Top 10 Mooiste Soorten Vijvervissen

Steeds meer mensen kiezen voor een vijver in de tuin. Logisch, want een mooie vijver heeft echt meerwaarde. Je maakt de vijver mooier en levendiger door te kiezen voor vijvervissen. We zetten de mooiste soorten en de meest bijzondere vissen voor je op een rij. Doe er je voordeel mee!

Het is overigens wel belangrijk altijd eerst te checken of een bepaalde vissoort wel past in jouw vijver. Zo zijn er vissoorten die tenminste een diepte van anderhalve meter nodig hebben om goed te kunnen leven.

Sommige vissen handhaven zich gemakkelijk, anderen kunnen dat alleen als ze in scholen leven. Ook daar dien je dus terdege rekening mee te houden.

1. Blauwwinde

We sluiten af met de prachtige Blauwwinde, een vis met een metaalachtige kleur. Voor het overige is deze vis gelijk aan de Goud- en Zilverwinde. Ook deze vissen bewegen zich bij voorkeur in scholen.

Blauwwindes zijn alleen al vanwege de kleuren een aanwinst voor elke vijver. Bovendien is het net als de goudvis een gemakkelijk te houden vis.

2. Zilverwinde

De Zilverwinde is een kopie van de Goudwinde, alleen is de kleur nu zilver. Ook deze vis houd je bij voorkeur in een schooltje.

De Zilverwinde houdt van insecten die het van vlak boven de wateroppervlakte weet te verschalken. Ook de Zilverwinde is een vis die in een mooie vijver thuishoort.

3. Goudwinde

De Goudwinde hoort in elke vijver en is een zeer gewilde vis. De kleur is oranje en met wat fortuin wordt de vis zomaar een halve meter lang, De vis geldt wel als zeer schuw, en dat blijven ze ook.

De Goudwinde koop je ook in een schooltje, zorg dat je er tenminste vijf in je vijver hebt. Ook typerend is de vergroeiingen waarmee deze vissoort niet zelden te maken krijgt. Ogenschijnlijk hebben de vissen daar echter geen hinder van.

4. Goudvoorn

Ook de Goudvoorn is een karperachtige vis. In de grotere vijvers kan hij zomaar een lengte van 35 centimeter bereiken. Deze vis herken je uit duizenden en speciaal aan de rode vinnen, vinnen die zich onder op de buik bevinden.

De Goudvoorn is niet typisch een vijvervis overigens. Je treft deze vis ook veel in het wild aan namelijk.

5. Goudzeelt

De Goudzeelt is afgeleid van de Europese zeelt. De vis wordt ook wel eens doktersvis genoemd. Deze titel kan overigens als een eretitel beschouwd worden.

Hoewel niet bewezen heeft het er namelijk alle schijn van dat door de Goudzeelt andere vissen in de vijver minder snel ziek worden.

6. Goudelrits

De Goudelrits is een populaire variant op de Amerikaanse Elrits. De vis wordt met een maximale lengte van 8 centimeter niet erg groot. De vis heeft vaak een oranjeachtige kleur.

Kies je voor deze vis, kies dan wel voor een schooltje. Bovendien moet de vijver met deze vissen een minimale diepte van zeventig centimeter hebben. Anders kunnen ze minder goed uit de voeten in de vijver.

7. Shubunkin

Ook deze vis is gekweekt en afgeleid van de goudvis. Kenmerkend is het zeer gevlekte patroon dat sterk de overhand heeft. Je hebt de Shubunkin in diverse kleuren als rood, geel, oranje en wit.

De vis, die elke vijver fraaier maakt, is er overigens ook met een kleurpatroon dat wat metaalachtig aandoet.

8. Sarasa

Ook erg populair is de Sarasa. Deze vis lijkt erg op de goudvis. Het betreft een speciaal voor de vijver gekweekte vis. In de zomermaanden jaagt deze vis nadrukkelijk op insecten die zich net boven het wateroppervlak bevinden.

Ook de Sarasa plant zich gemakkelijk voort. Ze brengen vooral veel kleur in de vijver en deze speciale vissen worden maximaal 25 centimeter lang.

9. Koi

De vis die zeker ook niet mag ontbreken is de Koi. Dat betekent overigens wel dat de vijver in de beste conditie moet zijn, anders gedijt de Koi simpelweg niet. Een van de eisen van de Koi is dat de vijver tenminste anderhalve meter diep is.

Ook dient sprake te zijn van een goed filtersysteem. Met een Koi in de vijver moet wat betreft de vijver alles kloppen.

10. Goudvis

Natuurlijk mag de goudvis niet ontbreken in jouw vijver. Die hoort er gewoon bij. De goudvis is de meest gehouden vis en een heel gemakkelijke vis bovendien. De goudvis behoort tot de karperachtigen en is een alleseter.

De vis is goedkoop in aanschaf en je hebt de goudvis in verschillende kleuren. De vissen kunnen wel 35 centimeter lang worden en bovendien zorgen ze gemakkelijk voor jonge vissen.

Eisen aan de vijver

En zo kun je alleen al met genoemde vissoorten een prachtige en vooral ook zeer kleurrijke vijver creëren. Het houden van een vijver is overigens niet zomaar iets. Je moet er echt aandacht aan blijven geven en steeds zorgen voor perfecte omstandigheden. Bepaalde vissen hebben eisen aan een vijver en dat is iets waar je steeds rekening mee moet houden. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat de vissen snel zullen sterven, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Houd de reiger uit de buurt

Er zijn vissoorten die niet solitair kunnen leven. Ook dat is iets om goed op te letten. Doe je dat niet, dan zie je de vis letterlijk wegkwijnen. Heb je een vijver, houd er dan rekening mee dat jij niet de enige bent die de vijver aantrekkelijk vindt. Zorg dat je de reiger uit de buurt houdt, anders is je vijver zomaar op een goede dag leeg. Daar zijn tegenwoordig overigens prima producten voor verkrijgbaar.

Soorten vijvervissen

Met de tien vissoorten hebben we overigens nog slechts het topje van de ijsberg genoemd. Er zijn heel erg veel vissoorten, soorten die prima passen bij een kleinere vijver, en zeker ook de nog wat grotere vissen. En zo kun je de vijver precies zo maken zoals jij dat in gedachten hebt. De meeste mensen kiezen vooral voor kleur, zoveel mogelijk kleuren. Maar dat is iets persoonlijks uiteraard.

Wat vond je van dit artikel?

Top 22 Beste 7-Persoons Auto’s van dit Moment

Top 25 Mooiste Badplaatsen in Turkije