Top 10 Meest Bekende Mexicaanse Kunstenaars

Mexico heeft een enorme lijst aan kunstenaars die het nationaal erfgoed van het land hebben doen groeien en bloeien.

Mexicaanse kunstenaars zetten vaak thema´s als dood, politiek, seksualiteit, religie, en identiteit centraal in hun werken.

Wellicht ken je verschillende van deze namen wel, zoals Frida Kahlo en Diego Rivera. Hier lees je alles over de 10 meest bekende Mexicaanse kunstenaars.

De meest bekende Mexicaanse kunstenaar is zonder twijfel de wereldberoemde Frida Kahlo. Naast haar spraakmakende kunst is ook haar levensverhaal bijzonder.

Ze raakte namelijk door een zwaar ongeval zodanig gewond, dat ze tientallen operaties moest ondergaan en een groot deel van haar leven aan bed gekluisterd was.

Haar kunst is surrealistisch en bijzonder, en weerspiegelt hoe zij haar leven leidde.

1. Frida Kahlo

Frida Kahlo

Frida Kahlo werd op 6 juli in 1907 geboren in de stad Coyoacán aan de rand van Mexico Stad. Zowel polio als het ongeluk in 1925 maakten dat Frida een behoorlijk hard en moeilijk leven had.

Ze pakte haar passie en talent voor schilderen op, en maakte vele van haar kunstwerken vanuit bed met een speciaal ontworpen schildersezel en een spiegel.

Zelfportretten die nogal surrealistisch zijn, zijn dan ook kenmerkend voor haar kunst.

Frida trouwde in 1929 met kunstenaar Diego Rivera, maar ze hadden een moeizaam huwelijk. Het werd het meest bekende kunstenaarshuwelijk in Mexico.

2. Diego Rivera

Diego Rivera

De wereldberoemde Mexicaanse schilder Diego Rivera is bekend geworden om zijn muurschilderingen in onder andere het Palacio de Cortez in Cuernavaca, in de Stock Exchange in de Verenigde Staten, en in de California School of Fine Arts.

Op slechts 10-jarige leeftijd begon hij al zijn kunststudie aan de Academia de San Carlos in Mexico stad, gesponsord door een gouverneur uit Veracruz.

Diego Rivera trouwde met kunstenares Frida Kahlo.

Vanaf 1917 maakte hij deel uit van de post-impressionistische beweging in Mexico die haar inspiratie uit werk van Paul Cezanne haalde.

3. José Clemente Orozco

José Clemente Orozco

José Clemente Orozco werd op 23 november 1883 geboren en behoorde samen met Siqueiros en Rivera tot het trio Los Tres Grandes Muralistas.

Hij specialiseerde zich in muurschilderingen, en is verantwoordelijk voor de bijzondere en beroemde muurschildering La Epopeya de la Civilización.

In zijn werk staat menselijk lijden vaak centraal. José Clemente Orozco was een socialistisch realistische schilder, en daarnaast lithograaf.

Op dit moment is zijn kunst nog altijd te zien in het Orozco Workshop Museum in Guadalajara en in het Carrillo Gil Museum in Mexico Stad.

4. Jorge González Camarena

Jorge González Camarena

De uit Guadalajara afkomstige Jorge González Camarena werd in maart 1908 geboren. Zijn grote inspiratiebrond was de Mexicaanse cultuur.

Hij heeft dan ook fascinerende kunstwerken weten te produceren die Mexico goed weergeven.

Jorge´s stijl was kubistisch en hij werkte graag met een veelvoud aan kleur en geometrie. Hij is verantwoordelijk voor een aantal spectaculaire muurschilderingen in het land.

Als je zijn kunst wil bekijken, kan dat in het Paleis voor Schone Kunsten, het Nationaal Museum voor Antropologie, en het Kasteel van Chapultepec.

Deze plekken zijn allemaal in Mexico Stad te vinden.

5. Rufino Tamayo

Rufino Tamayo

Rufino Tamayo werd in augustus 1899 geboren, en was een abstracte schilder die zich voedde met kunststromingen als het fauvisme, het impressionisme, en het kubisme.

Al snel werd hij als landverrader gezien, omdat hij zich tegen de politieke trend verzette. Hierdoor moest hij Mexico Stad verlaten en vertrok hij naar New York.

Daar kreeg zijn schilderscarrière een boost en begon hij met grafische werken die een driedimensionale textuur aan gravures geeft. Ook maakte hij muurschilderingen.

6. Rodolfo Escalera

Rodolfo Escalera

Rodolfo Escalera genoot wereldwijde bekendheid met de verzamelplaten die hij in 1984 voor de Olympische Zomerspelen maakte.

Hij werd geboren op 1 juni 1929 en was een Mexicaans-Amerikaans kunstenaar, die schilderde en later een platenverzamelaarsbedrijf oprichtte.

Als kind was al duidelijk dat hij een schildertalent had, en al gauw ging hij aan de slag bij een architectenbureau en daarna een reclamebureau.

Daarna raakte hij geïnteresseerd in de plaatbewerkingsindustrie.

7. David Alfaro Siqueiros

David Alfaro Siqueiros

De Mexicaan David Alfaro Siqueiros had kunst in zijn bloed zitten.

Zijn moeder schonk hem op 29 december 1896 het leven, en zij kwam op haar beurt uit een familie van muzikanten, acteurs en dichters.

David Alfaro Siqueiros slaagde erin toegelaten te worden tot de kunstopleiding van de Academia de San Carlos.

Hij ontwikkelde daarna een universele kunstvorm die de strijd tussen het dagelijks leven in Mexico en de revolutionaren in het land uitbeeldde.

Zijn kunst vertegenwoordigde de tijd waarin hij leefde, en veel werken gaan over de Spaanse Burgeroorlog en de Mexicaanse Revolutie.

Hij was een muralist en maakte vele beroemde grote Mexicaanse fresco-muurschilderingen in het land.

8. Vlady Kibalchich Rusakov

Vlady Kibalchich Rusakov
Beeld: UACM

Vlady Kibalchich Rusakov werd op 15 juni 1920 geboren uit een gezin van Russisch-Mexicaanse komaf. In zijn carrière groeide hij uit tot een beroemde muralist en printer.

Hoewel zijn vroege werk als muralist niet erg aansloeg, werkte hij hard door. Zijn stijl is abstract en werd zelfs minimalistisch in de zestiger jaren.

Eenmaal succesvol, werd hij beïnvloed door het Mexicaanse muralisme en het Franse surrealisme, en leidde hij de moderne kunstbeweging in Mexico.

Zijn muurschilderingen zijn onder andere in de Miguel Lerdo de Tejada Bibliotheek te bewonderen.

9. Robert Graham

Robert Graham

De Mexicaan Robert Graham werd geboren in 1938, en ontwikkelde zich in zijn leven tot een wereldberoemde beeldhouwer.

Hij studeerde de kunstacademie aan het San Francisco Art Institute in Californië en dit was het begin van een wervelende carrière als kunstenaar.

Robert Graham heeft vele solotentoonstellingen in belangrijke musea op zijn naam staan, zoals in het Dallas Museum of Art.

Ook kreeg hij de eer de zilveren herdenkingsdollar van de Olympische Spelen van 1984 te ontwerpen. De ultieme eerbetoon kreeg hij met de opname in de California Hall of Fame.

10. Gilberto Aceves Navarro

Gilberto Aceves Navarro
Beeld: Wikimedia / Juaneloteelchido

Gilberto Aceves Navarro werd geboren op 24 september 1931, en is een erkende Mexicaanse kunstenaar. Zijn werk is te herkennen aan de kleurrijkheid met olie- en waterverf.

Hij werd met name bekend om zijn humor, creativiteit en veelzijdigheid. Gedurende zijn carrière had hij meer dan 30 solotentoonstellingen in meerdere landen en beroemde musea.

Ook werd hij in Mexico bekroond met de Nationale Prijs voor Wetenschappen en Kunsten.

Hij was daarnaast leraar die vele kunstenaars heeft opgeleid en ondersteund in hun leerproces aan kunstacademies door het hele land.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Zweedse Eilanden

Wat is het grootste buitenzwembad van Nederland?