Top 10 Mooiste Stranden Van Kroatie

Famous Zlatni rat beach in Bol, Island Brac, Croatia, Europe

Kroatië is een steeds populairdere vakantiebestemming onder de Nederlanders. Het land ligt op ongeveer 1400 kilometer van Nederland en is daardoor ook erg populair onder auto vakantiegangers. Ga je liever met het vliegtuig? Vanaf Amsterdam vlieg je er binnen vier uur naar toe.

Het mooiste strand van Kroatië is het Zlatni Rat strand. Kroatië ligt aan de Adriatische Zee en staat bekend om haar prachtige stranden. Het mooiste strand van Kroatië is te vinden op het eiland Brac. Het zogeheten Zlatni Rat strand staat al jaren in de top van mooiste stranden in Europa, en dat is niet voor niets. Het eiland is het makkelijkst te bezoeken per boot vanaf de stad Split.

Maar dit is niet het enige Kroatische strand dat het bezoeken waard is. De 3000 kilometer kustlijn herbergt honderden prachtige stranden. Het is dus lastig kiezen! Wij maken het een stukje gemakkelijker om alvast de mooiste tien stranden van Kroatië voor je op een rij te zetten.

1. Zlatni Rat strand op het Brac eiland

En dan zijn we aangekomen bij de nummer een van onze lijst. Dit strand is het bekendste strand van Kroatië en niet voor niets. Het Zlatni Rat strand is te vinden op het eiland Brac, dat tegenover de stad Split ligt.

Het strand werd al een aantal keren uitgeroepen tot het mooiste strand ter wereld, en wij begrijpen wel waarom. Het strand heeft de vorm van een hoorn en veranderd door de wind en stroming constant. Die wind zorgt er ook voor dat windsurfers er graag naar toe trekken. Maar een dagje op het hagelwitte strand met af een toe een duik is ook zeer aan te raden!

2. Stiniva strand op het Vis eiland

Op nummer twee een van de bekenste stranden van Kroatie. Het strand Stiniva ligt op het eiland Vis. Dit eiland ligt op twee uur varen van de stad Split en is een steeds populairdere vakantiebestemming.

Het strand ligt in het zuiden van het eiland en is alleen te bezoeken per boot. Het is omringd door prachtige rotsen en een smalle opening geeft toegang tot de zee. Dit geeft het strand een heerlijk verborgen uitstraling. Vergeet niet je camera mee te nemen, want het uitzicht is prachtig!

3. Zala strand op het Krk eiland

Zala strand

En dan zijn we aangekomen bij de top drie van onze lijst. Deze ligt op het een na grootste eiland van de Adriatische zee: eiland Krk. Het eiland wordt ook wel het “gouden eiland” genoemd en is door een brug met het vaste land verbonden.

In het Zuidwesten vind je het mooiste strand van Krk. Het Zala strand is een kiezelstrand gelegen in een baai. Het water is er heerlijk fris, dit is omdat er via een ondergrondse bron bergwater de baai in stroomt. Dit zorgt er ook voor dat het water prachtig helder is.

4. Sakarun strand op het Dugi Otok eiland

Op nummer vier een strand in het midden van Kroatie. Vanaf het centraal gelegen Zadar, dat ook zeker het bezoeken waard is, pak je de boot naar Dugi Otok. De veerboot doet hier ongeveer anderhalf uur over.

Eenmaal aangekomen op het eiland vind je in het Noordwesten het Sakarun strand. Het strand is 800 meter lang en perfect voor een dag relaxen. Je kan er heerlijk zwemmen in het blauwe water en de barretjes en restaurant zorgen voor de versnaperingen.

5. Sveti Ivan strand op het Cres eiland

Sveti Ivan strand

En dan zijn we aangekomen bij de top vijf van onze lijst. Die beginnen we met het Sv. Ivan strand op het eiland Cres. Dit eiland, gelegen in het noorden van Kroatië, is de grootste van de Adriatische zee.

In het westen van Cres is het Sveti Ivan strand te vinden. Voor dit prachtige witte strand moet je wel moeite doen, want je kan er alleen te voet of per boot heen. Maar geloof ons, je wordt beloond. De Duitse krant Bild zette het strand zelfs in de top van de mooiste stranden ter wereld!

6. Saplunara strand op het Mljet eiland

Saplunara strand

We gaan door met een strand op het eiland Mljet. Dit eiland is meer dan honderd vierkante kilometer groot en er wonen rond de duizend mensen. Het westen van het dichtbeboste eiland behoort tot een nationaal park. Mljet is het mooiste eiland van Kroatië.

Naast al het groen zit je als strandliefhebber ook helemaal goed op Mljet. Het strand Saplunara ligt in een perfecte baai en heeft prachtig helder water. Veel voorzieningen zijn er niet, maar er is een barretje waar drankjes en snacks gekocht kunnen worden.

7. Dubovica strand op het Hvar eiland

Op nummer zeven een strand op het eiland Hvar, in het zuiden van Kroatië. Het eiland is ongeveer 70 kilometer lang en erg bergachtig. Op het eiland zijn veel lavendel velden te vinden en dit is overal goed te ruiken.

In het westen van het eiland ligt het strand Dubovica. Het kiezelstrand is niet erg lang en je moet er een stijl paadje voor over. Maar als je er eenmaal bent is het prachtig. Top tip: bezoek de Dubovica beach bar, gelegen aan het strand. Daar serveren ze iedere dag vers gevangen vis.

8. Pasjača strand

Hou je van rustigere stranden? Dan is de nummer acht helemaal voor jou. Het Pasjaka strand ligt op zo’n dertig kilometer rijden van Dubrovnik. Het zal er niet lang rustig blijven, want op de lijst van Europese beste bestemmingen van 2020 stond het strand bovenaan.

Wij begrijpen wel waarom. Het strand is namelijk omringd door prachtige hoge kliffen en je moet door een tunnel om er te komen. Na de tunnel lijdt een smalle trap naar het witte strand. Op het strand zelf zijn geen barretjes of toiletten, dus houdt hier rekening mee.

9. Klancac strand in Brsec

Op nummer negen een strand in het Noordwesten van Kroatië. Het strand ligt in het dorpje Brsec en heet officieel Klancac strand. Dit strand is niet gemakkelijk te vinden, maar als je er eenmaal bent is het de rit meer dan waard.

Via een smal weggetje rij je namelijk naar beneden. De weg is zo smal dat twee auto’s tegelijk nauwelijks langs elkaar kunnen, dus houdt hier rekening mee. Wanneer je eenmaal bij het strand bent, wordt je beloond met een wit strand en prachtig turquoise water.

10. Pupnatska strand op het Korčula eiland

We beginnen onze lijst met een strand gelegen op het eiland Korčula. Het eiland ligt in het zuiden van Kroatië en nog geen 50 kilometer lang en 7 kilometer breed. Het eiland staat bekend als de geboorteplaats van de ontdekkingsreiziger Marco Polo.

Op het eiland, dat zelf ook zeer het bezoeken waard is, vind je het strand Pupnatska. Het is, net als vele stranden in Kroatië, een kiezelstrand. Het is gelegen in een baai en je kan er zwemmen in prachtig helder blauw water. Op het strand kunnen zonnebedden gehuurd worden en er zijn een aantal barretjes aanwezig.

Wat vond je van dit artikel?

Top 8 Mooiste Soorten Kleine Vissen Voor een Nano Aquarium

Top 9 Mooiste Stranden van Griekenland