • Uitgebreid: nee

Als je het over jonge parken hebt, dan heb je het over het nationaal park Monfragüe. Dit park is in 2007 opgezet en hoort bij Cáceres, Extremadura. Het park is een toevluchtsoord voor zeldzame dieren zoals de Iberische Lynx, de monniksgier en vele andere roofvogels.

Wanneer je hier wandelt, is het daarom ook belangrijk om eens omhoog te kijken. Het park huist de grootste gierenpopulatie ter wereld, maar de omgeving mag er ook zeker zijn. Het ruige terrein van rotsen, rivieren en bossen is het beste bewaard gebleven omdat mensen er niets mee konden.

Het is dus een 10 X 30 kilometer strekkend stukje geschiedenis, compleet met grottekeningen van onze voorouders. Om deze goed te bewaren, kun je de grotten alleen bereiken met een terreinwagen.

Het park staat bekend als het meest dichte en soortenrijke vogelgebied van Spanje. Dit is terug te zien in alle roofvogels en andere bijzondere vogels die er geregeld zitten en vliegen. Geen wonder dat het park geliefd in bij vogel- en natuurliefhebbers.

9. Nationaal park Ordesa y Monte Perdido

 • Locatie: Huesca, Aragón
 • Totale oppervlakte: 15.608 Ha
 • Opgericht: 1918
 • Uitgebreid: nee

Van hele jonge parken gaan we naar één van de oudste parken in Spanje. Het nationaal park Ordesa y Monte Perdido is opgericht in 1918 en behoort tot Huesca, Aragón. De Valle de Ordesa wordt ook wel de Grand Canyon van Europa genoemd.

Van steile kalksteen wanden tot watervallen en woeste stroomversnellingen, dit park heeft het allemaal. In 1982 werd het park uitgebreid naar 15.608 ha en is gekenmerkt door de vele canyons.

Wat zo kenmerkend aan dit park is, zijn de vele soorten bloemen, vogels en zoogdieren. Daarnaast vind je er 8 soorten reptielen. In totaal kent het park 1500 soorten bloemen, 171 soorten vogels en 32 verschillende soorten zoogdieren. Je kan je ogen nog wel even uitkijken in dit park.

10. Nationaal park Picos de Europa

 • Locatie: Asturië, León, Cantabrië en Castilië
 • Totale oppervlakte: 40 bij 20 kilometer
 • Opgericht: 1918
 • Uitgebreid: 1995 en 2014

Het andere oudste park van Spanje is het nationaal park Picos de Europa. Dit park is tevens opgericht in 1918 en uitgebreid in zowel 1995 als 2014. Het park hoort bij Asturië, León, Cantabrië en Castilië. Het betreft in totaal een gebied van 40 X 20 kilometer.

Gekenmerkt door de ruige kalksteen is het park een favoriete plek voor bergbeklimmers. Met de Torre Cerredo van 2648 meter hoog en de Picu Uriellu van 2519 meter hoog heb je een mooi uitzicht terwijl je actief de omgeving verkent.

Deze 2 punten zijn dan ook de 2 grootste eigenschappen van het park. Naast deze bekende en hoge bergen is het park tevens een biosfeerreservaat wat bijdraagt aan de leef omgeving van dier en natuur.

11. Nationaal park Sierra de Guadarrama

 • Locatie: Madrid en Segovia
 • Totale oppervlakte: 30.000 Ha
 • Opgericht: 2013
 • Uitgebreid: nee

Naast de mooie omgeving van de stad Madrid ligt het park Sierra de Guadarrama. Officieel hoort dit park bij zowel Madrid als bij Segovia. Sinds 2013 mag dit park, van 30.000 ha, zichzelf een nationaal park noemen. De 30.000 ha beschermt de elf ecosystemen waaronder de unieke mediterrane hoge bergen.

Dit is daarom ook niet voor niets het drie na grootste park in Spanje. Het park bestaat uit een bergketen die de halve Castiliaans Scheidingsgebergte beslaat. Naast de bergachtige omgeving vind je ook veel groen en bosgebieden die je kan verkennen tijdens een wandeling.

Een van de hoogtepunten van dit park zijn de grove dennenbossen. Door deze bossen lopen verschillende zoogdieren zoals herten, reeën, damherten, wilde zwijnen en dassen. Een ruig park met mooie eigenschappen wat zeer geliefd is onder wandelaren en natuurliefhebbers.

12. Nationaal park Sierra de las Nieves

 • Locatie: Málaga, Andalusië
 • Totale oppervlakte: 20.000
 • Opgericht: 2021
 • Uitgebreid: nee

Eén van de nieuwste nationale parken in Spanje is het nationaal park Sierra de las Nieves. Dit park mag zich pas sinds 2021 een nationaal park noemen. Gelegen in Málaga, Andalusië, is het park een 20.000 ha biosfeerreservaat op nog geen 60 kilometer van de hoofdstad. Het biosfeerreservaat grenst aan zowel de Costa del Sol, als Ronda.

Ook dit park is de thuisbasis voor veel diverse en beschermde zoogdieren en vogelsoorten. Denk aan de adelaar en de zeldzame Spaanse Spar. Kijk dus niet alleen naar de mooie groene omgeving, maar ook naar boven voor de vele vogelsoorten.

Het park staat bekend om de vele bossen van Spaanse zilverspar. 65% van de totale zilversparbossenoppervlakte komt in de Sierra de las Nieves voor. Naast deze mooie en witte bossen vind je veel kenmerkende grotten die je kan ontdekken tijdens een wandeltocht.

13. Nationaal park Sierra Nevada

 • Locatie: Gradana, Almería, Andalusië
 • Totale oppervlakte: 175.000 Ha
 • Opgericht: 1998
 • Uitgebreid: nee

Het bergachtige landschap van de Sierra Nevada behoort, samen met de Pyreneeën en de Alpen, tot de hoogste bergketens van Europa. Op deze bergketens, gelegen in Gradana, Almería, Andalusië, kun je op een heldere dag het Rifgebergte van Marokko zien liggen. Daarnaast is het park ook het meest zuidelijk gelegen skigebied van Europa.

Echter, is de Sierre Nevada één van de meest ongerepte streken van Andalusië. Het is hier niet raar om te skiën met uitzicht op de zee. Het park, wat in 1998 een Nationaal park werd, strekt zich uit over 175.000 ha.

De grootste eigenschap van dit park is dan ook haar omvang. Het is het grootste park, waar het ook om bekend staat. Daarnaast is het een zeer geliefd ski gebied en een grote trekpleister wat veel mensen naar dit bijzondere park brengt.

14. Nationaal park Tablas de Daimiel

 • Locatie: Ciudad Real, Castillië-La Mancha
 • Totale oppervlakte: 19,26 vierkante kilometer
 • Opgericht: 1973
 • Uitgebreid: nee

Het kleinste en onbekendste park van Spanje is de Tablas de Daimiel. Met 19,26 vierkante kilometer strekt dit park zich niet ver uit, maar het is zeker het bezoeken waard. In 1973 is het biosfeerreservaat omgeroepen tot Nationaal park.

Kenmerkend voor het park is dat het een moeraslandschap is in een droog land. Het biosfeerreservaat is ook ontstaan door overstromende rivieren. Vanaf Madrid ben je er binnen 2 uur en een paradijs voor vogelliefhebbers door de diversiteit van vogelsoorten die in het park rondvliegen. Het park hoort bij Ciudad Real, Castillië-La Mancha.

Naast het kleinste eiland zijnde, heeft het park nog een mooie eigenschap. Namelijk het kenmerkende drasland in een droog gebied. Een verschijnsel wat je in niet veel andere parken te zien krijgt.

15. Nationaal park Teide

 • Locatie: Canarische eilanden
 • Totale oppervlakte: 18.990 Ha
 • Opgericht: 1954
 • Uitgebreid: nee

Een ander nationaal park behorende tot Santa Cruz de Tenerife, de Canarische eilanden, is het nationaal park Teide. Dit is tevens het grootste park van de Canarische eilanden. Ondanks dat het park een natuurwonder is, is het uitgerust met veel voorzieningen voor mensen, zoals geasfalteerde wegen, restaurants en uitkijkpunten.

Vanuit deze panorama kijkpunten zie je over het vulkaanlandschap met kraters en versteende lavastromen. Het park verteld een verhaal van vroegere gebeurtenissen met zijn landschap en is zeker een plek wat bezocht moet worden als je op Tenerife bent.

Daarnaast neemt de Teide verschillende gedaantes aan afhankelijk van het seizoen. Een spectaculaire verschijning die zo’n 18.990 ha in beslag neemt en wat zich sinds 1954 een nationaal park mag noemen.

De voorzieningen voor bezoekers zijn ook het bekendste eigenschap van dit park. Je kunt er zelfs overnachten in 1 van de 2 verblijfsplaatsen. Zo kan je net wat langer genieten van het ruige en aparte natuurgebied.

16. Nationaal park Timanfaya

 • Locatie: Canarische eilanden
 • Totale oppervlakte: 5.000 Ha
 • Opgericht: 1974
 • Uitgebreid: nee

Het laatste park in de lijst is het nationaal par Timanfaya. Dit park behoort tevens tot de Canarische eilanden. Om precies te zijn Las Palmas, Lanzarote. Het park, wat sinds 1974 een nationaal park is, is van 9 uur s ’ochtends tot 5 uur s’ avonds te bezoeken. Het kost een entree ticket, maar je kunt het park dan verkennen per bus.

Tijdens deze busrit van 30 minuten krijg je een mooi uitzicht over een deel van de 25 kraters en het vulkaanlandschap. Dit is een leerzaam uitstapje, sinds je de geschiedenis van het park te horen krijgt gedurende de busrit. Vandaar dat het 5000 ha park geliefd is onder de geschiedenisliefhebbers.

Het vulkanische maanlandschap is dan ook zo kenmerkend aan dit park. In de meeste parken vind je veel groen met mooie en speciale vogels en bloemen. Dit park onderscheidt zich door zijn rotsachtige omgeving op een vulkanisch gesteente. Het is zeker iets wat je in je leven niet vaak te zien zal krijgen. Het voelt zelfs even alsof je op de maan loopt.

Veel gestelde vragen

Zo, nu weet je welke parken in Spanje nationale parken zijn en waar ze precies gevestigd zijn. Echter, zijn er nog veel vragen misschien niet beantwoord. Deze veel gestelde vragen beantwoord ik graag voor je. Hierdoor leer je nog meer interessante en leuke dingen over nationale parken in Spanje!

Wat is het grootste nationale park van Spanje?

Met een oppervlakte van 175.000 ha is het park Sierra Nevada het grootste nationale park van Spanje. Daarentegen is het park Tablas de Daimeil het kleinste park met maar 19,25 kilometer. Een groot contrast voor twee nationale parken van Spanje!

Wat is het bekendste park van Spanje?

Het bekendste nationaal park van Spanje is de Picos de Europa. Dit komt, omdat de bergtop van de Picos de Europa één van de hoogste is in Europa. Veel beginnende en gevorderde wandelaren komen hier om het gebied te verkennen en de bergtoppen te beklimmen, wat het park erg populair maakt.

Wat zijn de eisen om een park een nationaal park te maken?

Een nationaal park is een park waarbinnen de bescherming van de natuur op nummer één komt. Vaak wordt een park een nationaal park genoemd zodra er bijzondere natuurverschijnselen zijn of beschermde dieren leven.

Er zijn niet echt eisen voor een park om een nationaal park te worden, maar niet ieder standaard park wordt een nationaal park. Het moet een speciale omgeving zijn voor het de naam nationaal park mag dragen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Social Media Platformen

Top 8 Mooiste Soorten Kleine Vissen Voor een Nano Aquarium