Top 10 Meest Bekende Mexicaanse Liedjes

Muziek is een belangrijk onderdeel van de Mexicaanse cultuur en dan ook ontzettend breed met verschillende stijlen en genres.

Zo is er de alom bekende mariachi met haar trompetten en prachtige zang, en de ranchera uit het noorden van het land waar vaak over liefde gezongen wordt.

Naast hedendaagse nummers die populair zijn in het land, verliezen ook oudere liedjes hun kracht niet en worden ze door Mexicanen en liefhebbers van Mexicaanse muziek over de hele wereld luidkeels meegezongen.

Het meest bekende Mexicaanse liedje is Cielito Lindo y Querido. De tekst ay, ay, ay, ay, canta y no llores, porque cantando se alegran, cielito lindo, los corazones! kan door menigeen worden meegezongen.

Het nummer is door vele artiesten vertolkt met de meest favoriete versie uitgevoerd door Pedro Infante die met zijn dramatische stem precies de juiste toon aan dit meeslepende lied gaf.

1. Cielito Lindo y Querido

Oorspronkelijk werd dit Mexicaanse lied geschreven door de Mexicaan Quirino Mendoza Cortés, die het maakte om zijn vrouw te eren.

Het lied was al erg bekend en een soort informeel symbool van Mexico, en het wordt vaak ten gehore gebracht op internationale festivals waar Mexico gerepresenteerd wordt omdat het zo herkenbaar is.

Het was ook het meest gezongen lied tijdens de WK wedstrijden waar het Mexicaanse elftal speelde.

2. Viva México

Viva México is een opzwepend nummer dat als hoogtepunt het dramatische refrein met de tekst Viva México, Viva América heeft.

Het lied werd geschreven door Pedro Galindo Galarza, een ranchera zanger. Na het uitkomen van het nummer werd het door talloze Mexicaanse artiesten geïnterpreteerd.

De meest populaire en bekende versie is die van mariachi zangeres Aida Cuevas, die met haar bijzondere stem dit nummer extra kracht bijzet.

3. México Lindo y Querido

Componist Chucho Monge is het brein achter dit uiterst traditionele mariachi lied, hoewel meestal de link wordt gelegd met filmster en zanger Jorge Negrete die het nummer naar hogere sferen tilde en het beroemd maakte.

México Lindo y Querido is gelijk de bekendste regel uit het lied, dat symbool staat voor loyaliteit aan het land.

Het lied is met name in de mariachi wereld belangrijk en haast iedere mariachi zanger heeft wel een versie hiervan op zijn of haar naam staan.

4. México en la Piel

Uiteraard mag een lied van beroemdheid Luis Miguel niet in deze top 10 ontbreken.

México en la Piel is een lied dat in de coupletten alle staten van het immense land afgaat en een kenmerk benoemd per staat.

In het refrein wordt gezongen dat Mexico onder je huid kruipt en je het altijd bij je draagt als je er ooit bent geweest.

Luis Miguel brengt hiermee een ode aan zijn land Mexico. Het lied is gecomponeerd en geschreven door José Manuel Fernández Espinosa.

5. Bésame Mucho

Wie weet de zachte woorden van Bésame mucho nu niet mee te zingen? Het meest romantische lied van Mexico.

Hoewel het in 1940 geschreven werd door Consuelito Velázquez en geïnterpreteerd werd door Emilio Tuero, is het tot op heden nog een groot succes.

De romantische tekst en de melodie kunnen zowel door een volledig orkest als een eenvoudige gitaar ten gehore worden gebracht.

Deze kracht zagen ook wereldwijde beroemdheden, en zo werd het lied geïnterpreteerd door onder andere Elvis Presley, Andrea Bocelli, The Beatles en Thalía.

6. La Llorona

La Llorona verwijst naar de legende van de huilende vrouwelijke geest die haar kinderen is verloren en hen tot vandaag de dag zoekt in een gebied in Mexico.

Deze legende was de inspiratie voor het bekende lied La Llorona, die haast iedere Mexicaan wel kan meezingen. Het is dan ook een echte klassieker.

Met name de interpretatie van Chavela Vargas is door haar krachtige volle en warme stem indrukwekkend, zij zong het lied voor de film Frida over het leven van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo.

7. El Rey

José Alfredo Jiménez is een icoon in Mexico en schreef het klassieke lied in ranchera stijl.

José Alfredo werd geïnspireerd door zijn break up met zangeres Alicia Juarez en kwam in een depressie terecht.

In El Rey roept hij zich uit tot macho en probeert hij over de verbroken relatie heen te komen. Soms wordt dit lied in een adem met de klassieker My Way van Frank Sinatra genoemd.

8. Por Que Me Haces Llorar

Hoewel Juan Gabriel in 2016 stierf, leeft deze Mexicaanse superster nog altijd in vele harten voort.

Het lied Por Que Me Haces Llorar is een echt volkslied geworden dat haast iedere Mexicaan uit volle borst kan meezingen.

Juan Gabriel was een unieke verschijning in het land, aangezien hij openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam en dat in de conservatieve macho samenleving van Mexico.

Hij trad op vele plekken op en was een graag geziene ster in het nationale Palacio de Bellas Artes in Mexico Stad.

9. Somos Más Americanos

Los Tigres del Norte is een bekende band uit het noorden van Mexico met een flink repertoire dat veel Mexicaanse immigranten aanspreekt.

Zo is het lied Somos Más Americanos door hen gedoopt tot het immigranten volkslied. Het aanstekelijke deuntje gaat goed samen met de tekst.

Hierin wordt uiteengezet dat Mexico ooit ook uit delen van onder andere Nevada, Californië, New Mexico, Texas, Arizona bestond, en dat migranten niet de grens oversteken, maar de grens over hen getrokken is.

10. Guadalajara

Guadalajara is, behalve de hoofdstad van de staat Jalisco, ook de titel van een geweldig Mexicaans lied.

Het nummer wordt met name tijdens de traditionele patriottistische feesten in de septembermaand vaak ten gehore gebracht.

Het is ongelooflijk hoe een nummer met zoveel toewijding geschreven en gecomponeerd is, dat je de koloniale sfeer van de mooie stad bijna kunt proeven.

De ster achter dit nummer was Pepe Guizar die het in 1954 schreef en componeerde. Het lied werd al snel zo succesvol, dat het ook buiten de Mexicaanse grens werd geïnterpreteerd.

Niemand minder dan Elvis Presley maakte zijn versie van dit nummer over de stad van de rozen in Mexico.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Franse Zangers uit de Jaren ´70

Top 10 Meest Bekende Mexicaanse Bands