Elke dag weer maken miljoenen mensen gebruik van het wegennetwerk. Om een en ander in goede banen te leiden, zijn ooit eens verkeersregels afgesproken. Hoewel het gros zich daar aan houdt, worden er elke dag opnieuw ook een groot aantal verkeersboetes uitgedeeld.
Je kunt het kinderachtig vinden, maar regels zijn nou eenmaal regels en die regels worden dagelijks gehandhaafd door agenten. Vorig jaar werden maar liefst 7,8 miljoen verkeersovertredingen gesignaleerd en leverden de verkeersboetes de staat weer veel geld op.
Bekijk ook: Top 10 Meest Voorkomende Overtredingen
Begeef jij je op de openbare weg, dan moet jij je dus voortdurend aan de geldende regels houden. Het gevaar in de vorm van een oplettende agent loert op elke hoek van de straat, terwijl er ook steeds meer technische mogelijkheden zijn om verkeersovertredingen te signaleren. We zetten de top 10 van de meest uitgedeelde verkeersboetes voor je op een rij.
Inhoudsopgave
- 1. De mobiele telefoon gebruiken in de auto (en de fiets)
- 2. Geen autogordel dragen
- 3. Door rood rijden
- 4. Stilstaan bij een groen verkeerslicht
- 5. Niet stoppen bij een brug of spoorovergang
- 6. Onnodig geluid veroorzaken
- 7. Rechts inhalen
- 8. Onnodig links rijden
- 9. Kruispunt blokkeren
- 10. Afslaan zonder richtingaanwijzer
1. De mobiele telefoon gebruiken in de auto (en de fiets)

Het aantal verkeersboetes dat opgelegd wordt vanwege het gebruik van de smartphone in het verkeer is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Dat heeft ook te maken met het feit dat je ook op de fiets tegenwoordig geen mobiele telefoon meer mag gebruiken.
Ook deze verkeersboete wordt opmerkelijk vaak aangevochten of in elk geval ter discussie gesteld. Mensen claimen iets anders in handen te hebben of helemaal geen smartphone bij zich te hebben. Niets blijkt echter in de meeste gevallen minder waar.
Er worden tegenwoordig zelfs bussen ingezet om deze overtredingen op te sporen. Bussen, omdat je dan inkijk van bovenaf in de auto hebt. De overtreders worden na signalering vaak door een motoragent van de weg gehaald en krijgen een boete van 250 euro.
Conclusie? Het is maar beter je vooral aan de regels te houden in het verkeer. Als notoir verkeersregels overtreder wordt je elk jaar opnieuw geconfronteerd met opnieuw hogere boetes. De lol is daar echt snel af hoor, geloof ons maar.
2. Geen autogordel dragen

Het is de op één na meest opgelegde verkeersboete en ongetwijfeld ook de meest gemakkelijk te voorkomen boete: geen autogordel dragen. Er gelden geen excuses, iedereen die een auto bestuurt moet een gordel dragen.
Welk excuus je ook hebt, als je staande wordt gehouden zonder dat je een autogordel draagt wacht je een boete van 150 euro. En dat is toch echt zonde van het geld.
3. Door rood rijden

In het verlengde van de bovenstaande overtreding, neemt door rood rijden op de derde plaats in de top 10. Het is ongetwijfeld ook de meest bediscussieerde boete die opgelegd wordt.
Veel overtreders claimen dat het stoplicht nog op oranje zou staan als ze passeren. De agenten en de technische hulpmiddelen zijn echter onverbiddelijk. Door rood rijden is een dure overtreding: 250 euro.
4. Stilstaan bij een groen verkeerslicht

Stilstaan bij een groen verkeerslicht, waarschijnlijk had je niet gedacht dat deze verkeersovertreding in de top 10 van meest uitgedeelde verkeersboetes zou horen. Toch is dit het geval. Vaak letten mensen niet op en net als ze op willen trekken springt het stoplicht alweer op rood.
Sta je stil bij een groen verkeerslicht? En is er een agent in de buurt? Dan krijg je een boete opgelegd van 150 euro.
5. Niet stoppen bij een brug of spoorovergang

Een veel voorkomende verkeersovertreding – ook van fietsers- is niet stoppen bij een brug of spoorovergang. Heel veel mensen nemen, zo blijkt uit de cijfers, de signalering niet heel erg serieus in elk geval.
Want ondanks het knipperen van het rode licht, denken mensen toch vaak nog wel even over te kunnen steken. Word je betrapt door oom agent? Dan ben je gewoon 250 euro kwijt. En dat is toch bijzonder zonde van het geld.
6. Onnodig geluid veroorzaken

Op het onnodig geluid produceren in het verkeer staan forse boetes. Onnodig geluid veroorzaken is bijvoorbeeld onnodig gebruik maken van de claxon. Andere weggebruikers kunnen daar van schrikken met alle gevolgen van dien.
Ook een uitlaat of aanpassingen aan de auto kunnen onnodig geluid veroorzaken. De boete voor deze overtreding liegt er niet om: 400 euro.
7. Rechts inhalen

We noemden het al, rechts inhalen. Je ziet het vaak op de snelweg als iemand die ingehaald heeft lang links blijft rijden en in de ogen van iemand anders niet snel genoeg rijdt. Rechts inhalen is ook een duur grapje.
Als iemand irritant links rijdt en jij besluit rechts in te halen, dan kan je dit zomaar 250 euro kosten. En dat is toch een flink bedrag. Daar kun je in elk geval ook heel veel andere leuke dingen van doen.
8. Onnodig links rijden

In het verkeer moet je in de basis zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg rijden, zeker op de snelwegen zijn er echter mensen die daar lak aan hebben en uitermate hinderlijk aan de linkerkant van de weg blijven rijden na een inhaalmanoeuvre.
Dat links blijven rijden kan je duur komen te staan. Word je op deze overtreding betrapt, dan wacht je een boete van 150 euro. Indirect levert linksrijder vaak verkeersovertredingen van andere weggebruikers op, die massaal rechts gaan inhalen.
9. Kruispunt blokkeren

Als je om wat voor reden dan ook een kruispunt blokkeert, wacht je een forse boete van 250 euro. Ongeacht welke reden je ook opvoert, de agenten zijn onverbiddelijk. Het blokkeren van een kruising resulteert in negen van de tien gevallen in een verkeerde situatie.
Het blokkeren van een kruising gebeurt vaker dan je denkt. Niet voor niets neemt het de negende stek in binnen de top 10 van meest voorkomende verkeersboetes.
10. Afslaan zonder richtingaanwijzer

Ga je links- of rechtsaf, dan is het de regel dat je dit aan de andere weggebruikers laat weten door richting aan te geven. Op de fiets doe je dat met je armen, in de auto met de richtingaanwijzer. Althans, als jij de regels volgt.
Geef je geen richting aan en sla je toch links- of rechtsaf, dan is dat niet alleen gevaarlijk, maar kan dat je ook een verkeersboete opleveren van 100 euro.