Top 10 Meest Bekende Mexicaanse Bands

Wellicht had je geen idee van het feit dat een groot deel van de Mexicaanse muziekcultuur draait om rockbands.

Het is een genre wat veel Mexicanen aanspreekt, en de klanken en Spaanse teksten lenen zich goed voor dit soort muziek.

Er is wel voor elk wat wils in de Mexicaanse rock scene, van romantische ballads tot serieuze hardrock.

Meestal zit er in de teksten een behoorlijke dosis humor verwerkt en wordt er gespeeld met de dood. Dit zijn beide belangrijke thema´s in de Mexicaanse samenleving.

Mexico is namelijk een ontzettend groot land waar, naast prachtige natuur, cultuur en mensen, ook behoorlijk wat geweld en armoede leeft.

Muziek is dus een zekere uitlaatklep en helpt sommigen om het dagelijks leven te relativeren.

De meest bekende Mexicaanse band is Cafe Tacuba. Het is een alternatieve rockband die tropische ritmes combineren met funk-folk en traditionele Mexicaanse muziek.

Hierdoor ontstaat er een unieke soort rock die de band naar de beroemde status leidde die het vandaag de dag kent.

1. Cafe Tacuba

Cafe Tacuba heeft haar naam te danken aan een café in het historische centrum in het immense Mexico Stad.

Nu is dit café ontzettend beroemd, en maken ze gebruik van het succes van de gelijknamige band.

De band die alternatieve rock ten gehore brengt, werd gesticht door Rubén Isaac Albarrán Ortega die met zijn vrienden in 1989 de eerste noten speelde.

Cafe Tacuba haalt haar inspiratie uit bands als Def Leppard en The Cure, en combineert klanken uit dit soort bands met klassieke Mexicaanse stijlen waardoor het overduidelijk is dat het een Mexicaanse rockband is.

2. Molotov

Molotov is een Mexicaanse band die zware gitaar combineert met ritmes waarop gemakkelijk een mosh pit gedaan kan worden.

Het is de eerste band van dit soort die succes had in het land.

Opgericht door Tito Fuentes en Micky Chicho Huidobro in Mexico Stad tijdens de negentiger jaren, lijkt de band geïnspireerd te zijn door bands als Rage Against the Machine en Beastie Boys.

Molotov heeft teksten die nogal opruiend zijn en hebben een kritische blik op de maatschappij.

Dit is wat veel fans aanspreekt en wat de band, naast de originele muziek, zo populair maakt.

3. Carlos Santana

Internationaal bekend is Carlos Santana, een invloedrijke gitarist die wereldberoemd werd en zelfs Grammy´s won.

Daarmee is deze Mexicaanse rockster tot nu toe de bekendste muzikale export van het land en heeft hij over de hele wereld fans.

Carlos Santana heeft veel internationale samenwerking op zijn naam staan en treedt vandaag de dag nog altijd op, hoewel zijn doorbraak teruggaat naar de zestiger jaren.

Zijn originele mix tussen Latin en klassieke rock hebben ervoor gezorgd dat zijn muziek uniek is en dat hij zo populair werd.

4. Caifanes

De Mexicaanse rockband Caifanes kwam tot bloei in de tachtiger jaren en werd beroemd door de vernieuwende geluiden. Het werd opgericht door Saúl Hernández.

Caifanes combineert namelijk het Latin geluid met progressieve rock en de Britse new wave, waardoor er originele muziek ontstaat.

Daarnaast zijn ze bekend om de eerlijkheid van hun teksten waarbij de politieke en sociale situatie in Mexico flink onder de loep wordt genomen.

5. Maná

Maná is een rockband die ook buiten Mexico behoorlijk succesvol is, met name in Latijns-Amerika. Het wordt weleens beschreven als dé band uit de tachtiger en negentiger jaren.

De band werd opgericht door Fher Olvera, de broers Juan en Ulises Calleros, en Alex González.

De onmiskenbare stem van Fher in combinatie met de fijne ritmes en goede teksten zorgden als snel voor het denderende succes van deze band.

Bijna iedereen in Latijns-Amerika kan wel een liedje meezingen als deze op de radio voorbijkomt.

6. Maldita Vencindad

Opgericht door Rolando Ortega, Eulalio Cervantes, Aldo Acuña en Enrique Montes, was Maldita Vencindad al gauw populair in Mexico in de jaren negentig.

Maldita Vencindad combineert punk, ska, rock, en reggae met traditionele Mexicaanse muziek als bolero en danzón, waardoor er een unieke stijl ontstaat die veel mensen aanspreekt.

Het succes van de band in de jaren negentig was ongekend, en van hun tweede album genaamd El Circo werden ruim 600.000 exemplaren verkocht.

7. Zoé

Zoé is een bekende Mexicaanse band die alternatieve rock ten gehore brengt, en in 1997 ontstond in Mexico Stad.

Aan het hoofd van de band staat zanger León Larregui, die een typerende stem en een voorkeur voor filosofische liedjes heeft.

Teksten van Zoé gaan vaak over de ruimte en het universum. De band heeft dan ook een unieke stijl, die psychedelische muziek combineert met romantische ballads en rock.

Hiervoor hebben ze meerdere prijzen gewonnen, zoals een Latin Grammy en een Grammy.

8. Jaguares

Nadat Caifanes uit elkaar ging door een geschil tussen Saúl Hernández en Alejandro Marcovich, werd Jaguares geboren onder leiding van Hernández.

Gezien de Mexicaanse wet oordeelde dat de copyright van sommige liedjes van Caifanes tot Jaguares behoorde, zijn er dus nummers van Caifanes die nu uitgebracht worden door Jaguares.

Tot nu toe heeft de rockband zes studioalbums op haar naam, maken ze nog altijd muziek en treden ze nog regelmatig op.

9. Cuca

Cuca, een afkorting voor cucaracha, wat kakkerlak betekent, is een Mexicaanse rockband. De band is opgericht in 1989 in de stad Guadalajara in de staat Jalisco.

Aan het roer staat de Cubaan José Fors. De band had nationaal en internationaal succes met het lied El Son del Dolor.

De agressieve teksten en geluid van het eerste album waren niet erg populair, het leek nog te progressief voor de Mexicaanse muziekindustrie.

Later werd de humoristische harde stijl van Cuca juist wel geaccepteerd.

De band werd in 1999 opgeheven en kwamen in 2004 nog eens samen om concerten in Guadalajara te geven.

10. Control Machete

Control Machete combineert hiphop met rock.

Het is een band uit Monterrey opgericht door Antonio DJ Toy Selectah Hernández, Patricio Chapa Elizalde oftewel Pato Machete, Fermín IV, en Fermín Caballero.

Hun muziek is uniek en combineert de Mexicaanse cultuur en muziek uit het noorden van het land met hiphop.

Ook maakt de band deel uit van Avanzada Regia.1, een muzikale beweging in Mexico.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Bekende Mexicaanse Liedjes

Top 10 Beste Reggaeton Artiesten