De Noordzee is de zee die we als Nederlanders maar al te goed kennen. Dit is namelijk de zee die aan ons eigen land grenst. Bovendien hebben we ook een rijk verleden met deze zee. Een groot gedeelte van ons land ligt immers onder de zeespiegel, en dus zijn we altijd bezig met het bedwingen van de zee.
Met de Noordzee zijn we als Nederlanders dus allemaal bekend, maar weten we eigenlijk ook wat er voor vissen in de Noordzee zwemmen? In deze top 8 meest voorkomende soorten vissen in de Noordzee lees je het!
Bekijk ook: Top 10 Meest Voorkomende Soorten Riviervissen In Nederland
Na het lezen van deze top 8 weet je precies welke vissen er het meest in de Noordzee rondzwemmen.
Inhoudsopgave
1. Haring

Haring bevat veel omega 3 en is een van de meest gegeten vissen in Nederland. De haring kan maximaal 45 centimeter lang worden. De haring heeft een blauwgroene rug. De rest van het lichaam van de haring is zilver van kleur.
Een haring voedt zich voornamelijk met plankton, andere vissen en garnalen. Haringen leven in scholen met ontzettend veel soortgenoten. Omdat de haring zoveel gegeten wordt, wordt er vanzelfsprekend ook veel op deze vissoort gevist.
Haring moet in Nederland altijd verplicht één keer worden ingevroren. Dit omdat er bij haring een parasitaire worm voor kan komen. Die worm wordt de haringworm genoemd.
Omdat de haring zo ontzettend veel wordt gegeten en ook in groten getale voorkomt in de Noordzee, heeft deze vis de eerste plek in onze lijst verdiend.
2. Schol

Op de nummer twee van onze lijst met veelvoorkomende vissen in de Noordzee staat nog een platte vis, namelijk de schol. De schol heeft één kant met ogen die groenbruin van kleur is, met oranje stippen. Daarnaast heeft de schol ook een kant zonder ogen die wit van kleur is. De schol eet vooral wormen, kreeftjes en schelpdieren.
Net als de tong gaat ook de schol een metamorfose door waarbij de schol van een ‘normale’ vis in een platvis verandert. Dit gebeurt als de schol een leeftijd van ongeveer zes weken heeft. Zodra de schol zich ontwikkeld heeft tot platvis, begint de vis ook op een andere manier te zwemmen.
Voordat de schol een metamorfose tot platvis is doorgegaan is de schol nog een larve en zwemt hij rechtop. Een volwassen schol zwemt echter met zijn ogen naar boven.
3. Kabeljauw

Het is tijd voor de top drie van onze lijst met meest voorkomende soorten vis in de Noordzee. Op nummer drie staat de kabeljauw.
De meeste Nederlanders hebben de kabeljauw al eens gegeten. De vis is echter ook mooi om te zien en ook sportvissers focussen zich veel op de kabeljauw. Op de kabeljauw wordt dus ontzettend veel gevist, zowel door beroepsvissers als door hobbyvissers.
De kabeljauw is een vis die gemiddeld een lenge van ongeveer 85 centimeter heeft. Echter, kan de vis een maximale lengte van 1,5 meter bereiken. De kabeljauw leeft over het algemeen relatief dicht bij de bodem van de zee. De kabeljauw eet kreeften, krabben, mosselen en garnalen, maar ook andere vissen.
De kabeljauw is een vis waarvan vrijwel ieder onderdeel wordt gebruikt als het geconsumeerd wordt. Zo wordt de tong van deze vis ook wel eens als lekkernij gegeten.
4. Tong

De tong is nog een platvis die veel voorkomt in de Noordzee. De naam van deze vis is afkomstig van de vorm die de vis heeft. De vis is namelijk ovaal van vorm en heeft wel wat weg van de menselijke tong.
De tong kan tot 70 centimeter lang worden. Platvissen zoals de tong worden overigens niet als platvis geboren. De tong krijgt zijn platte vorm als hij net iets korter is dan twee centimeter.
De tong was in de Noordzee een lange tijd overbevist. Inmiddels bevindt zich echter weer voldoende tong in de Noordzee.
5. Wijting

De wijting is een vis die veel weg heeft van kabeljauw. De kabeljauw is overigens ook teurg te vinden in deze lijst. Deze vis is gemiddeld 24 centimeter, maar kan een lengte van 70 centimeter bereiken. De wijting weegt maximaal zo’n 3100 gram. De wijting is groenblauw van kleur.
De wijting leeft vooral op de bodem van de zee. Naast dat deze vis veel gegeten wordt, zijn er ook veel sportvissers die op wijting vissen. In Nederland wordt deze vis overigens relatief weinig gegeten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk.
6. Zeebaars

De zeebaars is een vis die zowel in zoet als zout water kan leven. Over het algemeen zal je de vis echter voornamelijk aantreffen in zout water. De gemiddelde zeebaars heeft een lengte van 50 centimeter. Echter, kan de zeebaars tot wel een meter lang worden. Ook kan de zeebaars een gewicht van 12 kilo bereiken. De zeebaars heeft verschillende rugvinnen met stekels.
De zeebaars wordt veel gegeten en is daarnaast ook een zeer geliefde vis onder sportvissers.
7. Tarbot

De volgende vis in onze lijst is de Tarbot. De tarbot is een vis die veel weg heeft van de griet. Het zijn namelijk allebei platvissen. Deze vis wordt echter iets groter dan de griet. Deze vis kan namelijk 100 centimeter worden en kan ook een gewicht van maximaal 25 kg bereiken. De tarbot is dus een stuk zwaarder dan de griet.
De tarbot heeft overigens ook een langere levensduur dan de griet. De tarbot heeft namelijk een maximale leeftijd van 25 jaar. Dit terwijl voor de oudste griet een leeftijd van zes jaar is vastgesteld. Net als de griet voedt ook de tarbot zich op andere vissen.
8. Griet

We beginnen deze lijst van meest voorkomende vissen in de Noordzee met de griet. De griet is een platvis die tot 75 centimeter lang kan worden. Het maximale gewicht van deze vis bedraagt 8 kilo. Deze vis voedt zich voornamelijk met andere vissen. De griet kunnen we dus ook terugvinden in onze eigen Noordzee.
De griet wordt, net als de andere vissen in deze lijst, veel gegeten. Bovendien zijn er ook sportvissers die zich op dit soort vissen focust. De griet komt voor tot op een diepte van 50 meter.