Top 10 Moeilijkste Universitaire Studies + Startsalarissen

De meeste mensen zijn van mening dat een studie aan de universiteit niet gemakkelijk is, maar er zijn universitaire studies die de kroon spannen. Uit studentenaantallen, studiedruk- en programma en andere parameters hebben wij de moeilijkste studies weten vast te stellen.

Een reden voor de flinke druk op de moeilijkste universitaire studies is om studenten goed voor te bereiden op de beproevingen van hun latere werkveld. Als je een moeilijke studie wilt volgen, moet je hard willen werken, veel inspanning verrichten en een natuurlijke wilskracht hebben.

Dat gezegd te hebben: een afgeronde moeilijke universitaire studie biedt ook meer perspectief op een goede baan. Ben jij zo´n hardwerkende student met grote ambities, of ben je gewoon nieuwsgierig naar de moeilijkste studies aan de universiteit? Lees dan verder, want hier vind je de 10 moeilijkste universitaire studies achter elkaar.

De moeilijkste Universitaire studie is Natuur- en Sterrenkunde. Je leert er alles over Nano deeltjes, quantumcondensaten en quarks. Mochten deze woorden alleen al ingewikkeld zijn, zet je dan maar schrap voor de rest van de studie. Bij Natuurkunde wordt bestudeerd waar het universum uit is opgebouwd en leer je over de structuur van materie.

Bekijk ook: Top 10 Makkelijkste Universitaire Studies | Top 10 Moeilijkste Hbo Opleidingen

Meer weten over Natuur- en Sterrenkunde en de andere 9 moeilijkste universitaire studies? Lees verder.

1. Natuur- en Sterrenkunde

Gemiddeld startsalaris: €2900,- bruto per maand

Wat is elektromagnetisme? Hoe is een oceaan of een gletsjer samengesteld? Wat is quantummechanica? Al deze vragen en meer worden beantwoord tijdens de studie Natuur- en Sterrenkunde.

Het is een ontzettend pittige studie waarbij je wel 40 uur per week op hoog tempo aan het studeren bent. Je moet veel stof kunnen verwerken en maakt lange dagen waarbij je onder andere formules leert te gebruiken en odes van grootte onder de knie krijgt.

Na de studie is het mogelijk de lat nog iets hoger te leggen met een Master Climate Physics, Nanomaterial Science, of Theoretical Physics.

2. Biomedische Wetenschappen

Gemiddeld startsalaris: €2300,- bruto per maand

Complexe biomoleculen, biologische structuren, en metabole routes. Tijdens de studie Biomedische Wetenschappen leer je alles over leven op moleculair niveau, en dat is behoorlijk lastig. Je moet namelijk alle biologische structuren, co-factoren en enzymen in metabole routes uitpluizen.

Deze tak van wetenschap is voor vele medische studenten het meest moeilijke van hun studie. Dus wanneer je bedenkt dat deze studie op dit gebied de diepte in gaat, snap je wel waarom het op nummer 2 in deze lijst staat.

Het mooie aan deze studie is dat je leert begrijpen hoe de processen in het menselijk lichaam werken, wat erg interessant is.

3. Farmacie

Gemiddeld startsalaris: €2850,- bruto per maand

Heb je weleens bedacht waar alle producten die in een apotheek staan vandaan komen, en wie de veiligheid en effectiviteit ervan checkt? De breinen die daarachter zitten, hebben een moeilijke universitaire studie Farmacie achter de rug.

Tijdens de studie heb je vakken als Farmacognosie, Farmacokinetiek en Farmacologie. De chemische wetenschap en gezondheidswetenschap komen samen in deze studie, wat het over het algemeen erg pittig maakt en een welverdiende plek op nummer 3 heeft.

4. Geneeskunde

Gemiddeld startsalaris: €3450,- bruto per maand

Fysiologie, Medische Microbiologie, Anatomie, Biochemie… het zijn thema´s die ontzettend lastig zijn. Tijdens de medische studie Geneeskunde komen ze echter allemaal aan bod, en dat is dan ook een van de redenen waarom Geneeskunde als een moeilijke universitaire studie wordt gezien. Daarnaast is het erg competitief en moet er vaak geloot worden om bij de studie binnen te komen.

Het is een lange leerweg met heftige boeken, waarbij je veel aan het lezen bent. Geneeskunde vraag heel veel inzet van haar studenten omdat zij alles over het menselijk lichaam en leven leren. Dit is een van de studies waarbij de theorie zwaar weegt.

Het duurt vaak jaren voordat de studie wordt afgerond. Daarna moeten studenten zich specialiseren in een tak van de Geneeskunde, waardoor de studieloopbaan van Geneeskundestudenten een van de langste van universitaire studies is.

5. Kunstmatige Intelligentie

Gemiddeld startsalaris: €3050,- bruto per maand

Een toekomst vol robots en computers lijkt tegenwoordig niet zo ver weg meer. Hoe wordt kennis in een computer gestopt om hem te laten werken? Als je dit interessant vindt of warm wordt van alles wat met computers en techniek te maken heeft, dan is de universitaire studie Kunstmatige Intelligentie interessant voor je. Let wel op: het is pittig!

Hoewel de studie een aantal vakken in de verplichte ruimte heeft die over het algemeen als iets makkelijker gezien worden, zoals Psychologie, Informatica, en Taalkunde, zijn er heel veel lastige bètavakken. Wat dacht je van Logica, Statistiek en Wiskunde? Ook leren studenten geavanceerd programmeren en cognitiewetenschappen.

Na de studie is het mogelijk de lat nog hoger te leggen met een Master in Artificial Intelligence of Neuroscience and Cognition.

6. Diergeneeskunde

Gemiddeld startsalaris: €2800,- bruto per maand

Het klinkt zo leuk en prachtig, zieke of gewonde dieren genezen. Dat is het natuurlijk ook, maar de weg ernaar toe om dit te kunnen doen is heftig. De studie Diergeneeskunde is erg complex en studenten moeten kennis verwerven over moleculen, organen en cellen van gezonde dieren en wat er gebeurt wanneer de dieren ziek worden.

De studie is erg breed en is eigenlijk bedoeld als basis voor verdere specialisatie. Je leert er alles over de anatomie van dieren. De meeste dierenartsen die een eigen kliniek hebben, zijn vaak jarenlang bezig geweest met een moeilijke studie.

Na deze basis specialiseren zij zich verder in Masters als Diergeneeskunde, Geneeskunde van Gezelschapsdieren, en Biomedische Wetenschappen.

7. Scheikunde

Gemiddeld startsalaris: €2800,- bruto per maand

Wellicht was Scheikunde op de middelbare school appeltje-eitje voor je en zou je denken, waarom staat deze universitaire studie in de top 10 moeilijkste studies? Dat komt omdat het op de universiteit erg ingewikkeld wordt. Alle formules, stofjes en deeltjes worden namelijk tot in detail uitgepluisd, en op de universiteit kom je erachter dat er veel meer achter alle kennis van Scheikunde zit dan je had kunnen denken.

Je leert natuurwetten toepassen en hebt vakken als Fysische en Anorganische Chemie, Wiskunde, Natuurkunde, Bio moleculaire Chemie en Massaspectrometrie en Proteomics.

Na de studie is er een brede mogelijkheid met Masters zoals Neuroscience and Cognition, Drug Innovation, en Molecular and Cellular Life Sciences.

8. Rechtsgeleerdheid

Gemiddeld startsalaris: €2800,- bruto per maand

Studenten met een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, strafrecht en ingewikkelde juridische aangelegenheden zullen zich thuis voelen op de studie Rechtsgeleerdheid. Hoewel het een van de moeilijkere universitaire studies ooit is, leidt het studenten op tot specialisten in recht.

Het is een uitdagende studie die veel geduld, waarnemingsvaardigheid, ethiek en individualiteit vereist. Daarnaast moeten rechtenstudenten heel, heel veel lezen. Tijdens de studie leren ze de wet toe te passen op situaties. Daarnaast zijn de examens pittig.

Zelfs na het behalen van het diploma, duurt het nog een behoorlijke tijd voordat afgestudeerden echt als professional aan de slag mogen. Zij moeten namelijk eerst een aantal jaar meedraaien met de praktijk om de titel echt te mogen uitoefenen.

9. Neurowetenschap

Gemiddeld startsalaris: €2400,- bruto per maand

Vandaag de dag is er heel veel bekend over onze hersenen, en er is ook nog zo veel te ontdekken. Neurowetenschap is de studie van de hersenen en het verstand. Je leert er alles over hoe hersenen werken. Ook de pathologie van de hersenen komt aan bod.

Tijdens de studie Neurowetenschap leer je over FMRI analyses en Bioinformatics, met als doel bij te dragen aan de wetenschap over de hersenen.

Het is erg ingewikkeld en meestal is deze universitaire studie een die op Master niveau aangeboden wordt. Dat betekent dat er van tevoren een Geneeskunde- of andere medische universitaire studie op Bachelor niveau afgerond moet zijn.

10. Architectuur

Gemiddeld startsalaris: €2600,- bruto per maand

Ontwerp en bouw een huis. Het klinkt wellicht eenvoudig, maar de studie die hierachter schuilgaat is dat zeker niet. Architectuur heeft alles te maken met hoe materialen en omgevingen met elkaar samenkomen en optimaal gebruikt kunnen worden.

Tegenwoordig komt daar ook het duurzame aspect bij en wordt gezocht naar biologisch afbreekbaar materiaal voor nieuwe gebouwen.

Naast de technische kant van architectuur, moeten studenten ook leren tekenen. Optica, Geometrie en Wiskunde zijn dan ook standaardvakken aan een Architectuuropleiding.

Wat vond je van dit artikel?

Top 6 Meest Populaire Kledingstijlen Voor Vrouwen

Top 10 Leukste Griekse Eilanden Voor Stelletjes