Top 10 Beste Metal Bands Uit De Jaren ’80

De muziekstroming metal is begin jaren ’70 ontstaan als ruwe afsplitsing van de rockmuziek. Metalmuziek wordt gekenmerkt door agressieve ritmes met jankende elektrische gitaren. In de jaren ’80 bereikte deze muziekstroming zijn hoogtepunt.

Hier vind je de top 10 van de meest populaire metalbands uit de jaren ’80! In onze top tien kijken we naar bands waarvan de namen en de liedjes 40 jaar later nog steeds bekend in de oren klinken. Wedden dat jij ze ook nog kent?

1. Metallica

Op de nummer 1 van meest succesvolle metalbands van de jaren ’80 staat natuurlijk de Amerikaanse heavymetal-, hardrockband Metallica. De 4-koppige band is in 1981 opgericht en heeft sindsdien meer dan 100 miljoen albums verkocht.

De jaren 80 waren bewogen jaren voor Metallica. Ze traden vooral veel op en brachten 3 lp’s uit. Master of Puppets was hun derde lp, en deze wordt door velen nog steeds beschouwd als het beste album van Metallica.

In september 1986, een jaar na de release van Master of Puppets, komt bassist Cliff Burton te overlijden wat een grote klap is voor de band. Pas in 1990 komen ze weer keihard terug met hun Black Album en oogsten ze veel succes met hun nieuwe rocknummers.

2. Motorhead

Op de lijst “Beste metalbands uit de tachtiger jaren” mag de groep Motorhead niet ontbreken.

Deze Britse heavymetalband werd opgericht in 1975. In 1980 brachten ze hun vijfde en meest succesvolle album uit met de titel Ace of Spades.

Overmatig drugsgebruik zorgde in de jaren ’80 voor veel wisselingen in de band. Hun eigenzinnige geluid heeft grote invloed gehad op metalbands die na hun kwamen, waaronder Metallica, Alice in Chains en The Sisters of Mercy.

3. Black Sabbath

De Britse metalband Black Sabbath werd opgericht in 1969 in Birmingham en is de allereerste metalband aller tijden.

Black Sabbath wist in de 70-er jaren 8 albums uit te brengen en tourde met veel succes de wereld rond. In 1979 werd bandlid en frontman Ozzy Osbourne uit de band gezet wegens overvloedig drugs- en drankgebruik.

Ozzy Osbourne startte na zijn vertrek bij Black Sabbath zijn eigen band, Ozzy and the Blizzards. Zijn partner Sharon werd manager van zijn band en zijn leven. Tijdens zijn succesvolle solocarrière bleef hij naast zijn eigen werk ook veel Black Sabbath-nummers spelen.

4. Scorpions

De Duitse rockband Scorpions bestaat al sinds 1965. Scorpions begon als een rockband, maar met de verandering van bandleden volgde ook verandering van muziekstroming. Het ging van rock naar hardrock, heavy metal en glam-metal.

De band was in de jaren ’80 het meest succesvol. De albums Animal Magnetism (1980) en Blackout (1982) ontvingen lovende recensies van de muziekcritici. Ook het glam-metal album Love at First Sting (1984) en de live-opname World Wide Live (1985) werden enthousiast ontvangen.

Het in 1989 geproduceerde verzamelalbum Best of Rockers ‘n’ Ballads (1989) werd hun best verkochte album aller tijden.

5. Judas Priest

De Britse heavymetalband Judas Priest wordt gezien als de allereerste metalband die heavymetal speelde én de heavymetallook uitvond; Lang haar, leren broeken en banden voorzien van metallook studs, destijds mode in de homoscene.

De band bestaat al sinds 1974, maar hun succes begon pas begin jaren ’80 toen de populariteit van metalmuziek doorbrak bij het grote publiek. Het in 1980 uitgebrachte studioalbum British Steel werd een groot succes. Andere albumtitels van Judas Priest uit de jaren 80 zijn Sad Wings of Destiny, Screaming for Vengeance en Stained Class.

In 1990 werd de band aansprakelijk gesteld voor de dood van 2 jong-volwassenen die na een drank en drugs sessie met platen van Judas Priest zelfmoord pleegden. Door de advocaat van de familie werd beweerd dat dit het gevolg was van de verborgen berichten in de liedjes. De rechter besliste dat dit onzin was, maar toch bleef dit resoneren bij het grote publiek die platen ineens achterstevoren gingen draaien om de zogenaamde duistere berichten te ontcijferen.

6. Slayer

De in 1981 opgerichte Amerikaanse band Slayer speelde trashmetal en is verantwoordelijk voor het meest populaire album in het trashmetalgenre aller tijden, Reign in Blood. Je bent geen echte metalliefhebber als je dit nummer niet in je collectie hebt!

In het begin speelde de band vooral covers, maar in 1983 begon de band hun eigen trashmetal nummers uit te brengen en scoorde hier hoog mee.

Samen met de metalbands Megadeth, Metallica en Anthrax wordt Slayer gerekend tot de “The Big Four”, In 2010 en 2011 gingen deze Big Four samen op wereldtournee.

In 2019, na bijna 30 jaarbestaan, besloten de bandleden het voor gezien te houden en na een korte maar zeer succesvolle afscheidstournee hield de band op te bestaan.

7. Iron Maiden

Iron Maiden is een metalband uit Londen opgericht in 1975. Het unieke Iron Maiden geluid bestaat uit galopperende ritmes, complexe lange gitaarsolo’s en een overheersende basgitaar.

In 1980 kreeg de band een nieuwe zanger en het eerste album dat ze hierna uitbrachten, The Number of the Beast wordt nog steeds gezien als een absolute klassieker.

In Amerika werden ze door christelijke groeperingen fanatiek beschuldigd van het spelen van duivelse muziek. Dit had een averechts effect: Binnen enkele dagen was de Amerika-tour uitverkocht.

In 1988 brachten ze hun 7e album uit, Seventh Son of a Seventh Son, waarin de band experimenteerde met synthesizers en keyboards. Dit werd door veel heavy metalfans als verraad aan de metalmuziek gezien.

De band heeft wereldwijd meer dan 100 miljoen albums verkocht, maar is nooit echt doorgebroken bij het grote publiek.

8. Megadeth

Toen Dave Mustaine in 1983 bij Metallica uit de band werd gezet wegens drugsgebruik, richtte hij zijn eigen band op. Het resultaat was Megadeth, een trashmetalband uit Californië.

De band is niet zo heel erg bekend in Nederland en België, maar heeft sinds de oprichting 15 studioalbums, 6 live albums, 2 e.p’s, 47 singles en maar liefs 36 muziekvideo’s geproduceerd. Daarnaast zijn er ook nog eens 6 verzamelalbums op de markt gebracht.

Net als bij veel metalbands in de jaren 80 werd er veel van bandsamenstelling gewisseld als gevolg van overmatig drugsgebruik.

Megadeth beleefde haar hoogtepunt in de jaren 90, maar bestaat nog steeds en het laatste wat wij over deze band gehoord hebben is dat ze bezig zijn met de opname’s van een nieuw album!

9. Anthrax

Antrax is een New Yorkse metalband die vooral speed- en trashmetal speelt. De band is opgericht in 1981 en in 1984 werd hun eerste album uitbracht. De naam van de band komt uit een biologieboek. Ze vonden het gewoon cool en gevaarlijk klinken.

De band was in de jaren tachtig heel populair en stond bekend om hun aparte en snoeiharde muziekcombinaties van metal, rap en hardcore.

Tijdens hun optredens en ook in muziekteksten staken ze vaak de draak met de serieuze metalbands. Ze verschenen regelmatig huppelend in bermudashorts op het podium.

Gedurende de jaren ’80 brachten ze 7 albums en e.p.’s op de markt waaronder hun grote hit Madhouse en het iconische I Am the Law, wat een eerbetoon aan de stripheld Judge Dredd is.

10. Twisted Sister

De uit New York afkomstige heavymetalband met de naam Twisted Sister is in 1972 opgericht. Het is de allereerste hairmetalband ter wereld. De band speelde vooral in bars en clubs, maar wilde opvallen en daarom besteedden ze extreem veel aandacht aan hun haar en hun voorkomen, glamrockstijl.

Twisted Sister is bekend om hits zoals I Wanna Rock en We’re not gonna take it, allebei opgenomen op het in 1984 uitgekomen album met de titel Stay Hungry

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Populaire Nederlandse Liedjes Uit De Jaren ’50

Top 10 Beste Rock Bands Uit De Jaren ’80