Top 8 Mooiste Soorten Kleine Vissen Voor een Nano Aquarium

Mosquito Rasbora (Boraras brigittae) Beautiful Endemic Ornamental fish from Borneo

Kies je voor een nano aquarium, dan kies je voor een heuse eyecatcher in de ruimte. Een dergelijk aquarium vergt wel de nodige inspanning. Zo dien je het water regelmatig te verversen en vergt het goed en fraai houden van het aquarium nogal wat onderhoud. Vanwege de geringe afmetingen, zoek je het ook in kleinere planten en dus ook kleine vissen.

We stellen hier tien soorten aan je voor die zich prima kunnen redden in een nano aquarium. Overigens is het een fabel om te denken dat elke kleine vissoort meteen geschikt is om in een nano aquarium te leven. Niets is minder waar.

Bovendien moet je er rekening mee houden dat elke vissoort weer een andere waterkwaliteit behoeft. Het is daarom belangrijk je altijd eerst goed in te lezen voor je zomaar wat kleinere vissoorten voor je aquarium koopt.

1. Pandaka pygmaea

Je kunt in je nano aquarium ook prima kiezen voor de vis die luistert naar de naam Pandaka pygmaea. Deze vis geldt als een van de kleinste vissoorten ter wereld als het gaat om zoetwatervissen.

De vissoort komt uit Indonesië en de vis is zo goed als transparant met links en rechts wat donkere vlekken. Zorg nu voor water met een pH waarde tussen de 7 en 8,5 en zorg dat de temperatuur ergens tussen de 24 en de 30 graden is.

2. Heterandria Formosa

Heterandria Formosa

Deze vissoort kan zomaar 3,5 centimeter lang worden en is van origine afkomstig uit Florida, Amerika. Ook deze vissoort houd je in hartvorm. Zorg voor veel meer vrouwtjes dan mannen in elk geval. De vis staat niet bepaald bekend als een snelle zwemmer.

De vis valt op en zal steeds het aquarium afstruinen. Aan de andere kant geniet het ook als sprake is van vrije zwemruimte. Een donkere bodem is aan te raden als je kiest voor deze visjes.

Dan zullen ze ook hun mooiste kleuren laten zien. Zorg voor een pH waarde van tussen de 6 en 7,5 en een temperatuur tussen de 23 en 30 graden.

3. Gobiopterus species

Deze vissoort is zeer klein met een gemiddelde lengte van anderhalve centimeter. Het gaat om een zeer rustig visje die zich het meest prettig voelt in zachter water.

Kies bij deze vissoort voor een ondergrond van fijn zand. Kies eveneens voor losse randbeplanting en geef de vis de mogelijkheid om te schuilen.

4. Dario Dario

Dario Dario

De Dario Dario wordt ten langsten 3 centimeter en wordt in ons land ook wel Bengaals Vuurtje genoemd. Deze vis vertoon territoriaal gedrag. Bij voorkeur neem je een mannetje en drie vrouwtjes.

Het is niet verstandig om meerdere mannetjes te nemen, een zal dan wegkwijnen. De Dario Dario voelt zich prima in water met een pH waarde tussen de 6 en 7,5 en bij een zwakke stroming. De aanbevolen temperatuur ligt tussen de 22 en 26 graden.

5. Danio margaritatus

Danio margaritatus

De Nederlandse naam voor deze vissoort is Rasbora galaxy en de maximale lengte is 2,5 centimeter. Deze vissoort geldt als de ideale bewoner van een nano aquarium. De vis houdt van ondiep en dichtbegroeid, stilstaand water.

Je houdt deze vissen altijd in een school, het liefst met minimaal vijf soortgenoten. De vis voelt zich lekker bij een pH waarde tussen de 7 en 7,5 en een watertemperatuur tussen de 21 en 23 graden.

6. Boraras merah

Boraras merah

Deze Mini rasbora geldt als een zeer vredelievend visje dat hooguit twee centimeter lang wordt. Ook dit is een typisch scholenvisje, een visje dat afkomstig is uit Zuid Oost Azië. Het liefst heeft deze vis amper of helemaal geen stroming.

Hij geniet van vrije zwemruimte met randbeplanting en als het water ergens tussen de 24 en 28 graden is. Deze vis geldt daarnaast als een alleseter. Je gaat hem straks vooral zien in de bovenste en de middelste waterlaag.

7. Boraras maculatus

Boraras maculatus

In ons land staat deze vis ook wel bekend als de Dwergrasbora. En klein is ie, want deze vis wordt hooguit 2,5 centimeter lang. Het gaat hier om een zeer beweeglijk visje, een bijzonder vreedzaam visje ook. De vissoort is afkomstig uit Maleisië, terwijl hij ook voorkomt in Singapore en Sumatra.

Deze vissen hebben wel nadrukkelijk vrije zwemruimte nodig. Geef ze bovendien de gelegenheid zich te verschuilen. Daarnaast heb je drijfplantjes nodig en maak je de bodem donker. Ook deze vissen doen het goed in zacht en lichtzuur water.

8. Boraras brigittae

Deze vis staat ook wel bekend als de Micro rasbora en valt op door de prachtige kleuren. Het visje wordt hooguit drie centimeter lang en is afkomstig uit Borneo. Het is familie van de Cyprinidae. Je houdt deze vissoort het liefst in een schooltje.

Neem je slechts één visje, dan zul je nooit de mooie kleuren te zien krijgen namelijk. De vissen doen het goed als het water wat zuur is en waar een pH waarde is van tussen de 6,5 en 7. De vissen vinden water tussen de 25 en 28 graden heerlijk.

Veel gestelde vragen

Is elke soort kleine vis geschikt voor een nano aquarium?

Elke kleine vissoort heeft weer andere eisen aan de omstandigheden in het nano aquarium, en dan speciaal wat betreft de waterkwaliteit en de omgeving. Voor elke specifieke vissoort moet het aquarium aan bepaalde eisen voldoen.

Het is beslist niet zo dat elke kleine vissoort meteen ook geschikt is voor het nano aquarium. Integendeel zelfs. Zo zijn er kleine visjes die gewoon meer zwemruimte nodig hebben dan je kunt bieden. Zaak je dus altijd goed in te lezen over welke vissoort nou geschikt is voor je aquarium.

Zijn kleine vissoorten goed verkrijgbaar?

Kleinere vissoorten zijn minder gemakkelijk verkrijgbaar. In de dierenwinkels vind je vooral de wat grotere vissen. Je kunt behalve de kleinere vissoorten uiteraard ook kiezen voor ongewervelde dieren.

In feite is elke dwerggarnaal en slak wel in een nano aquarium te plaatsen. Sommigen zijn juist heel erg goed te combineren met visjes. Ze zijn vaak bijzonder actief en dat geeft extra leven in je nano aquarium.

Wat vond je van dit artikel?

Dit zijn ALLE 16 Nationale Parken van Spanje

Top 10 Mooiste Stranden Van Kroatie