Top 13 Mooiste Bezienswaardigheden in Athene

Athene, de hoofdstad van Griekenland, zal nooit ophouden je te verbazen met haar oude bezienswaardigheden en verhalen. Van de Akropolis, tot het Nationaal Archeologisch Museum en overal daar tussenin is deze stad een adembenemende reis door de tijd die je niet mag missen als onderdeel van je Middellandse Zee vakantie.

Met een eindeloze lijst top bezienswaardigheden is Athene het perfecte middel tegen heimwee voor toeristen. De heeft van alles te bieden, van historische musea tot kloosterkerken en van weelderige Byzantijnse gebouwen tot Ottomaanse bruggen – je kunt gewoon niet weggaan zonder alle charme in je op te nemen die deze prachtige stad te bieden heeft. De beste manier om het allemaal te zien? Maak met ons een rondrit langs de mooiste bezienswaardigheden die je niet mag missen en maak een wandeling door de tijd.

En om jouw bezoek nog net even iets specialer en gemakkelijker te maken hebben wij alvast een aantal van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Athene voor je op een rij gezet!

1. Syntagma-Plein

Het Syntagmaplein is een van Athene’s populairste attracties bij zowel de plaatselijke bevolking als toeristen. Het plein is een commercieel knooppunt, vol met restaurants en bars die aan alle smaken tegemoet komen: je vindt er alles van deftige internationale keuken tot street food. In het hart van de stad is het moeilijk te missen – maar voor je gemak hebben we enkele belangrijke bezienswaardigheden in dit altijd in ontwikkeling zijnde deel van de stad in kaart gebracht.

Zoals het Parlementsgebouw, dat staat op wat eens een koninklijk paleis was! Van beeldhouwwerken en belangrijke monumenten tot imposante gebouwen die in de loop der jaren getuige waren van belangrijke gebeurtenissen, het Syntagmaplein bevat tal van verborgen juweeltjes voor bezoekers die meer willen ontdekken over de rijke geschiedenis van Griekenland!

2. Akropolis

De Akropolis is een van de belangrijkste bouwwerken uit de oudheid. Deze majestueuze antieke architectuur, die dateert van 464 en 406 v.Chr., werd gebouwd als tempel om de Griekse goden te eren. Over geschiedenis gesproken, het is een typisch voorbeeld dat aantoont hoe enorme monumenten herinneringen oproepen uit een andere tijd van de mensheid, waardoor we opnieuw gevoelens kunnen oproepen die ooit duizenden jaren geleden door onze voorouders belangrijk werden gevonden.

Juist daarom kun je meer te weten komen over de cultuur van je land in het Akropolis Museum en op vele andere plaatsen waar ze gevestigd zijn. Met zijn schitterende ruïnes is de Akropolis een van de belangrijkste bouwwerken in Athene. Er zijn hier veel verschillende plaatsen te bezoeken, van monumenten en beelden tot tempels en graven. Het uitzicht van bovenaf is bovendien niets minder dan spectaculair te noemen!

3. Akropolismuseum

Het lijdt geen twijfel dat een van de belangrijkste plekken in heel Athene de Akropolis is. Thuisbasis van enkele van de meest iconische bouwwerken uit de hele geschiedenis, is het niet verwonderlijk dat dit wonder zijn eigen museum verdient.

Dit museum is zo ontworpen dat het zowel onze oude wonderen als onze hedendaagse wonderen kan tentoonstellen, zodat je een goed beeld krijgt van wat Griekenland duizenden jaren geleden tot zo’n geavanceerde beschaving maakte. Eeuwenoude geschiedenis ontmoet spitstechnologie terwijl je geniet van tentoonstellingen, evenementen en meer in deze nieuwe culturele hotspot.

Het Akropolis Museum herbergt veel onbetaalbare kunstvoorwerpen en tentoonstellingen die je nergens in Griekenland kunt zien. Het oude museum moest sluiten terwijl het nieuwe museum werd gebouwd, en hoewel de mensen met spanning uitkeken naar de opening, is het het wachten waard geweest!

4. Kerameikos

Kerameikos is een van de belangrijkste archeologische sites in Athene, en een van de opmerkelijkste in de wereld. De naam “Kerameikos” komt van het Griekse keramos dat “pottenbakkersklei” betekent, verwijzend naar de plaatselijke pottenbakkerswijk die laag VIII in de oudheid bewoonde. Het Kerameikos Museum stelt 3 kilometer menselijke geschiedenis volledig tentoon, vanaf de neolithische tijd tot heden. Zodra je deze illustere plaats binnenkomt worden je ogen getrokken naar een ongekende wereld.

Ontsnap aan de stad voor een pauze tussen mensen uit verschillende delen van de wereld en tijden door de geschiedenis heen. Kerameikos is niet voor niets een van de topattracties van Athene, dat elke dag talloze toeristen trekt met zijn onbeschrijfelijke sfeer en levendige geschiedenissen. Je zult verliefd worden op deze vredige plek die slechts 5-7 minuten ten noorden van de Akropolis ligt.

Kijk toe hoe een oude kunstvorm weer tot leven wordt gewekt als pottenbakkers in nabijgelegen ateliers eeuwenoude technieken blijven bewerken, terwijl je dwaalt door tijdloze grafvelden vol bijzondere beelden.

5. Centrale Markt

De Centrale Markt van Athene is de perfecte plek voor al je foodie behoeften. Omdat hij Varvakeios heet, kun je er een keur aan mooie producten verwachten om uit te kiezen, en ook een unieke winkelervaring. Als je in Athene bent en van wat Griekse waren wilt genieten, bezoek de markt dan zeker dagelijks, behalve op zondag, wanneer de meeste verkopers niet aanwezig zijn.

Hier ervaar je een buitengewone winkelsfeer. Als je van Griekse producten houdt, dan kom je hier helemaal aan je trekken. De Centrale Markt in Athene is de plek om heen te gaan als je op zoek bent naar plaatselijke producten. De Centrale Markt ligt vlak bij Athinas Street en biedt een overvloedige variëteit aan voedsel en producten tegen lage prijzen.

6. Dionysustheater

Het Dionysus Theater is een historisch theater in Athene, gelegen aan de voet van de zuidelijke helling van de Akropolis bij de ingang ervan. Het kleine theater werd in 330 v.Chr. bij een natuurlijke bron gebouwd en was aanvankelijk geschikt om niet meer dan 1.500 mensen te herbergen.

Het werd later onder de Romeinse keizer Hadrianus iets meer dan 1000 jaar geleden met ingrijpende veranderingen uitgebreid om plaats te maken voor duizenden toeschouwers. Zo kunnen we zeggen dat dit verbazingwekkende theater uit de oude tijd een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis herbergde: de opkomst van het Griekse drama!

7. Byzantijns Museum

Het Byzantijns Museum geeft een kijkje in een essentieel deel van de geschiedenis van Griekenland dat je voor altijd bijblijft. De verschillende tentoongestelde voorwerpen laten je zien hoe de christelijk orthodoxe kerk dit tijdperk in Griekenland beïnvloedde. Een hoogtepunt van het museum is een permanente tentoonstelling met oude iconen, gebrandschilderde glaspanelen en indrukwekkende mozaïeken.

Het Byzantijns Museum ligt in het hart van de stad. Voorwaarts en achterwaarts door de tijd gaan kan een uitdaging zijn voor je reis naar Griekenland. Het Byzantium Museum toont artefacten uit het oude christendom en de geschiedenis die eeuwen teruggaan. Beleef deze wonderbaarlijke periode met meer dan 1300 tentoongestelde voorwerpen die je kunt bekijken. Het gaat om religieuze iconen, beeldhouwwerken, keramiek, manuscripten en nog veel meer voorwerpen die het rijke christelijke erfgoed van niet alleen Griekenland maar van heel Europa laten zien!

8. Amfitheater

Dit amfitheater werd gebouwd in de eerste eeuw v. Chr. tijdens de Hellenistische periode en bestaat uit vier halfronde rijen. Het werd ontworpen door de Romeinse architect en bouwer Herodes Atticus, naar wie het zijn naam dankt. Het Odeon bestaat uit meerdere rijen in een oplopende volgorde, waarbij elke opeenvolgende rij iets kleiner is dan de vorige; deze rijen zijn echter ook gebogen om de toeschouwers een beter uitzicht te bieden.

Er waren oorspronkelijk 36 rijen gebouwd, maar er zijn er nu nog maar negen over, die allemaal nog hun oorspronkelijke marmeren zitplaatsen en ingewikkelde opschriften bevatten die in de loop der tijd onaangeroerd lijken. Overal om je heen nodigen kleine winkeltjes en cafés de bezoekers uit om verschillende aspecten van de traditionele volkskunst te waarderen, van lekkernijen als taramosalata tot een authentieke Griekse salade.

9. Agora

De Agora is een ontmoetingsplaats die al duizenden jaren door culturen gebruikt wordt. Het is fascinerend om een blik te werpen op de oude marktplaats in Athene en te staan waar eeuwen geleden filosofen en politici hebben gestaan. Zoveel van deze monumenten zijn bewaard gebleven zonder tekenen van verwaarlozing of vernieling, alsof ze wachtten om herontdekt te worden.

Dit oude openbare plein is daarnaast ook het oudste in zijn soort in Griekenland, dat dateert uit de derde eeuw voor Christus. Terrasjes en restaurants omzomen de geplaveide straten rond deze populaire toeristische bestemming als hij niet door de plaatselijke bevolking wordt overspoeld, terwijl winkels moeilijk te vinden voorwerpen aanbieden die relevant zijn voor de Griekse cultuur en geschiedenis.

10. Olympieion

Het Olympieion, een monumentale schatkamer van de Griekse geschiedenis, was ooit een van de belangrijkste tempels van het oude Griekenland. De overblijfselen en opgravingen geven de bezoekers een momentopname van hoe haar glorie in vervlogen tijden geweest moet zijn. Gebouwd met 15 indrukwekkende zuilen, die 17 meter hoog staan!

De opgravingen en overblijfselen op de plaats van het Olympieion geven je een idee van hoe groot het wel was. Zo groot zelfs, dat de bouw al in 550 v. Chr. begon en honderden jaren heeft geduurd. De oude Grieken wilden een tempel om hun god Zeus te eren, dus bouwden ze deze van Pentelische marmeren steen die in de buurt gedolven werd. Samen met deze oude ruïnes zijn er wandeltochten mogelijk, bewegwijzerde markeringen met uitleg over verschillende aspecten van deze speciale locatie.

11. Benaki-Museum

Het Benaki Museum is een van de oudste musea van Europa. De permanente tentoonstelling biedt hoogwaardige opstellingen en tentoonstellingen uit alle tijdperken van de rijke geschiedenis van Griekenland. Het bevat ook veel beroemde collecties, waaronder juwelen, appliqué werk en gravures gemaakt door hedendaagse kunstenaars.

Het museum biedt bovendien goede faciliteiten, zoals een restaurant, een openluchtcafé en een uitstekende winkel waar je unieke producten uit alle hoeken van Griekenland kunt vinden en behulpzame gidsen die alles over hun land weten!

12. Monastiraki

Monastiraki is de perfecte plaats om souvenirs, merkkleding of gewoon een koopje te vinden. Met winkels variërend van goedkope prijzen tot luxe boetieks, houdt iedereen in Athene van Monstiraki! Toon je Atheense geest met klassieke Griekse kleding die je voor altijd zult dragen.

Monasteraki ligt op een kilometer van het Syntagma Plein en biedt bezoekers de gelegenheid twee verleidelijke werelden te verkennen: een wirwar van levendige winkelstraten die zich van het omvangrijke Monastiroki plein vertakken; en een levendige zondagochtend vlooienmarkt op enkele minuten afstand.

Vind al je modebehoeften, in binnen- en buitenland, in Monastiraki. Met de ruimste keuze aan merken en winkels voor mensen met een creatief oog, is het gemakkelijk te vinden wat je nodig hebt!

13. Plaka

Plaka is een van de oudste en meest historische delen van Athene, met een heel aparte flair. Je kunt genieten van alles wat deze wijk te bieden heeft- van de vele plaatselijke restaurants en historische plaatsen, tot een uitstapje naar de heuvel Lycabettus voor een geweldig uitzicht over de stad.

Deze verkwikkende wijk is een waar wandelparadijs. Elke bezoeker zal genieten van het verkennen van deze fascinerende en dramatische wijk met zijn dichte verzameling eeuwenoude gebouwen die het verleden oproepen. Hier vind je antiekwinkels, restaurants, cafés – allemaal aan je voeten! Geniet van de historische charme en de liberale vibes van deze oude wijk terwijl je toch op een steenworp afstand blijft van het bruisende centrum van Athene.

Wat vond je van dit artikel?

Top 9 Meest Beroemde Italiaanse Uitvinders

Top 10 Grootste Paardenrassen ter Wereld