Top 10 Lekkerste Traditionele Mexicaanse Desserts

We kennen allemaal de taco’s en de bonenschotels van Mexico. Maar wist jij dat de Mexicanen ook superlekkere toetjes maken?

Zoals in veel Latijns-Amerikaanse landen was er geen gebrek aan fruit, en ze zijn gek op chocolade!

Het allerlekkerste typisch Mexicaanse dessert is volgens velen de Flan Mexicano. Dit gerecht kan ik iedere dag wel eten!

Maar ook op onze nummer 10 staat een zeer smakelijk, typisch Mexicaans toetje. Welke vind jij het lekkerst?

1. Flan Mexicano

Flan Mexicano

De flan is een typisch Latijns-Amerikaans gerecht. Er bestaan ontelbaar verschillende recepten voor dit overheerlijke dessert.

Flan Mexicano is een gemakkelijk te maken (tenminste, als je goed met je oven overweg kunt) zoet dessert, met maar weinig ingrediënten.

Het bestaat voornamelijk uit suiker en melkproducten. Het eindresultaat is een van buiten gekarameliseerde taart met een soort van geklopt ei-schuim van binnen.

Echte Mexicanen overgieten de flan voor het serveren met warme Cajeta, een dikke karamelsaus gemaakt van suiker en verse geitenmelk.

Vaak worden er allerlei soorten verse vruchten in de flan verwerkt zoals mango, banaan, aardbei of granaatappel.

Mijn persoonlijke favoriet is de flan met perzik en Cajeta.

In sommige gedeeltes van Mexico wordt de flan ook nog gegarneerd met gekruimelde walnoten of schaafsel van amandelnoten.

2. Paletas

Paletas

Iedereen heeft wel eens een waterijsje op een houten stokje op. Die dingen bestaan al jaren. De Mexicanen hebben het populaire waterijsje in een nieuw jasje gestoken.

Toen in 1878 de vriezer werd uitgevonden, werd deze vooral gebruikt om ijs te maken om etenswaar (vooral vlees) goed te houden.

Maar al snel kwam men er achter dat ijs met een smaakje erg lekker is in de hete zomer. En het is goedkoop en gemakkelijk te maken.

Rond 1920 verscheen de Mexicaanse versie, de paletas! In plaats van water met een smaakje in de ijsvorm te doen, kwamen de Mexicanen op het idee om vruchtenpulp te gebruiken.

Natuurlijk gebruikten ze hiervoor de vruchten die in Mexico veel voorkomen, zoals aardbeien, frambozen, blauwe bessen en bramen.

In Mexico heb je in ieder dorp wel een paleta winkeltje, met paletas in tientallen verschillende smaken. Wist jij dat deze heerlijke vruchtenijsjes uit Mexico kwamen?

3. Jello

Jello

Deze glibberige doorzichtige substantie is zeker niet iedereens ‘cuppatea’. Nederlanders zijn er zeker niet gek op en noemen het schamper ziekenhuisvoedsel.

Maar in Mexico is het toetje zo populair dat het ook als snack gegeten wordt! En niet alleen door kinderen, maar door de hele bevolking.

Op iedere markt vind je wel een jello-kraampje. De gekleurde gelatine wordt soms met melk gemaakt in plaats van water.

De trend is om het zo mooi mogelijk te presenteren, en er kunstig gesneden vormpjes fruit in te plaatsen.

Gelatine wordt gemaakt door het langdurig koken van dierenbeenderen en dierenhuid, totdat deze bijna helemaal opgelost zijn.

De meeste Nederlanders gruwelen van het idee; fijn gekookte dierenhuid en botten als toetje? Bah!

Maar wist je dat gelatine in heel veel voedingsmiddelen verwerkt wordt? Het zit in meer voedingsproducten dan je waarschijnlijk wilt weten!

Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt bij de vervaardiging van Snickers, stroopwafels, pudding, gebak, kauwgum, winegums, pepermunt …

Voor de echte Vegans onder ons is het nog een hele klus om uit te zoeken welke producten gelatine bevatten en die uit het dieet te schrappen.

4. Pastel de tres Leches

Pastel de tres Leches

Pastel de tres Leches is precies wat de naam al doet vermoeden; cake gemaakt van 3 soorten melk.

De aan vla denkende cake wordt gemaakt van gezoete gecondenseerde melk, zware room en verdampte melk.

Deze worden met elkaar gemixt en dan in de oven gezet totdat er een knapperig korstje op komt en de substantie iets meer stevigheid aan de buitenkant krijgt.

Het Mexicaanse recept veroverde de wereld toen Nestlé het recept in 1940 op de blikjes gecondenseerde melk afdrukte.

De Mexicaanse cake werd een herontdekte rage in Amerika. !n 2015 bracht het populaire ijsmerk Häagen-Dazs het als nieuwe ijssmaak op de markt.

5. Arroz con Leche

Arroz con Leche

In heel veel rijst georiënteerde landen is een vorm van rijstpudding of rijstepap bekend. En Mexico is daar geen uitzondering op.

Natuurlijk vinden de Mexicanen hun vorm van rijstpudding de allerlekkerste!

In Nederland is vooral de warme rijstepap populair; rijst gekookt met melk en geserveerd met gemalen kaneel en bruine basterdsuiker.

In Mexico eten ze het liefste dikke rijstpudding. De rijstpudding wordt verrijkt met limoensap en lokale vruchten en noten en ijskoud geserveerd.

6. Polvorones

Polvorones

Deze delicate koekjes zijn op elk Mexicaans feest aanwezig en worden ook veel na de maaltijd bij de dessert-thee gegeten.

De naam ‘polvorones’ betekent ‘gemakkelijk te verkruimelen’, en als je niet uitkijkt dan verkruimelen ze al in je hand.

De fijne zandkoekjes zijn gemaakt met fijngemalen geroosterde pecannoten. Na het bakken worden ze van een laagje poedersuiker voorzien waardoor ze er ook nog eens superlekker uitzien.

De Mexicaanse Polvorones zijn zo lekker dat ze in bijna ieder land wel te vinden zijn, maar vaak anders worden genoemd.

De Amerikanen spreken over Pecan Balls, de Italianen noemen ze Italian Butter Nuts, de Zweden Zweedse theecakes en de Oostenrijkers maken er Weense Suikerklontjes van.

De Engelsen noemen ze Mexicaanse bruiloftskoekjes, maar met een bruiloft heeft dit koekje helemaal niets te maken!

7. Capirotada

Capirotada

Capirotada de Vigilia is een traditioneel Mexicaans nagerecht dat meestal op Goede Vrijdag wordt gegeten.

Het gerecht is ontstaan rond de 15e eeuw, toen de Spaanse conquistadores naar Amerika en Mexico reisden om het katholieke geloof op te dringen aan de inheemse bevolking.

De ingrediënten en het recept zijn in 1640 schriftelijk vastgelegd door het Heilig Officie van de Inquisitie, en dit verslag bestaat nog steeds!

Het gerecht wordt door veel gelovige Mexicanen beschouwd als een herinnering aan het lijden van Christus: De broodpudding is het Lichaam van Christus en de zoete siroop zijn bloed.

De kruidnagels vertegenwoordigen de spijkers waarmee hij aan het kruis was geslagen, en de hele kaneelstokjes vertegenwoordigen de houten palen van het kruis zelf. De gesmolten kaas verbeeld de Heilige Lijkwade.

8. Empanada’s

Empanada’s

Behalve de welbekende taco’s en wraps zijn empanada’s heel erg populair in Mexico. Dit zijn kleine, gesloten deegkoekjes gevuld met vlees, groenten, tonijn enzovoort.

Er bestaan talloze varianten op deze snack.

De Mexicanen houden van hartig, maar ook van zoet. Er zijn heel veel verschillende soorten empanada’s die als dessert gegeten worden.

Eén van de meest populaire dessertvarianten is de empanada gevuld met banaan en bestrooid met chocoladesaus en kokos. Maar ook andere vruchtenvullingen zijn populair.

In de Mexicaanse restaurants worden ze meestal geserveerd met een bolletje ijs.

9. Churros

Churros

De Mexicaanse churros zijn zo lekker, dat ze van dessert gepromoveerd zijn tot snack die je steeds vaker ziet op markten en festivals.

Churros zijn gefrituurde deegstengels, geserveerd met poedersuiker of overgoten met chocoladesaus.

Churros zijn erg hip tegenwoordig en worden in de betere restaurants als dessert geserveerd met een bolletje ijs en een warme banaan.

Supermakkelijk ook om zelf te maken!

10. Plátano frito con ron

Plátano frito con ron

De letterlijke vertaling van dit overheerlijke, typisch Mexicaanse toetje is “gefrituurde banaan met rum”. Moeten we daar verder nog iets aan toevoegen?

Nou, als het aan de Mexicanen ligt nog een riante hoeveelheid chocoladesaus. En als je echt lekkere trek hebt een bolletje ijs, of een beetje slagroom.

Dit toetje is uiteraard niet geschikt is voor personen onder de 18 en voor mensen die uit geloofsovertuiging of zo geen alcohol gebruiken.

Je kunt er beter ook niet teveel van eten als je nog moet autorijden. Een echte Platano frito con ron is gedrenkt in een behoorlijke hoeveelheid rum.

¡Disfrute de su comida!

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Lekkerste Traditionele Pakistaanse Gerechten

Top 10 Lekkerste Traditionele Turkse Desserts